Travel AdvisorTravel Advisor

Od 1.7. bi se Europa trebala otvoriti, ali sve više zemalja priča o pooštravanju mjera

Brussels je najavio da će se Europska Unija otvoriti prema zemljama van Europe od 1.7. Naravno, to ne znači da će se to sigurno dogoditi jer na kraju sve države odlučuju same za sebe. No, to je njihova preporuka i želja koju će puno ljudi ozbiljno razmotriti.

Europa se otvara

Naime, Europska komisija je rekla Schengena da se koordiniraju oko otvaranja vanjskih granica Europe.

“Internacionalna putovanja su ključna za turizam i poduzetništvo, ali i za obitelji i prijatelje koji bi se htjeli opet vidjeti”, rekla je Ylva Johansson iz Europske Komisije. Kao što znamo, puno se zemalja već otvorilo 15.6. i nastavljaju s otvaranjima.

“Trebali biste otvoriti što prije moguće”, rekla je Johansson kada su je pitali za unutarnje granice. Dodala je i da se Europski centar za kontrolu bolesti oglasio govoreći da velike kontrole između granice “nisu efektivan način za rješavanje problema pandemije”.

Europska komisija je zatražila od članova Europske Unije da se dogovore za popis ne-EU zemalja gdje bi putnici mogli putovati od srpnja. 

Uvjeti popisivanja određene zemlje su stope infekcije i sposobnost zemlje da se bori s virusom. Restrikcije će ostati za zemlje koje imaju veće probleme s epidemijom.

Ali možda ne zadugo

Međutim, Europa je sve više paranoična u vezi nedavnih novih slučajeva u Kini i drugim zemljama. Mnoge zemlje, uključujući Hrvatsku, su najavile da razmatraju opcije novih mjera za sprječavanje virusa.

“Poznato vam je da Stožer razgovara praktički 24 sata dnevno, pratimo sve što se događa u široj i bližoj okolini. Ovisno o situaciji sigurni smo da ćemo donijeti mjere koje će zaštititi zdravlje ljudi, ali i ostaviti gospodarstvo otvorenim.

Mi se nismo potpuno otvorili, osim za nekih 10 zemalja EU. I državljani BiH i Srbije moraju imati poseban razlog za putovanje u RH. Nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti dodatnih restrikcija, to ćemo odlučiti. Još uvijek ne mislimo da je situacija takva da bi iziskivala jednu takvu mjeru”, pojasnio je Božinović.

Češka, Austrija i Slovenija također razmatraju određene mjere zbog porasta slučajeva, no za sada se drže lokalnim restrikcijama, umjesto državnim. Neki navode da je bilo zastoja na granicama prema tim državama, ali još ne znamo je li to neki ozbiljniji problem.

Što to znači za putovanja

Za sada i dalje stoji da će se Europa otvarati prema vanjskim zemljama i međusobno kako se dani budu odmicali. Sve više zemalja smanjuje svoje mjere restrikcije, tako da za sada nema toliko problema u vezi planiranja putovanja.

Ovdje možete pogledati mapu restrikcija koja se ažurira 200 puta dnevno.

No, svejedno bi bilo dobro da ste na oprezu u vezi putovanja, pogotovo onih prekooceanskih.

Previous articleTuropolje: Obišli smo predivne drvene crkve i kapelice u okolici Zagreba
Next articleHrvatska pooštrava granične kontrole sa Srbijom i BiH