Dugo toplo ljeto na Šibenskoj rivijeri

Autor članka:
Podijeli:

Uživajte u ljetu na Šibenskoj rivijeri

Ako još niste odlučili gdje provesti svoj odmor, Šibenska rivijera sigurno je pravi izbor. Omogućit će vam izuzetne uvjete za nezaboravno iskustvo i zagarantiranu zabavu za sve uzraste. Prokljansko jezero, kanal sv. Ante, uvale Pirovca, otočići oko Vodica i Šibenika, duboko plavetnilo Grebaštice te tirkizno more Primoštena i Rogoznice samo su neka od najprivlačnijih mjesta za izuzetan doživljaj nautičkog turizma.

Šibenska rivijera jedinstveni je biser Dalmacije čije tirkizno more ukrašava 240 divnih otoka, otočića i grebena. Raznolike plaže, skrivene uvale, autentična ribarska sela i naselja bogate kulture i povijesti samo su neke od ljepota ovog područja koje vas pozivaju da ih posjetite na jadranskoj avanturi.

Iskoristite duge i tople ljetne dane uz sunce i more za aktivni odmor: bicikliranje, rolanje, plivanje ili ronjenje. Okušajte se i u adrenalinskim ljetnim sportovima poput windsurfinga ili parasailinga ili se zabavite igrajući odbojku na pijesku ili picigin. Mogućnosti je mnogo, a odabir je samo vaš.

Brojne zabavno kulturne manifestacije počevši od Međunarodnog dječjeg festivala, plesnog festivala Šibenik dance, bogate koncertne sezone na najljepšoj pozornici Jadrana (tvrđava sv. Mihovila), Festivala ulične umjetnosti i Jazz&blues festivala u Vodicama do superpartyja Garden festivala u Tisnom te kazališnih festivala u Drnišu i okolici.

Međunarodni dječji festival

Međunarodni dječji festival
© TZ Šibensko-kninske županije

Najposebnije obilježje kulturne scene Šibenika i njegov svojevrsni zaštitni znak je Međunarodni festival djece. Radi se o jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji s međunarodnom reputacijom koja se održava već šest desetljeća. Festival je prvi put održan 1958. zahvaljujući inicijativi i naporima nekoliko mladih umjetničkih entuzijasta, ali se ubrzo pretvorio u veliki, složeni, međunarodno priznati festival temeljen na tri elementa: djeci, festivalu i gradu. Ove će se godine održati od 24. lipnja do 8. srpnja.

Tijekom festivala Šibenik postaje mjesto na kojem se susreću pjesnici i djeca, gdje kino na otvorenom prikazuje filmove za djecu na stubama starog grada, gdje se održavaju novinarske radionice, radionice kiparstva, filma i videa, stripa, arhitekture i građevine, poezije, slikanja, grafičkog dizajna, informacijskih tehnologija, lutkarstva, glazbe i plesa. Različite umjetničke forme na šibenskim ulicama i trgovima okupljaju predstavnike kulture sa svih kontinenata koji pridonose stvaranju plemenitijih, kulturno osvještenijih članova današnjeg globalnog društva.

Šibenski plesni festival

Šibenski plesni festival
© TZ Šibensko-kninske županije

Osvijestite moć pokreta! Na veličanstvenim lokacijama srednjovjekovnog Šibenika upoznajte suvremenu plesnu produkciju. Riječ je o upečatljivim djelima koja se ne zaustavljaju na plesnom prikazu. Ona traže vaš angažman. Pozivaju vas na buđenje svijesti o aktualnim društvenim temama.

Upoznajte velike svjetske plesne umjetnike kroz besprijekornost njihove plesne tehnike i neiscrpnu kreativnost. Šibenski plesni festival jedini je festival u ovom dijelu Europe koji nudi odličnu plesnu edukaciju za mlade plesače, odmor i cjelovečernji scenski program za sve ljubitelje plesne umjetnosti, građane Šibenika i mnogobrojne goste.

Šibenski plesni festival održat će se od 24. do 29. srpnja na tvrđavi sv. Mihovila, tvrđavi Barone i otvorenoj pozornici na centralnom gradskom trgu Poljana.

Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa

Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa
© TZ Šibensko-kninske županije

Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa usmjeren je na najnoviju nacionalnu i međunarodnu produkciju kratkog animiranog filma, a od 2021. i autorskoga stripa. Održava se svake godine u srpnju (ove godine od 18. do 23. srpnja) i prikazuje oko 200 filmova u četiri natjecateljskih kategorija:

 • Grandtoon (profesionalni kratki animirani filmovi),
 • Studentoon (studentski kratki animirani filmovi),
 • Planktoon (kratki filmovi za djecu) i
 • Supertune (animirani glazbeni spotovi).

Kroz niz popratnih programa koji uključuju VR projekcije, tematske i retrospektivne programe, panele, razgovore s autorima, izložbe, radionice animacije za djecu i mlade, prezentira se umjetnost animacije u najširem smislu. Od 2021. godine Supertoon uključuje strip u svoja službena natjecanja i to u dvije kategorije: strip album i strip časopis. Na festivalu se organizira i niz događanja posvećenih stripu poput izložbi, tribina i radionica, a 2022. godine se dodaje i treća natjecateljska kategorija, strip fanzin.

Festival ugošćuje filmaše i stripaše iz cijeloga svijeta i stvara prostor za komunikaciju između profesionalnih autora, producentskih kuća, studenata likovnih umjetnosti, animacije i novih medija te novinara iz kulture. Pruža im se prilika za okupljanje te razmjenu ideja i iskustva. Projekcije se održavaju u kinima na otvorenom na šibenskim ulicama i trgovima, kao i u Perivoju Roberta Visianija, šibenskom gradskom parku, koji ugošćuje i razgovore s filmskim i strip autorima festivalskim gostima, a tamo se održava i sajam stripova.

The Garden Croatia

TZ Garden Croatia
© TZ Šibensko-kninske županije

Prekrasna lokacija The Garden Resorta u Tisnom domaćin je glazbenih događaja koji se odvijaju svake godine od početka srpnja do kraja kolovoza (04.07.2023. – 31.08.2023.) na jednoj od najboljih festivalskih lokacija u Europi. Ondje privlače posjetitelje iz svih dijelova svijeta i čak 40 zemalja, i to u kristalnu uvalu s vlastitom plažom na jedinstvenu kombinaciju odmora s glazbenom pozadinom.

Potvrđeni datumi za 2023. godinu:

 • Hospitality On The Beach: 4. srpnja 2023.
 • Love International: 12. srpnja 2023.
 • Suncebeat: 20. srpnja 2023.
 • Outlook Origins: 24. srpnja 2023.
 • Defected Croatia: 3. kolovoza 2023.
 • Dekmantel Selectors: 24. kolovoza 2023.
 • Dimensions: 31. kolovoza 2023.

Ulični festival u Vodicama

Ulični festival u Vodicama
© TZ Šibensko-kninske županije

Kamene uličice u staroj gradskoj jezgri idealna su pozornica za ovaj najživlji festival u Vodicama. Umjetničke radionice, izložbe, koncerti i ulični izvođači oživjet će skrivene kutke grada od 1. do 9. srpnja.

Vodice jazz & blues festival

Svake godine Vodice Jazz&blues festival tradicionalno se održava dvije večeri u srpnju (17.07.2023. – 19.07.2023.) te nudi nezaboravan glazbeni ugođaj uz more uz eminentne domaće i strane jazz i blues glazbenike. Tijekom godina ovaj je festival postao jedan od najposjećenijih glazbenih festivala u Dalmaciji, poznat po kvalitetnom programu i slavnom ponoćnom vatrometu.

GOOD festival Drniš

Logo GOOD festa u Drnišu

Drugo izdanje GOOD festa održano je od 21. do 25. srpnja 2022. godine u Drnišu. Festival su pokrenuli Turistička zajednica Grada Drniša i Kazalište Moruzgva i u potpunosti je besplatan. Jedan od glavnih ciljeva festivala je decentralizacija i povećanje dostupnosti kulturnog sadržaja u malim mjestima u Hrvatskoj te poticanje kvalitetne i dugogodišnje suradnje između Zagreba i Drniša.

Prva dva izdanja pružila su drniškom kraju bogatu ponudu kulturnog sadržaja i u neka mjesta po prvi put dovela kazališnu predstavu (Ružići i Unešić). Program prošlogodišnjeg festivala se sastojao od predstava „Idemo uživo“ (Luda Kuća), „Govorite li hrvatski?“ (Joško Ševo), „Komušanje Mozga“ (Stojan Matavulj“), „Ja, trudnica“ (Kerekesh teatar), „Čudo“ (Kazalište Moruzgva) i „Jel’ tako, Zorane?“ (Kazalište Moruzgva). Osim predstava, festival je ponudio i trodnevnu kreativnu radionicu za djecu pod vodstvom Petre Radin, bogat zabavni program i glazbene nastupe uz kušanja vina i gastronomsku ponudu.

GOOD fest 2023.

Pet dana festivala trajat će od 21. do 25. srpnja 2023., a paralelno će se odvijati i off program gostovanja po okolnim manjim mjestima s predstavama.

Kao i prošle godine, organizatori su nastojali obogatiti festival te su povećali kvalitetu i kapacitete tako da 3. izdanje GOOD Festa ima novu binu i tribinu zbog čega će ove godine festival moći primiti još više posjetitelja. Osim pet predstava i petodnevne radionice za djecu pod vodstvom Petre Radin, ove se godine u suradnji s Planinarskim društvom Promina organizira i utrka po divnom drniškom kraju (23. srpnja).

Ove godine na repertoaru su sljedeće predstave:

 • “Tvorničke postavke” – 21. srpanj 2023.
  Predstava "Tvorničke postavke"
 • “4 poze, sretan svršetak” – 22. srpnja 2023.
  Predstava "4 poze i sretan svršetak"
 • “Huligan” – 23. srpnja 2023.
  Predstava "Huligan"
 • “Fešta” – 24. srpnja 2023.
  Predstava "Fešta"
 • “Moj slučaj” – 25. srpnja 2023.
  Predstava "Moj slučaj"

Osim svakodnevnog glazbenog programa i gastronomske ponude, treba istaknuti i nastupe drniških rock bandova:

 • srpnja – Travelin’
 • srpnja – Morlaq
 • srpnja – Moonlight
 • srpnja – Lazy Tones
 • srpnja – Vynil

Koncertna sezona na vidikovcu Gaj u Primoštenu 

Primošten
© Benjamin Voros from Unsplash

Ne propustite posjetiti novouređenu atrakciju primoštenske ponude – Vidikovac Gaj koji oduzima dah. U centralnom dijelu je dizajniran i 2017. postavljen impresivan i najljepši kip posvećen Gospi od Loreta, inače zaštitnici stanovnika općine Primošten.

Vidikovac Gaj ide korak dalje, ili bolje rečeno, jednu razinu više, s novim uređenjem i proširenjem. Do tamo ćete doći brže i jednostavnije, osiguran je i veći parking na koji od sada mogu doći i autobusi. Ako odete do vrha uživat ćete u pogledu na impresivnu panoramu šarmantnog Primoštena i otoke Šibensko-kninske županije te najljepše prizore zalazaka sunca. Iz drugog kuta možete vidjeti poznate vinograde Bucavac i marinu Kremik.

Tražite li nova iskustva koja će vam se urezati u sjećanje odvojite jedan dan i doživite iskustva Vidikovca Gaj hvatajući zadivljujuće poglede na horizont. Na vidikovcu Gaj nalazi se i moderni Madona bar i suvenirnica, a od prošle godine je uvršten u dio rute Camino Šibenika – Puteva sv. Jakova hrvatske i europske mreže, koji prolaze kroz predivne dijelove maslinika i plaža.

Popis ljetnih zabavnih događanja već najavljenih za ovu sezonu su:

 • lipnja – Matija Cvek
 • srpnja – Tea Smolić Ročak
 • srpnja – Alan Hržica
 • kolovoza – Sergej Četković

Neka ove godine vaša ljetna odmorišna destinacija bude Šibensko-kninska rivijera – od Rogoznice, Primoštena preko Šibenika, Vodica i otoka Murtera do kontinentalnih destinacija županije. Svugdje vas čeka bogata ponuda, dobra atmosfera te idealni uvjeti da napunite svoje baterije i odmor provedete kako zaslužujete – IDEALNO.

Šibensko-kninska županija – tako jedinstvena, tako lijepa!

 

Naučite nešto novo u edukativnom centru Eko kampus “Krka”

Zračna luka Zagreb nudit će uslugu skladištenja prtljage


Autor naslovne fotografije: © Hrvoje_Photography from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima, Savjetnik za putovanja Travel Advisor, Savjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave