Travel AdvisorTravel Advisor

Francuska zabranjuje određene domaće letove tamo gdje je dostupna željeznička ruta

Francuska odlučila da tamo gdje postoji opcija vlaka, let više neće biti dostupan

Odabrani domaći letovi diljem Francuske bit će zabranjeni ako postoji alternativna opcija putovanja vlakom. Time se otvara put smanjenju emisije ugljika u odluci koju je prošlog tjedna odobrila Europska komisija.

Zabrana će se primjenjivati na rute na kojima je dostupan vlak čija vožnja traje manje od dva i pol sata, rekao je francuski ministar prometa Clément Beaune. Prema Europskoj komisiji, za kvalifikaciju bi moralo biti dostupno nekoliko izravnih, brzih željezničkih veza svaki dan.

“Francuska je pionir s ovom mjerom koja proizlazi iz Konvencije građana o klimi”, napisao je Beaune u petak na Twitteru.

Trenutačno će se ovo odnositi na tri rute između pariške zračne luke Orly i Bordeauxa, Nantesa i Lyona. Svim prijevoznicima sada će biti “zabranjeno” letenje između tih odredišta. Ubuduće, Komisija je rekla da bi druge zračne rute – poput one između pariške zračne luke Charles de Gaulle i Rennesa i Lyona, kao i između Lyona i Marseillea – također mogle biti zabranjene ako se željezničke usluge poboljšaju jer one trenutno “ne omogućuju dolazak do (zračne luke) … dovoljno rano ujutro ili kretanje odande dovoljno kasno navečer”.

© Florian Olivo from Unsplash

“Buduća poboljšanja u željezničkim uslugama, s uslugama koje prometuju s dovoljnom frekvencijom i u prikladnom vremenu, posebno u svrhu povezivanja letova, omogućit će zabranu ovih zračnih ruta”, napisala je Komisija u svojoj presudi. Zabrana putovanja zrakoplovom bit će na snazi tri godine, a revidirat će ju nakon dvije godine.

Putovanje vlakom je u Europi sve popularnije

© Mateo Broquedis from Unsplash

Putovanje vlakom u Europi jedan je od najboljih načina kretanja zahvaljujući dostupnim brzim vezama između mnogih velikih gradova i zemalja.

U Francuskoj je prva putnička linija počela prometovati 1800-ih, a SNCF sada ima i brze i konvencionalne međugradske vlakove diljem zemlje, uključujući 11 brzih linija koje pokrivaju više od 2500 kilometara. Dostupne su brze linije između velikih gradova kao što su Pariz, Lyon, Marseille i Lille.

SNCF, zajedno sa svojim njemačkim kolegom, također razvija novu brzu, izravnu vezu između Pariza i Berlina koja bi povezala ova dva velika grada za sedam sati.

Autor naslovne fotografije: © Ilnur Kalimullin from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNeobični i prekrasni božićni običaji diljem svijeta
Next articleGraševina –  prva dama naših vinograda!