Travel AdvisorTravel Advisor

Francuskim skijalištima prijete štrajkovi u “špici” sezone

Hoće li štrajkovi ugroziti vrhunac francuske skijaške sezone?

Francuski sindikati prijete da će zatvoriti žičare tijekom najprometnijih tjedana u sezoni. Ipak, odmarališta i turoperatori izdaju umirujuća priopćenja i čini se da će bilo kakva akcija biti ograničena.

Spor se vodi oko mirovinskih reformi i promjena naknada za sezonske radnike, što posebno pogađa radnike u skijaškoj industriji. Dva glavna sindikata koji pokrivaju radnike žičara i sezonske radnike najavili su „neograničeni“ štrajk od 31. siječnja. To ne znači da će do štrajkova doći, ali sindikati žele izvršiti pritisak na vladu kako bi postigli nagodbu. Izjave su vjerojatno pregovarački trk i mnogi operateri žičara ne mogu si priuštiti gubitak plaće u bilo kakvoj industrijskoj akciji.

“Odlučili smo pozvati na štrajk tijekom praznika u veljači jer se u tom razdoblju najviše sluša o zahtjevima”

Izjavio je Eric Becker, voditelj ogranka operatera žičara sindikata Force Ouvrière. Ako zaista dođe do štrajka, bio bi to još jedan udarac skijalištima, nakon što su mnoga francuska odmarališta bila pogođena slabim snijegom tijekom Božića i Nove godine. U Ujedinjenom Kraljevstvu je odmor između dva polugodišta podijeljen na dva tjedna, od 11. do 25. veljače, a u Francuskoj traje veći dio veljače.

Odmarališta u francuskim Alpama umiruju

© Sam Bark from Unsplash

“Naravno da je prijetnja štrajkom vrlo zabrinjavajuća, ali ne očekujemo da će to biti problem u Morzineu ili ostatku Portes du Soleila”, rekla je Sara Burdon iz lokalnog turističkog ureda.

“Blisko surađujemo sa svim radnicima na skijalištima i unutar Haute Savoie je vrlo malo onih u sindikatima koji bi proglasili štrajk. Ovdje trenutno nema planova za štrajk koji je najavljen za 31. siječanj ili tijekom veljače, i ne očekujemo da će ih biti. Nastavit ćemo blisko surađivati sa svim kolegama kako bismo izbjegli bilo kakve probleme. Ne očekujemo da će ovaj štrajk imati ikakav zamjetan učinak na odmor klijenata u Portes du Soleil”, izjavila je Sara Burdon.

Štrajk je zakazan za utorak, 31. siječanj

“Sličan štrajk održan je 19. siječnja i nije imao posljedice na otvaranje našeg skijališta, a nije utjecao ni na naše klijente koji su danas na skijališu”, stoji u priopćenju koje je izdao Les Arcs. “Možete biti sigurni da ćemo dati sve od sebe kako bismo ponovno minimizirali utjecaj na naše klijente i žalimo zbog negativnih i uznemirujućih poruka koje šalju mediji”, dodaju.

Britanski turoperatori savjetuju ljudima da ne paničare i prate razvoj situacije

© Tim Arnold from Unsplash

“Štrajkovi u Francuskoj su događaj koji se gotovo sigurno ne bi trebao dogoditi”, rekao je Xavier Scholler iz Peak Retreatsa. “Ovaj sam tjedan bio na Grand Ski radionici i razgovarao sam licem u lice s više od desetak direktora skijaških kompanija, uključujući sve one velike, a nitko od njih ne očekuje ni najmanji poremećaj u veljači”, dodao je Xavier.

“Svjesni smo potencijalnog štrajka operatera skijaških žičara tijekom veljače”, stoji u priopćenju Crystal Skija za PlanetSKI. “Surađujemo s partnerima u našim odmaralištima jer želimo razumjeti utjecaj kako bismo mogli pomoći u ublažavanju poremećaja gdje je to moguće. Bit ćemo u izravnom kontaktu s klijentima koji putuju u Francusku u to vrijeme kako bismo ih informirali o svemu”, nastavlja se u priopćenju.

Sindikati su rekli da namjeravaju poduzeti “snažne mjere” tijekom Svjetskog prvenstva u skijanju, koje se održava u Courchevelu od 16. do 20. ožujka. Ako su pogođeni skijaši, oni koji su na skijaškom odmoru preko aranžmana mogu biti premješteni u drugo odmaralište ili im se može ponuditi povrat nova, u skladu s odredbama i uvjetima njihovog odmora.

Ako ste rezervirali samostalno, malo je vjerojatno da će u ponudi biti povrat novca jer odmarališta i kompanije za žičare rijetko moraju platiti za smetnje koje su izvan njihove kontrole. PlanetSKI svakako preporučuje da pretjerano ne reagirate na neke medijske napise dok se situacija ne razjasni.

© Robert Bye from Unsplash

Autor naslovne fotografije: © Robert Bye from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleNaše novogodišnje putovanje na Bali
Next article10 najpovoljnijih destinacija za odmor u 2023.