Travel AdvisorTravel Advisor

Engleska: putovanje? Bolje ne

Engleska sada nije zemlja za putovanje

Kako izgleda sada Engleska i putovanje su dva različita pojma vrlo udaljena jedan od drugoga.

Prenosimo informaciju sa službenih stranica MVEP:

S obzirom na objavu Vlade Ujedinjene Kraljevine o novoj varijanti koronavirusa bržeg intenziteta širenja; uvođenje strogih restriktivnih mjera u cijeloj UK (lockdown) s ciljem suzbijanja pandemije, a za koje se očekuje da će biti na snazi najkraće do polovine veljače 2021.; kao i na restrikcije koje je više država uvelo u odnosu na letove iz UK, savjetujemo hrvatskim državljanima da u ovom trenutku ne putuju iz Ujedinjene Kraljevine u Republiku Hrvatsku niti iz Republike Hrvatske u Ujedinjenu Kraljevinu, osim u slučaju nužde. S obzirom na nepoznanice vezane uz razvoj situacije i daljnje odluke Vlade UK i vlada drugih država, koje mogu rezultirati daljnjim epidemiološkim restrikcijama i ograničenjem raspoloživosti letova, sugeriramo hrvatskim državljanima koji namjeravaju putovati iz UK u RH i obrnuto da redovito prate informacije objavljene na službenim stranicama britanske i hrvatske Vlade; preporuke za putovanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova/VRH London; te informacije objavljene na internetskoj stranici kompanije Croatia Airlines, kao i da budu u stalnom kontaktu s kompanijama preko kojih su kupili zrakoplovne karte. Također savjetujemo da pratite informacije objavljene na web stranicama zračnih luka u UK i RH.

Karantena

Budući da RH trenutno nije na listi izuzeća od samoizolacije/karantene, sve osobe koje putuju iz RH u Englesku moraju se po prelasku granice samoizolirati u razdoblju od 10 dana ili se privatno testirati 5 dana od dolaska, nakon čega – u slučaju negativnog testa – mogu prekinuti samoizolaciju. Putnici mogu naručiti test prije putovanja u UK isključivo od certificiranih privatnih proizvođača čiji je popis dostupan na stranici https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing#test-to-release-for-international-travel. Informacije vezane uz samoizolaciju dostupne su na stranici  https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19-how-to-self-isolate-when-you-travel-to-the-uk. Na istoj stranici objavljen je i popis određenih kategorija osoba (tzv. key workers) koji ne podliježu obvezi samoizolacije. Svi putnici – bez obzira na to žele li se testirati ili ne –  moraju prije ulaska u UK ispuniti formular s kontakt podacima (tzv. contact locator form). Napominjemo kako se za sva dodatna pitanja vezano uz karantenu potrebno obratiti nadležnim britanskim tijelima. Daljnje informacije vezane uz prelazak granice mogu se pronaći na stranici https://www.gov.uk/uk-border-control. Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezana uz putovanja, te u slučaju putovanja u te regije sugeriramo detaljno proučiti informacije objavljene na web stranicama regionalnih vlada.

Do listopada s osobnom

Slijedom isteka prijelaznog razdoblja za izlazak UK iz EU 31. prosinca 2020., hrvatski državljani (kao i svi drugi EU, EGP i švicarski državljani) moći će prelaziti UK granicu s važećom osobnom iskaznicom do 1. listopada 2021. godine, nakon čega će tu pogodnost moći koristiti samo određene kategorije građana koje imaju reguliran boravak u UK. Službene informacije o prelasku granice UK s osobnom iskaznicom pratite na https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-from-1-january-2021.

Službene informacije o uvjetima ulaska u UK i prelaska granice UK dostupne su na https://www.gov.uk/uk-border-control.

U UK je na snazi najviša razina restriktivnih mjera u kontekstu suzbijanja pandemije koronavirusa. Prije nužnog putovanja u Englesku savjetujemo detaljno proučiti informacije o važećim mjerama na stranici https://www.gov.uk/guidance/national-lockdown-stay-at-home. U slučaju putovanja u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku, savjetujemo proučiti web stranici regionalnih vlada s informacijama o mjerama koje su trenutno na snazi u tim regijama.

Izgleda da treba pričekati još neko vrijeme. Engleska i putovanje za sada ne idu u istu rečenicu osim ako je nužno.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous articlePutovanje u Izrael: što treba vidjeti i jesti
Next articleTop 20 najsigurnijih zrakoplovnih kompanija u 2021. godini