Finnair najavio da će početi vagati putnike kao i njihovu ručnu prtljagu

Autor članka:
Podijeli:

Aviokompanija je najavila da će početi vagati putnike zajedno s njihovom ručnom prtljagom kako bi se bolje procijenila težina zrakoplova prije polijetanja. Ovaj kontroverzni potez dolazi od finskog prijevoznika Finnaira koji je medijima rekao da su u ponedjeljak počeli ‘vagati’ putnike koji polaze iz Helsinkija.

“Do sada je u vaganju sudjelovalo više od 500 klijenata dobrovoljaca”, rekla je glasnogovornica Kaisa Tikkanen.

Finnair, koji u Ujedinjenom Kraljevstvu nudi povoljne letove za i iz Finske, istaknuo je u priopćenju da zračni prijevoznici rade na težini zrakoplova, njegovoj unutrašnjosti i putnika u njemu kako bi uravnotežili let i osigurali siguran tranzit. Rečeno je kako zrakoplovne kompanije mogu koristiti prosječne težine koje pružaju zrakoplovne vlasti – za koje se pretpostavlja da iznose 88 kilograma – ili prikupljati vlastite podatke.

Finnair je potencijalne putnike uvjerio da prikupljeni podaci nisu ‘ni na koji način’ povezani s osobnim podacima kupaca u njihovoj izjavi. “Samo službenik za korisničku podršku koji radi na mjernom mjestu može vidjeti ukupnu težinu, tako da možete bezbrižno sudjelovati u studiji”, rekao je Satu Munnukka, voditelj zemaljskih procesa u Finnairu.

Neki su korisnici društvenih mreža ostali ‘užasnuti’ ovom objavom

Finnair

Tvrde da će ova situacija pretile putnike dovesti do neugodnosti, a plan su opisali ‘okrutnim’. Neki su rekli da ta vijest znači da ‘uskoro više neće letjeti Finnairom’, dok su drugi pozdravili plan ‘jednog od načina rješavanja krize pretilosti’. Jedna se korisnica obrušila na avioprijevoznika rekavši da neće putovati preko Finnaira jer ne želi bi sramoćena zbog tjelesne težine od strane ‘proklete zrakoplovne kompanije’, dodajući da nikada ne mjeri svoju težinu po vlastitom izboru.

Drugi bijesni korisnik rekao je: “Finnair će početi vagati svoje putnike? Jesam li dobro pročitao? Skroz sam šokiran! I zgrožen.”

Neki su otišli toliko daleko da su taj potez opisali kao ‘drakonski’, a jedan je korisnik objavio: “Finnairova pravila vaganja ne odnose se na sigurnost putnika. Nikada se nijedan zrakoplov nije srušio zbog putnika s prekomjernom težinom. Ovo je drakonski zakon i nanny država.”

Drugi je korisnik na X-u, otprije poznat kao Twitter, vidio komičnu stranu objave i napisao: “Finnair izjavljuje da će početi vagati putnike, jedna je od najsmješnijih stvari koje sam ikada čuo u životu.”

Kompanija je za Huffington Post rekla da će putnici istovremeno stajati na vagi u odjeći i s ručnom prtljagom kako bi dobili kombiniranu težinu. Finnair nije zainteresiran samo za tjelesnu težinu, već za cijeli paket. Direktorica komunikacija Päivyt Tallqvist rekla je za taj medij da Finci obično nose puno više težine u avion tijekom hladnijih mjeseci jer dolaze pripremljeni s debelim, teškim kaputima.

“Ovo je dio vrlo snažne sigurnosne kulture u našoj organizaciji”, rekla je Tallqvist. “Želimo vidjeti jesu li podaci koje koristimo za izračune točni. Koristimo ih za svaki let i oni su važni za performanse zrakoplova. Kada to objasnite putnicima, oni razumiju.”

Vaganje će se obavljati u veljači, travnju i svibnju, a temelji se na dobrovoljnoj osnovi, rekla je kompanija. Nije bilo jasno zašto neće mjeriti putnike u ožujku. Također, u obzir će se uzeti dob, spol i klasa putovanja.

Finnair nije prva zrakoplovna kompanija koja preuzima inicijativu i mjeri težinu putnika

Finnair

Prošlog kolovoza, najveća korejska zrakoplovna kompanija, Korean Air, najavila je da će početi vagati putnike u zračnoj luci Gimpo na domaćim linijama te u zračnoj luci Incheon na međunarodnim letovima tijekom kratkog razdoblja do rujna. Kompanija je priopćila da je potez usmjeren na smanjenje potrošnje goriva i pomoć u preciznijem procjenjivanju težine zrakoplova.

Mjesec dana ranije, let easyJeta iz Lanzarotea za Liverpool zamolio je 19 putnika da izađu iz zrakoplova jer se smatrao ‘preteškim za polijetanje’. Glasnogovornik je potvrdio incident u priopćenju, napisavši: “easyJet može potvrditi da se 19 putnika na letu EZY3364 iz Lanzarotea za Liverpool dobrovoljno prijavilo putovati kasnijim letom zbog toga što je zrakoplov premašio ograničenje težine za vremenske uvjete.”

“Ovo je rutinska operativna odluka u ovakvim okolnostima, a ograničenja težine su na snazi za sve zračne prijevoznike iz sigurnosnih razloga”, nadodaje.

Glasnogovornik je rekao da se, u slučaju da se utvrdi da je zrakoplov pretežak za polijetanje, od putnika traži da dobrovoljno besplatno presjednu na kasniji let, a volonterima se osigurava naknada u skladu s propisima. Zračni prijevoznici sličnu naknadu nude i kada preprodaju karte za let i traže od putnika da se dobrovoljno jave za promjenu rasporeda. U slučaju letova s Lanzarotea za Liverpool, putnicima je ponuđeno ‘do 500 eura po putniku’, prema izjavi člana posade, pozivajući se na easyJet.


Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Revolucija: prva ležeća sjedala u ekonomskoj klasi

EasyJet je prvi zračni prijevoznik koji bi pomoću tehnologije mogao ublažiti gužve i kašnjenja

 

Nove objave