Travel AdvisorTravel Advisor

Gastroanuti – klub za hedoniste

 

Gastronauti su klub u kojem turistički i gastro novinari te ugostitelji s tradicijom obilaze Hrvatske regije u potrazi za dobrom, autohtonom hranom i vinima. Zvuči zabavno, a i jest tako. Prof. Karin Mimica, direktorica tvrtke Abisal, i članica Uprave Kluba Gastronaut (100 vodećih hrvatskih restorana te nagrade Restaurant Croatica ) je organizatorica i glavni pokretač ovakvih okupljanja.  Gastronauti su klub uspješnih ljudi u kreiranju novih proizvoda i priča te su promotori hrvatskog turizma kroz prizmu gastronomije.

 

Počeli smo kušanjem maslinovih ulja i Dukatovih sireva u predivnom Olive Garden resortu u Jadriji. Veselo društvo se tada zadatkom uputilo u Tisno na otoku Murteru. Hotel Borovnik u samom središtu, zimi uspavanog, gradića pored mosta je idealno smješten. Sobe su udobne i odgovarajuće standardu 4*, doručak bogat i večera za svaku preporuku . Gastronauti su uživali u jelima s temom spoja grahorica i mora uz vina Sladić.

Iz Tisnog je brzo i lako doći do dva nacionalna parka – Kornata i Krke. Na Kornate smo išli iz Murtera koji je udaljen desetak kilometara od Tisnog. Prije izleta smo posjetili vrlo zanimljiv muzej drvene brodogradnje u Betini. Vožnja Kornatima je prošla uz uživanje u pejzažima. U arhipelagu inače punom brodova nismo sreli ni jedno plovilo. Šteta jer Kornati nisu ništa manje lijepi nego ljeti kad je gužva. Kornati su bez vremenski i svaki puta otkriju nešto novo. Gastronauti su, naravno, ubrzo ogladnjeli te smo na ručak uplovili u uvalu na otoku Žut. Tu se nalazi jedan od najekskluzivnijih restorana na Jadranu. Fešta je poznata nautičarima sa svih strana svijeta te mnogim celebritija. Vlasnik nije htio udovoljiti novinarskoj znatiželji i pohvaliti se poznatim “facama” koji ovdje jedu što je ocijenjeno kao vrlo profesionalno ponašanje. Tema ručka je bila Kornatski krš i podmorje u modernoj gastronomiji uz vina PZ Svirča. 

Nakon opuštajuće vožnje do Murtera su Gastronauti, naravno, opet ogladnjeli. Valjda se zato i zovu Gastronauti kada su stalno gladni i žedni. Večera je bila poslužena u odličnoj konobi Boba. Meni je bi vrlo maštovit : Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca – delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe. Vina su bila iz ponude Zdjelarević ZWS, Sladić i Svirče.

Sljedeći dan smo posjetili N.P.Krka udaljen pola sata vožnje od Tisnog. Veličanstvena Krka nas je dočekala u punoj snazi. Svi koji su bili samo ljeti bi se iznenadili koja je sada količina vode. Turista je malo, tek pokoji stranac uživa u ne samo Krki nego i u vrlo dobro i moderno organiziranom parku. Domaćih nije bilo. Valjda čekaju ljetne gužve. Od parkinga do ponude i uređenih šetnica. Sve je na visokom nivou i vrlo profesionalno, a pogotovo vodiči.

Boravak u regiji smo završili iznenađujuće dobrim ručkom u restoranu Krka Belvedere na odmorištu pred mosta s predivnim pogledom na Skradin. Pivac i teletina ispod peke su bili vrlo ukusni i kako bi rekli”pravi domaći”.

Gastroanuti – klub za hedoniste zanju gdje i kako treba uživati.

Uz Gastronaut.hr su organizatori bili TZ Tisno, Općina Tisno, Hotel Borovnik, TZ općine Murter-Kornati, N.P.Kornati, N.P.Krka, restorani Boba, Fešta i Krka Belvedere. Vina uz obroke su sponzorirali PZ Svirće, Zdjelarević wine selection, Vina Sladić i Vina Slamić. Sponzor sireva je bio Dukat.

www.gastronaut.hr

www.facebook/gastronaut.hr

Posjetite naš YouTube kanal.

 

Najukusnije otvaranje skijaške sezone – A taste for skiing

Istanbul gastro meka na Bosporu

Svi bi kineske turiste, no treba znati njihov ukus

Previous articlePrije leta avionom na dijetu
Next articleBudimpešta u zagrljaju Dunava