Kako preživjeti duga čekanja na aerodromima

Autor članka:
Podijeli:

Duga čekanja na aerodromima mogu biti vrlo zamorna

Najjeftinije karte često imaju i onaj dio koji se zanemari prilikom kupnje, a to su duga čekanje na aerodromu između letova. Putnici pređu preko toga ne razmišljajući koliko će potrošiti prilikom višesatnog čekanja. Na hranu i piće, šoping iz dosade ili internet potroši se više nego je planirano.

Free WiFi

business lounge

Da, nemaju svi aerodromi internet tj. i oni koji imaju free WiFi ne garantiraju da je brz i pouzdan. Mnogi imaju ograničeno vrijeme trajanja već od 15 minuta. Nije se uvijek lako logirati na besplatni pa se nude opcije uz plaćanje.

Duga čekanja

Drugi faktor koji se zanemaruje je da se zbog uštede može izgubiti dosta vremena Par sati, pola dana ili noć na štetu samog putovanja. Putovanja ili godišnji odmori ne traju uvijek više tjedana stoga je upitno isplati li se gubiti vrijeme. Nitko ne voli duga čekanja, pogotovo ako je aerodrom s vrlo bazičnom ponudom. Čak i spektakularni aerodromi poput singapurskog Changia, Dohe ili Los Angelesa brzo dosade.

Neki aerodromi nude besplatne razglede i to je svakako veliki plus jer možda ne bi posjetili taj grad. Odlična opcija ako se može naštimati layover tijekom dana. No, kako si pomoći ako toga nema?

duga čekanja
Singapore Changi

Izleti s aerodroma

Najbolja je opcija izaći u grad. Ako vam dopušta putovnica, viza i ako je dovoljno vremena, odlazak u grad spašava doživljaj. Neki od poznatijih i većih aerodroma nude izlete:

Singapore Changi International – Šalter Free Singapore Tours se nalazi između terminala 2 i 3. Dnevno je na programu 6 polazaka. Ture traju po dva i pol sata, što znači da je layover od pet i pol sati dovoljan.

Seoul Incheon Airport – Transit Tour šalteri se nalaze na prvom, drugom i trećem katu. Nudi se nekoliko tura u trajanju od jednog do pet sati. Može se rezervirati online unaprijed. Layover koji je duži tri sata od željene ture je dovoljan.

Hamad International – Doha – Ako doletite Qatarom i nastavljate put istom kompanijom možete posjetiti Doha City Tour desk. Nije potrebno rezervirati. Minimum layover je šest sati.

Istanbul International – za putnike Turkish Airlines je organiziran izlet u grad. Na šalteru Hotel Desk koji se nalazi u International Arrivals dijelu se treba prijaviti najmanje pola sata prije početka ture. Za one koji čekaju šest ili više sati ovo je idealna opcija.

Tokyo Narita Airport – Šalter se nalazi u Arrivals lobbyu na terminalima 1 i 2. Izleti traju tri sata, što znači da je potreban layover od pet ili više sati.

Valja naglasiti da se to mijenjalo tijekom Covid 19 pandemije pa je dobro provjeriti.

Kako preživjeti duga čekanja na aerodromima

8 razloga zašto ne treba putovati

Loungevi su dobra mjesta za odmor

Ako vam se ne da na izlet ili nema te ponude, moj savjet bi bio da platite ulaznicu u business lounge. U neke se može ući ako posjedujete pravu kreditnu karticu, a za neke se plati ulaznica. Cijena je od 25 do 40 USD. Za taj se novac može neograničeno jesti i piti. To nije vrhunska restoranska hrana, no mnogi se prostori bitno popravljaju svojom ponudom hrane. Pogotovo na Istoku na putu prema Aziji. Udobnije fotelje, struja i bolji internet nadoknade plaćenu ulaznicu koja je u biti jeftinija nego konzumacija po kafićima.

duga čekanja

U nekim loungeovima postoje i kupaonice, tuševi, kreveti, udobne su fotelje svuda te se putnici osjećaju sigurnije jer se ne može ući bez kontrole. Lounge ima svoj, puno bolji WiFI nego aerodrom. Za boravak od nekih tri ili više sati se svakako isplati.

Loungevi u koje se može ući nisu isti kao za one koji imaju aviokartu za business klasu pojedine kompanije. Ti su bolji.

Kapsule za spavanje

Zadnjih godina se nude razne vrste kapsula ili kabina za spavanje. Izgledaju klaustrofobično, možda i jesu, no ako je nekome potrebno to je dobra opcija. Uz neke aerodrome se nalaze i hoteli u kojima je moguće unajmiti sobe na određen broj sati, no za tu uslugu često treba proći granicu. Za više informacija pogledajte Sleeping Airports.

kapsule za spavanje

Na velikim svjetskim aerodromima je lako naći dobru ponudu. Problem je sa onim manjim. Dobro je znati zatvara li se aserodrom noću. Neki veliki zatvore sve dućane nakon ponoći, kao recimo Miami u dijelu trasfera. Za njih vrijede potpuno druge pripreme. Ponesite knjige (one od papira), dodatne baterije, dekice, dodatnu odjeću i sendviče. Mnogi aerodromi imaju radno vrijeme i sve se u neko doba zatvara. Ne znači da će vas izbaciti na ulicu, no osim vode u toaletima nema ništa drugo do jutra.

Najgori aerodromi su u Africi, a od europskih su čak tri grčka našla na listi.

Kako preživjeti duga čekanja na aerodromima ?

Pripremite se na vrijeme pa će sve biti lakše. Ako nije velika ušteda izaberite karte s manje gubljenja vremena na aerodromima (osim ako to nije singapurski Changi).

Sveti gradovi Hindusa

Travel Advisor – Putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave