Gdje i kako po Filipinima – Majini savjeti iz prakse

Autor članka:
Podijeli:

Kada izaberete Filipine kao svoju sljedeću destinaciju prvo ćete ostati zatečeni brojem otoka i zapitati se Koji, od 7107, izabrati?. Ako vam je to prvo putovanje u ovu divnu zemlju najvjerojatnije ćete izabrati Palawan ili Boracay. Ili oba, kao mi.

Qatar Airways ima odličnu i relativno brzo liniju iz Zagreba za Manilu, preko Dohe. Nekoliko puta godišnje nude akcije na kojima povratnu kartu možete kupiti za 500-600 eura.

Gdje i kako po Filipinima

Kada sletite u Manilu zateći će vas potpuni prometni kaos, koji je teško i zamisliti. Umjesto Ubera za prijevoz po gradu koristi se Grab, stoga skinite aplikaciju već prije polaska. Aplikacija je jednostavna za korištenje i možete komunicirati s vozačem putem poruka.

Free wifi na aerodromu nije dostupan ukoliko nemate filipinsku SIM karticu. Alternativno, možete kupiti na šalteru na aerodromu kod za wifi, koji je jeftin, npr. 3kn za 2 sata. Isto tako postoji i Grab šalter, samo pratite znakove kada prođete carinsku i sigurnosnu kontrolu, gdje će vam ljubazne mlade Filipinke pozvati vozilo. Odmah ćete znati cijenu prijevoza i naravno broj vozila, tj. registraciju. Možete se uvijek odlučiti i za taxi, prepaid opcija je 2-3 puta skuplja od Grab-a ili se naprosto cjenkajte s vozačima, ako ste u tome vješti.

Gdje i kako po Filipinima

Metro Manila je ogromna i sastoji se od 16 gradova te broji preko 17 milijuna stanovnika. Ukoliko ubrzo letite dalje, pronađite smještaj blizu Terminala 4, koji se koristi isključivo za domaće letove. Mi smo jednu noć proveli u Achieversu Hotelu, nasuprot Terminala 4. Solidan hotel, koji doručak poslužuje već od ponoći, baš zbog putnika koji imaju rane jutarnje letove.

 

Palawan

Palawan je predivan zeleni otok, pun voća i rižinih polja, apsolutno vrijedan posjete. Odvojite za njega barem pet do sedam dana. Iz Manile je najjeftinije na Palawan letjeti s Air Asia i Cebu Pacific. Let je kratak, a sletjet ćete u glavni grad na otoku – Puerto Princesu (PP).

 

Mi smo se odmah uputili dalje, prema mjestu Sabang na zapadnoj obali. To je u biti seoce s dugačkom plažom i dinamičnim pejzažom, okružen brdima. Ima dva lijepa hotela, a ostalo je privatni smještaj upitne kvalitete.

Gdje i kako po Filipinima

Sabang je većini turista polazna točka za jednu od najpopularnijih aktivnosti na Palawanu Underground River ili punog naziva Puerto Princesa Subterranean River National Park. Ta atrakcija je 2012. godine proglašena novim svjetskim čudom, a od ranije je i na UNESCO listi svjetske baštine. Podzemnom rijekom plovi se oko pola sata uz komentare audio vodiča i zanimljivo je za pogledati, ali ništa spektakularno.

Gdje i kako po Filipinima

U Sabangu smo proveli prekrasna tri dana, a odsjeli smo u Sheridan Resortu. Lokacija je divna, hrana osrednja i uglavnom prilagođena azijskim turistima.

Na jednodnevni izlet za Underground River možete ići i iz Puerto Princese, ako tamo odlučite provesti koji dan. Ili vam to može biti usputna stanica ka sjeveru otoka, odnosno popularnom El Nidu.

Gdje i kako po Filipinima

Prije posjeta El Nidu, odlučili smo tri dana provesti na malom privatnom otočiću Noa Noa, koji se nalazi u Taytay zaljevu. Apsolutno najbolja odluka na ovom putovanju! Fantastičan koraljni greben, vrhunska hrana i sjajni, zanimljivi domaćini, odnosno vlasnici otoka. Cijene variraju ovisno o sobi koju izaberete i naravno o dobu godine. Usuđujem se reći da je to bilo „tri dana raja”, a najljepši dio je svakako onaj pod vodom jer se tako očuvan i bogat koraljni greben rijetko viđa.

Gdje i kako po Filipinima

Ovdje s plaže imate priliku roniti s morskim psima, ražama, kornjačama i svim onim fantastičnim šarenim ribicama. Vlasnik otočića, Andy, rado će vam pokazati i druge tajne koje skriva ovo malo čudo prirode, ukoliko se držite njegove poštapalice ‘Don’t step on corals’. Taytay zaljev, sa istočne strane Palawana, dom je brojnim malim predivnim otocima, na koje možete otići i samo na izlet brodom.

 

Posljednja destinacija na Palawanu bila nam je El Nido. Moram priznati da je prvi dojam bio razočaravajući. Naravno, to je uvijek tako kada imate prevelika očekivanja. Puno se gradi, stoga je mjestašce prašnjavo i prljavo. Ali čim se maknete iz samog centra te posjetite plaže i otoke koji ga okružuju shvatite zašto je ovo ‘the place to be’.

Gdje i kako po Filipinima

El Nido je zapravo samo stanica za ture po obližnjim otocima. Ture se zovu A, B, C i D, a znače  6-7 sati plovidbe s otočića na otok, uz mogućnost ronjenja s maskama i ručak. Zamislite to kao Hop on, Hop off turu brodom. Lijepo je i apsolutno se isplati.

Cijena je oko 150 kn po osobi, možete bukirati online, ali i na licu mjesta. Kada bi ponovo posjetili El Nido, ipak bi radije iznajmili privatni čamac i obilazili plaže i otoke svojim tempom i to ranije ujutro kako bi izbjegli gužve. Ta opcija nije puno skuplja, pogotovo ako vas je više od dvoje.

Gdje i kako po Filipinima

Također, nemojte izabrati smještaj u samom centru El Nida, jer zbog položaja mjesta nećete moći gledati zalazak sunca. Radije izaberite smještaj južnije, na plaži Corong Corong ili pak sjevernije na putu prema aerodromu. Najljepši zalazak sunca vidi se s plaže Las Cabañas, a za prijevoz su vam non-stop dostupni tricikli koji nisu skupi (15-30kn) te se naravno možete i morate cjenkati.

El Nido ima privatni mali aerodrom, isključivo za potrebe Air Swift-a, koji vas može odvesti u Manilu ili na još pokoju destinaciju, npr. Boracay. Cijena karte iz El Nida s Air Swiftom je nešto skuplja, ali ako uzmete u obzir troškove i vrijeme transfera od/do PP, mislim da se isplati.

Svakome bi preporučila u jednom smjeru letjeti u PP, a u drugom u El Nido, jer ćete tako doživjeti i Palawan u svom svojem zelenilu. Air Swift aerodrom, avion i osoblje su bili odlično iskustvo. Za transfere i organizaciju izleta koristili smo lokalnu agenciju Daytripper Palawan, koju također možemo preporučiti.

Boracay

Gdje i kako po Filipinima

Sa zelenog Palawana, iz El Nida, Air Swiftom letjeli smo za Boracay. Kratak i ugodan polusatni let za Caticlan. Naime, sam otočić Boracay nema aerodrom već imate mogućnost sletjeti u Caticlan ili Kalibo na susjednom otoku Panay-u. Kalibo je veći međunarodni aerodrom, ali je oko sat i pol udaljen od polazne luke za Boracay. Caticlan je manji aerodrom, udaljen samo 5 minuta od Caticlan luke, odakle se brodom morate prebaciti na Boracay.

Često su aviokarte za Kalibo jeftinije od onih za Caticlan. Ali, isto tako, mnogi hoteli na Boracay-iju nude besplatan transfer s aerodroma svojim privatnim gliserima, ukoliko se radi o Caticlanu, dok transfer s Kaliba ipak naplaćuju.

Ukoliko vam hotel ne nudi transfer na Boracay, možete koristiti javni prijevoz, odnosno brod koji je također brz i treba mu oko 10 minuta do Boracay-a. Uzmite u obzir obje opcije, pa odlučite što vam više odgovara. Od lokalnih agencija za pomoć oko transfera ili nekih drugih aktivnosti možemo preporučiti My Boracay Guide.

Gdje i kako po Filipinima

U svakom slučaju, da bi dobili dopuštenje za ukrcaj na brod za Boracay morate imati rezervaciju u nekom turističkom objektu na otoku. Ne možete ići s pretpostavkom da ćete tamo naći smještaj kada stignete, jer stići nećete. Filipinske vlasti sada strogo kontroliraju broj turista koji dolazi na otok.

Naime, Boracay je bio zatvoren za turiste od travnja do kraja listopada 2018. zbog problema s kanalizacijom, prevelikim brojem turista, nelegalnom gradnjom itd. Očistili su ga, rade novi i nadamo se efikasniji sistem kanalizacije i jako su postrožili uvjete koje ugostiteljski i turistički objekti moraju zadovoljiti. Trenutačno je dozvolu za rad dobilo oko 60% objekata, a cijeli otok je jedno veliko gradilište. Vjerojatno se pitate zašto bi uopće onda išli tamo?

Gdje i kako po Filipinima

Isključivo radi čuvene „White Beach“. Priznajem, bila sam skeptična i dvoumila sam se oko posjete Boracay-iju. Ali plaža je zaista lijepa, čista i nevjerojatno bijela te u kombinaciji s plavim nebom, niskim oblacima i brojnim jedrilicama vrlo fotogenična.

Pijesak je mekan i jako ugodan za duge šetnje, more je toplo i savršeno za kupanje po danu, ali i po noći. Duga je oko 4 km, radi lakšeg snalaženja dijeli se na tri dijela – Station 1, Station 2 i Station 3. Mi smo odsjeli u odličnom hotelu Lind na samom vrhu plaže, na Station 1 i taj dio plaže mi se zapravo najviše sviđa. Mirniji je, kao i Station 3, dok je Station 2 dio plaže najbliži restoranima, klubovima i dućanima.

Gdje i kako po Filipinima

Taj splet ugostiteljsko-turističkih objekata na otvorenom se naziva D’Mall, iako nije klasični shopping mall. Veći hoteli imaju besplatan prijevoz baš do D’Malla, koji se smatra centrom otoka. Ovdje se nalazi i formacija stijena, simbol otoka – Willy’s Rock, koji je najljepše posjetiti kasno popodne, kada sunce zalazi. Boracay je veličine deset kilometara kvadratnih i ne prelazi širinu od jednog kilometra, stoga je sve relativno blizu. Trenutačno se otokom putuje vrlo sporo zbog velikih iskopina i radova duž cijele glavne ceste, stoga je najbolje izabrati smještaj na samoj White Beach.

Gdje i kako po Filipinima

Mi smo iz znatiželje željeli isprobati i ostale plaže pa smo tri dana proveli na drugoj strani otoka, u ogromnom resortu Fairways and Bluewater, koji se nalazi na plaži Ilig-Iligan. Plaža je lijepa, ali je more valovitije i svakako teže za kupanje i brćkanje s malom djecom. Ovaj hotel ima jedini golf teren na otoku, pa je to eventualni plus za ljubitelje golfa, puno različitih bazena i 10-tak restorana te zauzima 15% ukupne površine cijelog Boracay-ija. Ne bi se u njega vratili, a otok i ostale plaže mogu se istraživati triciklom ili motociklom.

Hrana je, kao i u ostalim dijelovima jugoistočne Azije, puna tropskog voća, riže i ribe, a najčešće se od filipinskih specijaliteta može pronaći lechon, pečena svinjetina i adobo, marinirana svinjetina, piletina ili govedina, koja se smatra nacionalnim jelom Filipina. Ima raznih vrsta sladoleda koje pripremaju na neobične i zanimljive načine. Ukoliko ne volite azijsku hranu, u turističkim mjestima kao što je Boracay možete naći i fast food restorane, pizzerije i sl. Filipini nas nisu gastronomski oduševili, ali hrana je solidna, nije skupa te u prosjeku, večera za dvoje košta oko 150kn.

Gdje i kako po Filipinima

Manila

Ukoliko odlučite provesti koji dan u filipinskom glavnom gradu smještaj izaberite prema afinitetima. Ako volite velike shopping mallove i ogromne hotele s casinima i bazenima izaberite City of Dreams i kvart oko Mall of Asia. Ovdje se nalaze hoteli kao što su Nobu, u suvlasništvu Roberta de Nira, Hyatt, Solitare ili pak ogromna japanska Okada. Zanimljivo je da je Nobu Hotel 2015. godine proglašen najgorim luksuznim hotelom na svijetu. Možda ga treba testirati, čisto iz znatiželje.

Mi smo odlučili zadnji dan putovanja provesti u Manili i odsjeli smo u Makatiju, poslovnom distriktu ili kako ga nazivaju “New Yorkom Manile”. Najviša zgrada je Trump Tower, a većina nebodera ima heliodrome te je helikopterski promet prilično gust. Bogataši i biznismeni nemaju vremena čekati u prometnem kaosu Manile.

Gdje i kako po Filipinima

Većinu hotela na Filipinima bukirali smo putem Agode jer je imala najveći izbor. Ipak, hotel I’M na Makati Ave rezervirali smo direktno na njihovoj stranici jer automatski dobijete pristup njihovom Club Lounge-u, što nije loše ako vas taj dan očekuje dugi let kući. Njihov lounge je bez veze, ali „upgrade-ali“ su nas u prekrasan suite s pogledom na Trump Tower i susjednu zgradu s infinity bazenom.

Ono što se isplati u ovom hotelu je masaža. Naime, u sklopu hotela je jedini Onsen Spa na Filipinima. Ako očekujete spa japanske kvalitete bit ćete razočarani, ali imaju u ponudi korištenje Spa zone, jednosatnu masažu i uključenu večeru solidne kvalitete za otprilike 200-tinjak kuna. Odlična relaksacija prije puta.

Jasno, na Filipinima možete naći i puno jeftinije masaže (od nekih 50-tak kuna), izbor je velik. Također, I’M hotel ima zanimljiv bazen gdje plivate točno iznad prometne Makati Avenije i trendi bar Antidote na 35. katu s lijepim pogledom na Makati.

Gdje i kako po Filipinima

Hotel nudi odličan omjer cijene i kvalitete, Makati Ave je prepuna dućana i restorana, ali je na rubnom dijelu ‘Red Light Districta’, pa to uzmite u obzir ako putujete s malom djecom. Za njih je svakako zanimljiviji hotel H2O, koji ima sobe sa akvarij zidovima te je u blizini Manila Ocean Parka.

S te lokacije jednostavno je otići na plovidbu po Manila Bay-u gledajući zalazak sunca i u stari dio Manile koji se zove Intramuros. Tamo ćete čuti zanimljive priče te posjetiti park i muzej posvećen Jose Rizalu, filipinskom nacionalnom junaku.

Gdje i kako po Filipinima

Na aerodrom u Manili svakako krenite ranije, barem 1 sat prije nego što biste to inače učinili. Provjerite s kojeg terminala letite, jer ako pogriješite mogli bi izgubiti puno dragocjenog vremena putujući na drugi terminal, a terminali su povezani shuttle busom samo za povezane letove. Promet je zaista nevjerojatno gust i nepredvidiv. Primjera radi, putovali smo 3 sata od aerodroma do hotela udaljenog 6 km. Sat vremena smo čekali Grab vozilo, a onda se još dva sata probijali kroz prometni kaos. Da, bio je kišni petak popodne u predbožićnom periodu, ali i ostale dane je slično. Ipak, sve je to dio filipinskog kolaža koji se isplati doživjeti, a ako nisi „zaglavio u prometu“ u Manili, kao da ju nisi ni posjetio. Tako barem kažu lokalci!

Par općenitih savjeta

Na Filipinima smo se osjećali zaista sigurno, čak i po noći, a niti jednom nas nitko nije pokušao prevariti ili nasamariti. Neuobičajeno, ali najbolja opcija za promjenu novca u njihovu valutu  filipinski pesos (PHP) su aerodromi. Omjer pesosa i kune je oko 8:1, a za eure je to 58:1. Mi smo prilično izgubili na transakcijama očekujući da ćemo bolje proći u mjenjačnicama u gradu, nego na aerodromima.

Gdje i kako po Filipinima

 

Naša zima je odličan dio godine za posjet Filipinima, toplo je, ali nije sparno, bez puno kiše. Takvo vrijeme je uglavnom od kraja studenog pa sve do travnja. Ako i padne kiša, to su vrlo kratki topli pljuskovi.

Ljudi su dragi i ljubazni, susretljivi su i vole ćaskati. Svi govore engleski obzirom da se uči u školi kao drugi službeni jezik i svi natpisi su na engleskom jeziku. Službeni je naravno filipinski, a sve strance bijelce nazivaju ‘Cano’ od ‘Americano’. Filipini su nakon španjolske vladavine 50 godina bili pod američkom vlasti i od tuda ta snažna povezanost s američkim narodom i kulturom. Ipak, najveći broj turista su Azijati, uglavnom Japanci, Korejanci i Kinezi.

Gdje i kako po Filipinima

Kažu da su najbrže rastući azijski tigar, s rastom BDP-a većim od 7% godišnje. Zvuči nevjerojatno kada vidite količinu bijede i neimaštine, a nerazmjer bogatstva i siromaštva je sveprisutan. Većinski su katolička zemlja, vrlo su religiozni, a oko 5% stanovništva je islamske vjeroispovijesti i žive uglavnom na otoku Mindanao.

Filipini su predsjednička republika, trenutačno na čelu s prilično kontraverznim predsjednikom Rodrigom Duterteom. Naravno, najpoznatiji predsjednik Filipina bio je diktator Ferdinand Marcos, čija je supruga Imelda Marcos poznata kao žena s 3000 pari cipela. O tome, a i o ostalim zanimljivostima saznajte sami, kada posjetite ovu zanimljivu otočnu zemlju punu boja, mirisa i okusa.

Tekst i fotke : Maja Stokanović

Travel Advisor : putovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

TOP 5 idealnih destinacija za kraj zime na plaži

https://www.travel-advisor.eu/kako-koristiti-internet-za-organizaciju-putovanja/

Donosimo odgovore na pitanja koja putnici najčešće postavljaju

 

 

Nove objave