Travel AdvisorTravel Advisor

Fantastična mjesta u susjednoj zemlji koja oduzimaju dah

Manje poznata fantastčna mjesta u BiH

Iako nam je 2020. godina svima donijela mnogo briga i neizvjesnosti s jedne strane, omogućila nam je da se više okrenemo sebi, zaboravljenim hobijima, ali i da bolje upoznamo okruženje u kojem živimo. Posljednjih godina sam bio dominantno posvećen istraživanju evropskih zemalja i njihovih ljepota, zaboravljajući koliko zapravo zanimljivih mjesta krije moja vlastita država. Nova era, u kojoj je čak i prelazak granica susjednih zemalja postao izazov, potakla me je da zagrebem dublje pod površinu bosanskohercegovačke turističke ponude i otkrijem fantastična mjesta, koja su mahom nepoznata široj javnosti. Ova lista je zapravo znatno duža, ali ovaj put za vas izdvajam pet znamenitosti koje su me se naročito dojmile u proteklom periodu.

Kamene kugle kod Zavidovića

Jedna od najfascinantnijih, a opet jedva poznatih atrakcija Bosne i Hercegovine su tzv. kamene kugle, fenomen koji se može sresti u svega nekoliko zemalja svijeta poput Meksika, Kostarike, Škotske, ali i u zemljama bivše Jugoslavije. Kada je u pitanju Evropa, najveće nalazište kamenih kugli se nalazi baš u Bosni i Hercegovini, a moguće ih je vidjeti na različitim lokalitetima širom zemlje kao npr. u selu Zlokuće kod Kaknja, Teočaku, Laktašima, selu Ponikve kod Vareša, okolini Maglaja, Gračanice, Olova, Mostara i sl. Ipak, najveća koncentracija kamenih kugli na jednom mjestu u cijeloj Evropi jeste u naselju Grab, nedaleko od Zavidovića.

Na području opštine Zavidovići do sada je otkriveno 60-ak kugli, a najveći broj, njih oko 25 ih je pronađeno upravo na mjestu gdje se nalazimo. Dio kugli je vremenom uništen ili odnesen, a od preostalih je formiran ovaj mali park za koji će se kasnije ispostaviti da je zaista jedno od zanimljivijih i spokojnijih mjesta koja sam posjetio. Radno vrijeme parka je od 07-20 h, ulaz besplatan, ali možete ostaviti donaciju ako želite da podržite njegovo održavanje. U sklopu kompleksa se nalazi i nekoliko stolova s klupama, te sadržaji za djecu, ali ono što je istinski zanimljivo jeste sam park kroz koji protiče potok preko kojeg se prostire mala kamena ćuprija, što cjelokupnom pejzažu daje posebnu čar. Kamene kugle su raštrkane duž cijelog parka, a najveći broj ih se može vidjeti u koritu potoka i oko ćuprije.

Slapovi Kozice kod Fojnice

Udaljeni desetak kilometara od gradića Fojnica, poznatog bo banjskom lječilištu, smjestile su se Kozice, jedan od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini. Ušuškan u zagrljaju netaknute prirode, ovaj vodopad se u nekoliko etapa obrušava niz kamene litice, neodoljivo podsjećajući na pejzaže kakve sam imao priliku vidjeti u američkim nacionalnim parkovima. Nekoliko osnovnih preporuka za posjetu slapovima jeste da ponesete udobnu i nepromočivu obuću, nešto za ogrnuti jer je svježe bez obzira koliko topao dan bio, te da ne vodite malu djecu i teže pokretna lica, jer je teren zahtjevan i mjestimično rizičan za kretanje. Ulaz u kompleks je besplatan, a vaša jedina obaveza je da vlastito smeće pokupite i odložite u kantu na ulazu u park.

Pješčane piramide kod Foče

Pješčane piramide kod sela Daničići su jedinstven geomorfološki fenomen u Bosni i Hercegovini, nastao erozijom tla i pod utjecajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiše i jakih vjetrova, oblikujući kroz dugi niz godina jedinstvene zemljane figure. Prvi put se spominju još u austrougarskom periodu, a prema nekim tvrdnjama stare su i preko 200 godina. Proces erozije traje još uvijek, čineći da one i dalje rastu. Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu i na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Sličan fenomen postoji i na jugu Srbije u tzv. Đavoljoj varoši. Iako pročelje piramida predstavlja njihov najfotogeničniji dio, njihovu stvarnu veličinu i impresivnost mnogo je lakše sagledati ako se popnete drvenim stepenicama do malog vidikovca s koga se pruža pogled na njihovu stražnju stranu i dolinu zbog koje se s te strane čine znatno monumentalnijim. Pored samih piramida, priroda je na ovom mjestu bila darežljiva i po pitanju flore, pa ćete osim najšarenijih vrsta cvijeća vidjeti i neobična stabla, od kojih pojedina djeluju arhaično, skoro praistorijski.

Rimski most u Vučji

Most Vučija se nalazi na rijeci Sušici, na lokacijama nekadašnjeg rimskog puta koji je vodio od Dubrovnika za Crnu Goru. Smatra se da je sagrađen u 13. vijeku kada i obližnje Vrmske kule. Nalazi se između dvije stijene i spaja dva strma dijela obale. Građen je od tesanog kamena, a gornji lukovi su od sige. Nasvođenje od sige sastavljeno je polukružnim lukovima, što odaje vrlo lijep utisak i uklapa ga u okolni prirodni ambijent. Iako se most nalazi u Bosni i Hercegovini, da biste ušli u selo Vučija, neophodno je izaći iz Bosne i Hercegovine, a zatim se prije crnogorskog graničnog prelaza odvojiti desno, putem koji se nalazi na ničijoj zemlji.

Nekropola stećaka Mramor

Visoko u brdima, u selu Musići, nadomak grada Olovo, smjestila se jedna od trideset nekropola sa stećcima, upisanim 2016. godine na listu UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine. Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici, kakve je moguće pronaći samo na prostoru bivše Jugoslavije, a ponajviše u Bosni i Hercegovini. Variraju po obliku, veličini i ornamentima, iako postoje određeni motivi koji se najčešće ponavljaju. I dok nekropola u Radimlji kod Stoca uživa posjećenost i adekvatnu zaštitu, ostale nekropole mahom leže zaboravljene, a nerijetko i zapuštene. Stoga sam za ovu listu odabrao baš ovu, koja nije toliko ni poznata, niti posjećena. Smještena je na proplanku na izlazu iz sela, okružena predivnom prirodom i pašnjacima. Od 80 stećaka koliko ih se nalazi u ovoj nekropoli, njih 14 je ukrašeno, a od motiva dominiraju geometrijske figure poput rozete, spirale i tordirane vrpce. Ako posjećujete bilo koju nekropolu, imajte na umu da ne treba da sjedite na stećcima, jer se ipak radi o nadgrobnim spomenicima, ali i zaštićenim spomenicima kulture.

Ako želite saznati više o ovim znamenitostima, ali otkriti i neke druge ljepote Bosne i Hercegovine i regiona, posjetite moj blog www.putovanjazasvakoga.com

Travel Advisor – putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

 

Previous articleNacionalni park Đerdap – drugo lice Dunava
Next articleUganda – šetnja s gorilama