Finska: zemlja Djeda Božićnjaka, polarne svjetlosti i temperatura do – 40C

Autor članka:
Podijeli:

U svijetu destinacijske fotografije na području Finske našli smo se prije pet godina, točnije početkom studenog 2017. godine, kada nas je želja da doživimo auroru borealis odvukla 3600 kilometara prema sjeveru; 250 kilometara od najsjevernije točke Europe – Nordkapp.

Finska

Već petu godinu zaredom joj se vraćamo te iznova i promatramo polarnu svjetlost, koja nas svaki put oduševi! Osim što ćemo mnoštvo toga napisati, potrudili smo odabrati što više slikovnog sadržaja iz naše V&B Cinematography galerije, kako bi Vam što pobliže mogli dočarati ljepotu Finske Laponije.

Tri najčešća pitanja:

1. Kada je najbolje vrijeme polarna svjetlost (kada je najaktivnija)?
2. Da li je zaista 24h noć?
3. Kako je to biti na -36C?

Upravo u ovoj reportaži odgovorit ćemo na ta i brojna druga pitanja (cijene smještaja i hrane te što i kada točno posjetiti Finsku Laponiju) te vam pokušati dočarati arktičku ljepotu. Polarna svjetlost kao takva aktivna je tijekom cijele godine, no najbolji period u kojem se može vidjeti je upravo polarna noć, odnosno zimski period.

Kako bi shvatili zašto je to tako, evo nekoliko informacija o polarnoj svjetlosti i njenom nastajanju

Aurora

Vjerujemo da svi znate da je sunce zapravo užarena kugla koja se sastoji od plinovite vruće plazme isprepletene magnetnim poljem (tetak Google će vas jednako tako informirati). Dakle, ono što naše oči vide su atomi i molekule u našoj atmosferi koji se sudaraju sa česticama Sunca. Do razlike u boji (polarne svjetlosti) dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka (kisika) rijetki, pa stoga emitira crvenu svjetlost. Na nižim visinama dolazi do emitiranja drugih boja poput: zelene, ljubičaste, plave, bijele, roze…

Aurora

Kako bi to laički opisali; solarne baklje koje privučene magnetnim poljem dotaknu “zemljin štit”, koji nas ujedno štiti od magnetnog zračenja, stvaraju prekrasni prirodni fenomen zvan “polarna svjetlost” ili “aurora borealis”. Kada nas zemljin obruč ne bi štitio, ljudska vrsta zasigurno ne bi preživjela to magnetsko zračenje.

Kada se pojavljuje Aurora?

Aurora Finska

Iako veliki utjecaj nastajanja polarne svjetlosti ima upravo sunčeva aktivnost, važno je istaknuti da su vremenski uvjeti jednako tako važni. Kod velikih oborina, posebice snijega, polarnu svjetlost gotovo je nemoguće vidjeti. Potrebna su dva čimbenika: lijepa vedra noć prepuna zvijezda te eksplozija na suncu, nakon koje kroz 24 do 48 sati u bilo kojem trenutku možemo očekivati polarnu svjetlost.

Aurora Hunting

Umjetna svjetlost izazvana kućanstvima, prometom ili javnom rasvjetom narušava uvelike intenzitet vidljivosti polarne svjetlosti, stoga se preporučuje promatrati je duboko u divljini gdje je svjetlosno zagađenje smanjeno ili ga gotovo nema. Iz istog razloga gotovo svaki resort/hotel nudi noćne aktivnosti hvatanja Aurore tzv. “Aurora hunting”, među kojim su najpoznatije: Aurora Snowmobiling, Aurora Snowshoeing, Aurora Camp, Aurora hunting by heated sleigh, Aurora hunt by car, Aurora hunt by elf, Aurora hike itd. Cijena vožnje Snowmobilima, tzv. motornim sanjkama, kreće se od 140-240 € po osobi za otprilike dva do dva i pol sata. Cijene se razlikuju od područja do područja i od smještaja do smještaja; kao i u svakoj turističkoj destinaciji nekada plaćamo ime, a ne uslugu kao takvu.

Husky safari

Husky safari

Cijene husky safarija su također između 120-200 € po osobi i traje u prosjeku 2-3h.

Ono što svakako preporučujemo su Snowmobiling (bilo Snowmobile safari ili Aurora Snowmobiling), Husky safari, Ice Fishing, Snowshoeing te posjeta farmi irvasa ili Reindeer sleigh ride. Ukoliko imate iskusnog vodiča (guide-a), možete saznati brojne zanimljivosti o laplanskoj divljini, običajima, Saami kulturi te njihovim životima u arktičkoj zoni.

Irvas Finska

Icebreaker Sampoo

Nalazi su u gradu Kemi. Brodolomac ili ledolomac koji razbija led unutar Boltičkog zaljeva jedna je od jedinstvenih turističkih atrakcija na području Finske.

Sampoo

Nedaleko Icebreakera nalazi se Snow Castle Kemi, gdje imate priliku vidjeti sav standardni inventar i prostorije jednog hotela (bar, restoran, sobe, krevete, saune, čaše) isklesane od leda. Cijena Icebreaker-a u vlastitom aranžmanu iznosi 315 € po osobi, a cijena ulaska u Snow Castle 18 € po osobi; ALI zaista vrijedi doživjeti. Sampo

Iglo room

Igloo room
Igloo room

Pojedini smještajni objekti nude “Ice igloo room” kao vrstu smještajne jedinice, gdje imate priliku odspavati na krevetu od leda. U takvim uvjetima i kod takvih temperatura uglavnom se ne spava, stoga gosti tijekom noći odlaze spavati na kauče u lobije hotela. Jedno noćenje u upravo takvom (pravom) igluu, platit ćete između 150-250€ po noćenju za dvije osobe. No, gosti ga odabiru prvenstveno radi doživljavanja, znatiželje i novog iskustva, vjerujemo da nije zbog komfora.

Da li je zaista 24h noć?

Finska

Pa gotovo bi mogli reci da je tako, no međutim ipak dio dana nije potpuni mrak, nego sumrak. Dužina polarne noći (ne u teoriji nego u praksi) ovisi o području na kojem se nalazite; na sjeveru polarna noć traje duže, a na jugu kraće. Mjesto u kojem se mi nalazimo (Inari) započinje s polarnom noći sredinom 12 mjeseca te završava otprilike 20 tog siječnja. Ovisno o vremenskim uvjetima, no sunce po posljednji put vidimo 20. studenog i ponovno ga ugledamo oko 24. siječnja.

Moramo priznati da “preživjeti” u tom periodu nije lako, no čovjek se navikne na sve životne uvjete.

sauna

Iako tijekom zimskog perioda na području Laponije nema sunca, tijekom ljeta je sunce aktivno tijekom 24 sata i to nazivamo “Midnight sun”. Ponoćno sunce nismo doživjeli u Finskoj, nego u Norveškoj (Lofoten) i sa sigurnošću možemo reći da je zaista jedno predivno iskustvo koje se lakše podnese nego polarna noć.

Hladno, hladnije…

Temperature tijekom zimskog perioda kreću se između -5C i -40C. Najhladniji period je svakako od kraja prosinca do kraja siječnja. Razinu hladnoće pri -20 najbolje bi usporedili s burom, vjetrom koji je aktivan uz obalu i obalne gradove južne Europe. Važno je slojevito oblačenje te preporučljivo korištenje vunenih i poliesterskih odjevnih predmeta. Obuća bi jednako kao i čarape trebali biti nešto većeg broja, kako bi noga imala više prostora te omogućila protok cirkulacije.

Vilenjaci

Neovisno o odjeći važno je hodati tj kretati se kako bi se održala optimalna ili podnošljiva tjelesna toplina. No naravno, za one koji hladnoću ne podnose postoje “grijači” ruku i stopala, koji se u dodiru s toplinom ili trenjem aktiviraju i griju ovisno o temperaturi, do najviše tri sata. Obzirom da je zrak izuzetno suh i rijetko puše vjetar, hladnoća nije usporediva s onom na području Gorskog Kotara.

Snijeg je iz istog razloga suh i prhak pa se snježne grude malo teže mogu formirati

snijeg, finska

Uvjeti na cestama su potpuno drugačiji u odnosu na naša snijegom pokrivena područja, jer se ceste ne posipavaju solju, nego se čiste ralicama koje pritom na prometnicama ostavljaju par centimetara snijega, te potom posipavaju kamenčićima. Zimske gume na području Laponije imaju takozvane čavle, koje na taj način smanjuju duljinu kočenja grebajući površinski snijeg i led na cesti.

cesta pod snijegom

Jedan od razloga zašto se sol ne sipa, jesu irvasi (reindeer), koji bi dolazili lizati sol, stoga prometnice ne bi bile sigurne i prohodne za vožnju.

Vožnja po Laponiji može biti izazovna, no uz mjere opreza od potencijalne divljači na cesti, pridržavanja preporučene brzine, izbjegavanja naglog kočenja ili skretanja – apsolutno sigurna.

Vrste smještaja

igloo

Najpoznatija vrsta smještaja je zasigurno stakleni iglu, koji je specifičan upravo zbog svog staklenog krova koji omogućava promatranje polarne svjetlosti unutar toplog i ugodnog ambijenta, ležeći na krevetu. Cijena noćenja u igluu je između 250-800 € po noćenju za dvije osobe. Svaki resort ima (uglavnom) jedinstven i unikatan oblik iglua, čiji dizajner i/ili graditelj ima pravo zaštititi svoj dizajn kako drugi hoteli/resorti ne bi zatražili izgradnju istog, pa se stoga na području Finske mogu vidjeti mnogobrojne vrste “iglua”.

igloo sauna

Osim iglua poznate su drvene kućice koje su napravljenje od cijelog punog debla. Drvo koje koriste pri gradnji su najčešće bor, čempres ili cedar. Specifičnost Finske je da gotovo svaka kuća/stan pa tako i turistički smještajni kapaciteti imaju vlastitu saunu, koja je neizostavni dio svakog kućanstva. Cijene smještaja ovise o području u kojem se želi odsjesti, no ponuda smještaja na sjevernom području je puno manja, stoga su cijene više. Za one ograničenog budžeta: soba ili muki (koji uglavnom nema struje ni vode) s početnom cijenom od 50 € po noćenju je povoljnija opcija. No već na području na kojem se mi trenutno nalazimo teško će se naći smještaj ispod 150 € po noćenju, posebice u vrijeme visoke sezone (pred Božićno, Božićno i Novogodišnje razdoblje).

Log cabin

Avio karte se mogu kupiti po povoljnoj cijeni, posebice od kolovoza prošle godine (2023.), kada je Eurowings uveo direktnu liniju od Dusseldorfa do Ivala za samo 70-150€ po osobi (povratna karta). Ranije su se cijene povratnih avio karata, posebice u visokoj sezoni kretale između 600-1500€ po osobi. Kako se turizam sve više razvija te je potražnja svake godine sve veća, tako se i sveobuhvatna turistička ponuda mijenja.

Finska

Najčešće pitanje svakog putoholičara koji želi posjetiti Finsku je koja bi bila cijena jednotjednog odmora u Laponiji? Rekli bismo da se cijena razlikuje, kako sam ranije navela, o kojem je dijelu Laponije riječ te o kojem razdoblju, no i vrsti smještaja, ali ugrubo možemo reći da ćete trebati pripremiti između 3000-15 000 € po osobi uključujući povratne avio karte, puni pansion, barem 4 aktivnosti te transfer ili rent a car.

Zemlja djeda Božićnjaka?

Santa claus

Tako je! Finska je zemlja djeda Božićnjaka, čiji dom se nalazi u mjestu zvanom “Korvatunturi”, nadomak ruske granice, a što u prijevodu znači Planina “uho”. Ear Mountain zaista izgleda kao uho i kako bi došli do nje, trebate prijaviti svoj odlazak carini te hodati otprilike tri dana, jer putevi su prohodni jedino za pješake ili snowmobile.

Rovaniemi

vilenjaci

Turistički najpoznatije i najposjećenije mjesto Djeda Božićnjaka, gdje ga ujedno možete upoznati je definitivno Santa Claus Village u gradu Rovaniemi. Od nas je udaljen 300-tinjak kilometara južnije i nalazi se na samoj granici arktičkog kruga/zone. U Santa Claus Village moći ćete vidjeti vilenjake koji vrijedno rade i pripremaju se za Božić te pričati i slikati se s djedom Božićnjakom. Kako je potražnja na području Laponije sve veća, brojni hoteli/resorti nude i organiziraju tzv. Santa Visit (posjeta Djedu Božićnjaku), čija je početna cijena 75,00€ po osobi. Djeca imaju priliku upoznati i pričati s djedom Božićnjakom, slikati se te dobiti poklon direktno iz njegove ruke.

Saami
Evoto

Nekoliko činjenica o Finskoj i Fincima koje se često pojavljuju među pitanjima:

1. Finska je već nekoliko godina zaredom prozvana zemljom najsretnijih ljudi na svijetu! Iako imaju veliki postotak samoubojstva objasnit ćemo zašto je to ipak tako:

 • niska stopa kriminala i korupcije
 • ne uspoređuju se s drugima i ne hvale se niti materijalnim niti ne materijalnim stvarima
 • ne pričaju puno jer smanjuju mogućnost tračanja
 • provode puno vremena u prirodi; i tijekom zime, a posebice tijekom ljeta kada imaju sunce tijekom 24 sata
 • skloni su alkoholu i slatkom
 • drže se obećanja i dogovora
 • obrazovni sustav im je orijentiran samoukom učenju, a ne sustavnom, stoga imaju najbolji obrazovni sustav na svijetu
 • nastavu predaju 2-3 profesora koji se međusobno nadopunjuju i pomažu učenicima koji nisu shvatili gradivo, nemaju ocjene i domaće zadaće, nego se ocjenjuju na individualnoj osnovi te često postižu vrhunske rezultate na natjecanjima i testiranju u svijetu.

Saani

2. Finci su izuzetno skromni i često rabljenje stvari popravljaju ili repariraju te ponovno koriste.

3. Cijene tradiciju i ponose se njome: jedna od najpriznatijih kultura su “Saami culture”.

4. Sauna je neizostavna za svako kućanstvo

5. Finska ima najveći broj jezera u Europi

6. Tijekom ljetnog perioda ima nebrojeno komaraca, kojih se teško mogu riješiti: pritom koriste 10 kilske svijeće i potpaljeno gorivo kako bi ih se mogli nakratko riješiti. Toliki je broj komaraca da kada slete na mrežu prozora, nemoguće je vidjeti kroz prozor.

Finska

7. Kampiranje se smatra svačijim pravom i ne naplaćuje se, ali se očekuje poštivanje prirode i održavanje čistoće.

8. Planinski i ostali putevi puni su drvenih kućica i skloništa koji služe za kratki ili poludnevni odmor ili zaklon u kojem svaki posjetitelj može pronaći drvo za ogrjev, potpaljivače, upaljače, deke, knjige, društvene igre pa čak i konzerviranu hranu.

9. Prihvaćaju strance, no kupnja i/ili gradnja novih objekata od strane doseljenika je ograničena, a ponegdje i nemoguća.

10. Tijekom zime kada jezera zamrznu do debljine leda od 15 centimetara, jezera koriste za skijanje, ali i vožnju snowmobilima, a tijekom ljeta kada je jezero otopljeno održavaju natjecanja sa snowmobilima. Sigurno se pitate kako je to moguće? Naime, snowmobile mora biti jače kubikaže (od 100 konjskih snaga) kako bi to bilo izvedivo, vozač mora održavati minimalnu brzinu iznad 60 km/h, u protivnom se može natjecati jedino s ribama na dnu jezera.

irvas
Irvas

11. Jedinstveni proizvod, no i suvenir je “Kuksa” – drvena šalica ručno izrađena od kvrgavog dijela drveta breze, na koju se najčešće izrezbari ime, datum ili neki drugi sinonim. Cijena ručno izrađene kukse kreće se između 70-300€. Prije uporabe potrebno ju je zaštiti posebnim procesom u kojoj se upotrebljava kava, kako bi održala svoj vijek; NE pere se u perilici, nego se lagano ispere i obriše

12. Nekoliko poželjnih riječi na Finskom:

 • Kiitos – hvala
 • Ole hyvä – molim
 • Hyvää huomenta – dobro jutro
 • Moi – bok
 • Mitä kuuluu? – Kako si?

WEB: https://vb-cinematography.com/


Travel AdvisorEuropa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Ovi europski gradovi idealne su zimske destinacije 

Osam dana Baltika

Nove objave