Travel AdvisorTravel Advisor

Dubrovnik ne mora biti skup

Dubrovnik, po mnogima, najljepši hrvatski grad, zaista zaslužuje takav opis. Sa svojom bogatom povijesti i prirodnim ljepotama je i nas oborio s nogu. S obzirom na to da smo odlučili obaviti Balkan road trip ili putovanje autom Balkanom, Dubrovnik smo ostavili kao zadnju destinaciju našeg avanturističkog pothvata. Kako smo prije Dubrovnika vidjeli zaista prekrasne gradove, poput Beograda, Skopja, Istanbula, Atene itd., nismo znali hoće li uspjeti nadmašiti sve te, prethodno viđene ljepote.

Stigli smo u Dubrovnik 22.studenog 2018. koji je unatoč tom ‘kasnom’ datumu, zaista bio obasjan suncem. Brzo smo pronašli svoj apartman u dijelu grada pod imenom Lapad. Smještaj smo rezervirali mjesec dana ranije preko Booking-a te smo ga platili 370 kuna za dvije noći. Bili smo zadovoljni cijenom jer svi ostali su bili prilično skuplji. Ovaj naš je zaista bio izvrstan, od čistoće, lokacije, domaćina pa sve do parkinga.

Dakle, prvi dojam Dubrovnika bio je odličan. Gospođa koja nas je ugostila, primila nas je jako srdačno te je nastavila niz gostoljubivosti na koju smo naišli u ostalim balkanskim zemljama. Dočekala nas je s kartom grada Dubrovnika te nam ljubazno objasnila kako se najlakše snaći u gradu. Nešto više od tri kilometra smo imali do dubrovačkih zidina pa smo mogli ići i pješice.

Alternativa je bila autobus, koji vozi za 12 kuna pa ako netko želi uštedjeti nije problem prošetati. Mi smo iskusili obje mogućnosti. Autobusi voze često i doslovno vas ostave pred zidinama, što je super opcija. Taj prvi dan kad smo došli i smjestili se, odlučili smo se prošetati do centra i saznati sve što nas zanima. Prošetali smo Stradunom, koji nije bio zatrpan ljudima, što nam se posebno svidjelo pa smo u miru mogli pogledati sve što nas zanima.

Bližio se kraj dana te smo odlučili nešto prigristi. Sjeli smo u restoran u ulici koja se spaja sa Stradunom te smo saznali da domaći gosti imaju popust na hranu i piće u iznosu od 20 do 30%, ovisno u kojem ste restoranu. Mi smo jeli u dva i u oba smo imali 30%. Nitko vas ništa ne pita, već je dovoljno da pričate hrvatski da bi ostvarili tu pogodnost. Hrana bi, bez popusta, zaista bila preskupa za naš džep pa nam je taj popust olakšao financije. S uslugom i hranom smo u oba restorana bili zadovoljni. Restorane smo pronašli na Trip Advisoru, na kojem najlakše pronalazite onu kategoriju restorana koja vas zanima. Tu večer smo se informirali i o cijenama za posjet zidinama.

Saznali smo da postoji mogućnost kupnje Dubrovnik CARD za 1, 3 ili 7 dana o kojima možete više saznati na linku Smatram da su to odlične opcije, ali mi smo se odlučiti da za prvi put posjetimo samo zidine. Cijena je 150 kuna po osobi, ako ste student onda je 50 kuna. Drugi dan u Dubrovniku smo ostavili za posjet zidinama, koje su nas oduševile. Najmanje dva sata smo šetali i uživali u pogledu. Ušli smo na drugi ulaz koji nije na Stradunu, pa nismo morali čekati u redu, što svakako preporučujem svima. Taj dan smo odlučili posjetiti i vidikovac Srđ.

Do njega smo došli autom jer nam je žičara bila preskupa (140 kn-dvosmjerna), iako mislim da je i to odlično iskustvo, ali to ostavljamo za neki drugi put kad budemo malo bogatiji. Ostatak dana smo proveli šetajući centrom iako nam nije ostalo previše vremena. Ubrzo smo otišli na večeru, također u centru i bili smo zadovoljni. Sutradan smo se spakirali i napustili Dubrovnik.

Što se općenito tiče cijena, mogu reći da smo pronašli kavu (espresso) za 9 kuna na Lapadu, što je super cijena jer što se više bližite centru to cijena raste. Cijena hrane u restoranu bi bila preskupa bez popusta, tako da smo na račun ‘popusta za domaće goste’ platili porciju od 10 ćevapa i pomfrit, piletinu grill i pomfrit, te 2x 0,5 mineralne, 160 kuna, što je odlična cijena s obzirom da se radi o ulici koja se spaja sa Stradunom. Vjerujem, da smo došli koji mjesec ranije, to isto bi platili puno više. Što se tiče suvenira, najjeftiniji smo našli za 20 kuna, također u starom gradu.

Na kraju ovog kratkog putopisa, mogu reći da nas je Dubrovnik svojim ljepotama oduševio. Zaista zaslužuje titulu najljepšeg hrvatskog grada jer je po svemu poseban i drugačiji. S obzirom da smo ga ostavili kao zadnju destinaciju našeg road trip-a, mogu reći da je pravi ‘šećer na kraju’.

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal

Znate li gdje je Hrvatska?

Saznajte što i kako na Hvaru

Čarobni gradić na otoku

 

Previous articleNikad nećete pogoditi koja zemlja je najkorumpiranija na svijetu
Next articleZašto mi se nije svidio Cinque Terre ?