Travel AdvisorTravel Advisor

Odakle potječe običaj ljubljenja ispod imele?

U čarobno adventsko  vrijeme gradovi svijetlucaju i blješte  kao ni u jedno drugo doba godine. Uz glazbu, gužve i hrpe hrane i pića, u nekom uglu svakog trga i adventskog sajma negdje će visjeti i imela.  Prema običaju, ako se žena nađe ispod imele, muškarac ju smije poljubiti.

Odakle potječe običaj ljubljenja ispod imele?

Pomalo je neobično da baš imela ima romantično mjesto u božićnoj tradiciji. Ovo je  biljka koja je parazit na drugim biljkama, uzima im vodu i hranu. Više je legendi  o tome odakle potječe običaja ljubljenja ispod božićne imele.

Jedna od njih kaže da je ljubljenje ispod imele stari grčki običaj koji se koristio kod vjenčanja i kod sklapanja mira među zaraćenim stranama.

Druga legenda da je imela uvrijedila bogove, a oni je zbog toga prokleli da vječno mora gledati lijepe djevojke dok ih netko ljubi.

Treća legenda potječe iz nordijske mitologije. Baldur je bio omiljen među bogovima, ali proreknuto mu je da će uskoro umrijeti. Frigga, njegova majka, tišla je do vodenih, zračnih, vatrenih i zemljanih životinja i biljaka zamoliti ih da ne ozlijede Baldera i tako ga pokušala zaštititi. Zli bog Loki odlučio je saznati kako  nauditi Balduru. Ispitivao je Friggu i saznao da jedna biljka nije prisegnula, imela. Dao je izraditi strijelu od božićne imele  kojom je bog zime Hoderu pogodio Baldera.

Friggine suze koje su pale na imelu pretvorile su se u bobice i Baldur je oživio. Ona je, puna oduševljenja, blagoslovila imelu i obećala poljubac svakome tko se nađe ispod nje.

 

Baldera su svi pokušavali oživjeti, a uspjela je uspjela  njegova majka. Oživjela ga je  suzama koje su pale na imelu i pretvorile se u biserne bobice. Friga je zatim poljubila svakog tko je prošao ispod drveta na kojem je rasla božićna imela.

Jeste li vi već nekoga poljubili ispod imele ove blagdane?

Travel Advisor Lifestyle

Posjetite naš YouTube kanal.

Neobični i prekrasni božićni običaji

10 najljepših božićnih sajmova u Europi, a nisu Beč ili Zagreb

10 božićnih poklona za putnike

 

Previous articleCamping Norway
Next articleWhat to see in Esfahan?