Search
Close this search box.

EasyJet je prvi zračni prijevoznik koji bi pomoću tehnologije mogao ublažiti gužve i kašnjenja

Autor članka:
Podijeli:

EasyJet je prva aviokompanija koja koristi tehnologiju za smanjenje kašnjenja, vremena letova i emisija

EasyJet je prvi zračni prijevoznik koji se udružio s revolucionarnom satelitskom tehnologijom dizajniranom za optimizaciju putanje leta, smanjenje kašnjenja i suzbijanje emisija. ESA (europska svemirska agencija) kaže da će korištenjem programa Iris, prijevoznik sa sjedištem u Lutonu moći učinkovitije upravljati svojim zrakoplovom kako bi postigao napredak u potrošnji goriva i smanjenje emisija što predstavlja ključni element na putu zrakoplovne industrije do neto nule.

Pojava izravnijih putanja leta dovest će do kraćih vremena letenja te će se stoga koristiti manje goriva i stvarati manje emisija. Postizanje toga bit će ključno za postizanje ambicije ATM istraživanja Jedinstvenog europskog neba (SESAR) kako bi se isporučilo 10% uštede emisije ugljika iz europskog zrakoplovstva.

EasyJet koristi sustav Iris na rutama poput London Southenda i Alicantea te Birminghama i Amsterdama. Sustav Iris su ugradili u jedan zrakoplov, ali tijekom sljedećih mjeseci planiraju primijeniti tehnologiju na još deset zrakoplova.

2022. su objavili svoj privremeni znanstveno utemeljeni cilj smanjenja ugljika

Krilo easyJet zrakoplova
© Reiseuhu from Unsplash

Cilj se odnosi na poboljšanje intenziteta emisija ugljika za 35% do 2035. godine, na bazi 2020. To je došlo u sklopu obveze zrakoplovne kompanije da postigne nultu neto emisiju ugljika do 2050. godine.

“Učinkovitije korištenje zračnog prostora ključan je način pomoću kojeg trenutačno možemo riješiti emisije u industriji. Usvajanje Iris tehnologije na ovim zrakoplovima omogućit će easyJetu da leti izravnije i učinkovitije, čime će smanjiti emisiju ugljika, ali i poboljšati našu točnost dolazaka, što u konačnici poboljšava iskustvo naših putnika”, rekao je Hugh McConnelloge, direktor operacija i navigacije u easyJetu.

“Oduševljeni smo što utiremo put u ovom području djelujući prema ostvarenju našeg cilja postizanja nulte neto emisije do 2050. kako je navedeno u našem planu”, nadodaje.

“Ovi prvi komercijalni letovi ostvaruju desetljeće vizije i ulaganja u novo komunikacijsko rješenje putem podatkovnih veza s ciljem postizanja sigurnije i zelenije aviokomunikacije”

Rekla je Charlotte Neyret, izvršna direktorica tvrtke ESSP. “ESSP je oduševljen što upravlja ovim trenutkom sinkronizacije između svih dionika, od industrije do zrakoplovnih kompanija, uz proaktivan doprinos brojnih pružatelja usluga u zračnoj plovidbi. Zahvaljujući svim partnerima, ESSP je ponosan što pruža Iris Satcom podatkovnu vezu za Europu, kao i što je pokrenuo Irisove letove sa značajnom aviokompanijom kao što je easyJet. Iris tehnologija omogućuje razvoj novih ekološki prihvatljivih ruta koje će poboljšati upravljanje ATC-om, smanjiti troškove goriva i dovesti do implementacije učinkovitijih zračnih operacija”, nadodaje.

“Oduševljeni smo što Iris leti s vodećim zračnim prijevoznikom kao što je easyJet, što je ključni korak na našem putu ka smanjenju emisija i smanjenju gužvi na europskom nebu”, rekao je Joel Klooster, viši potpredsjednik za sigurnost leta i naprednu zračnu mobilnost u Viasatu.


Autor naslovne fotografije: © Yassine Khalfalli from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Šest najpoznatijih karnevala u svijetu

Top 9 najviših zgrada na svijetu

Nove objave