Travel AdvisorTravel Advisor

Elitni turizam za kraljeve.

Elitni turizam za kraljeve 
     Kralj se vratio kući
Saudijski kralj Salman se vratio kući s ljetovanja u Maroku. To za nas I ne bi bila neka bitna vijest, niti nije, ali je zanimljiv podatak da je za svoj odmor potrošio 100 milijuna dolara. Za mjesec dana. Eto to je elitni turizam za kraljeve .
Boravio je u gradu Tanger. Pomogao je Marokanskom turizmu sa 1,5% godišnjeg prihoda od turizma. Kralj voli Maroko I Tanger. Grad se nalazi preko puta Gibraltara pa je kralj mogao iz sobe gledati prema Europi, a možda je I razmišljao kako da kupi tu stijenu pod Britanskom vlašću.
Naravno, nije putovao sam. Pratilo ga je tisuću ljudi koji su spavali po luksuznim hotelima u okolici. Koristili su više od 200 automobila. On sam je boravio u svojoj omiljenoj palači koja je okružena sa 74 hektara vrtova. Palača je renovirana u prošlih 12 mjeseci. Sada ima tri helidroma, par restorana, medicinski centar te sve ostalo što bi moglo veseliti I opustiti osamdesetjednogodišnjeg kralja Salmana. Okružena je s 1500 metra zida na kojima stražari trideset pripadnika Marokanske kraljevske straže.

Vrijeme u koje je kralj Salman odlučio otići na odor je vrlo turbulentno za Saudijsku Arabiju. Tenzije sa Dohom su na vrhuncu.

Borba za vlast nakon ostarjelog kralja također okupira medije. U lipnju je donio šokantnu odluku. Proglasio je svog sina (31) Mohammeda bin Salmana za nasljednika. Tim potezom je zamijenio rođaka Mohammeda bin Nayefa koji je bio prvi na listi kao nasljednik ovog kontroverznog kraljevstva bogatog naftom. Njegov sin ima nadimak Mr.Everything.

U Saudiji je više od pola stanovništva mlađe od 25 godina te na princa Salmana gledaju kao u nadu za promjene.
Ovo je elitni turizam za kraljeve kakvog bi svi rado htjeli. Možda više u teoriji nego u praksi. U Hrvatskoj skoro nemoguće.

Photo by Kawtar CHERKAOUI

10 znakova da su vam putovanja opsesija

 

Previous articleKako doživjeti Dubrovnik, a da vas ne pregaze horde turista ?
Next articleAnaliza turizma u Zagrebu