Gdje je najbolje spakirati dragocjene predmete?

Autor članka:
Podijeli:

Vrlo je važno čuvati dragocjene predmete dok ste u tranzitu

Kada idemo na putovanje, svi nosimo neke nama dragocjene predmete. Nosio ih je i Keyonne Brook kada se u veljači vraćao kući nakon sprovoda. Međutim, negdje na terminalu Međunarodne zračne luke Louis Armstrong New Orleans izgubio je svoju ručnu prtljagu. Izvješće izgubljenih i pronađenih stvari nije ništa otkrilo pa je podnio zahtjev za pregledavanje sigurnosne snimke. Tada je vidio agente Spirit Airlinesa kako mu preturaju po torbi, stavljaju neke od njegovih dragocjenih predmeta u džepove, a zatim nemarno bacaju ostatak (zaposlenici su suspendirani sa svojih radnih mjesta). Među predmetima koje je izgubio nalazili su se osnovni lijekovi, nakit i obiteljsko nasljeđe.

Prtljaga
© Liu Revutska from Unsplash

Šokantna snimka je, bez sumnje, najgori scenarij. Međutim, služi i kao podsjetnik koliko je važno pažljivo čuvati svoje dragocjene predmete dok ste u tranzitu.

“Nikada ne pakirajte svoje dragocjenosti u prtljagu koju ste check-inali”, kaže stručnjakinja za pakiranje Anne McAlpin iz Pack It Up-a. “Sve dragocjenosti uvijek držite u svojoj maloj osobnoj torbi koja može stati ispod sjedala koje se nalazi ispred vas, a nikada dalje od vas u pretincima iznad glave.”

Iako se može činiti očitim, kada smo usred žongliranja torbama i smještamo se na svoja sjedala, naš prirodni instinkt može brzo pogriješiti. Potreban je samo jedan trenutak da nestanu oni nama najdraži predmeti.

Kada je riječ o tome što se točno smatra vrijednim, ne radi se samo o cijeni

“Smatram “vrijednim” sve bez čega ne mogu putovati ili što bi moglo predstavljati velike poteškoće na mojim putovanjima”, kaže McAlpin. Napominje da to može uključivati sve, od putnih dokumenata kao što su putovnice, kreditne kartice i velike svote gotovine do lijekova na recept i potrebne putne opreme, kao i tehnološke predmete kao što su telefoni i prijenosna računala i “bilo koji dodatni predmet koji ima emocionalnu vrijednost za putnika”. Iako priznaje da joj je vlastiti pribor za šminkanje neophodan jer o njemu svakodnevno ovisi, kaže i da je djetetova omiljena plišana igračka često neprocjenjiv predmet koji se lako izgubi pa preporučuje da na put ponesete drugog favorita.

Emocionalna vrijednost izgubljenog predmeta nikada se ne može nadoknaditi

Unatoč tome, zrakoplovne kompanije imaju i pisane politike koje ih oslobađaju odgovornosti ako se one nalaze u predanoj prtljazi.

Na primjer, kod Uniteda su dragocjenosti dio njihove politike o lomljivim predmetima, a navode: “Ako predate vrijedne ili lomljive predmete za putovanje unutar SAD-a, nismo odgovorni za bilo kakav gubitak, oštećenje ili kašnjenje predmeta.” Za međunarodna putovanja postoje neke “ograničene” zaštite. Među navedenim predmetima su antikviteti, naslijeđe, umjetnine, kamere, keramika, kolekcionarski predmeti, računalni hardver i softver, elektronika, cvijeće i biljke, naočale i leće, nakit, ključevi, tekućine poput parfema, novac, kvarljivi predmeti, plemeniti metali i kamenje, pravo krzno, vjerski predmeti, alati, srebrnine, vreća za spavanje, ruksaci i satovi. Također, ima sveobuhvatnu kategoriju koja se jednostavno naziva “nezamjenjivi predmeti”.

Delta ima sličan popis predmeta na svojoj stranici, gdje stoji: “Ovi se predmeti ne smiju prevoziti u predanoj prtljazi. Predlažemo da sa sobom ponesete sve dragocjenosti ili druge vrlo vrijedne predmete.” American navodi: “Dobro pravilo je da nikada ne predajete išta bez čega ne možete živjeti. Ako je nezamjenjiv, sentimentalan ili o njemu ovisi vaše blagostanje, zadržite ga kod sebe ili ga ostavite kod kuće.”

Unatoč tome, sva tri glavna američka prijevoznika imaju obrasce za popunjavanje za predmete koji nedostaju (American, Delta i United). Iako se ova pravila mogu činiti oštra, Ministarstvo prometa SAD-a od zrakoplovnih kompanija zahtijeva da pokriju do 3800 USD za odgovornost za gubitak, kašnjenje ili oštećenje prtljage na domaćim putovanjima, pri čemu su predmeti navedeni u njihovim policama izuzeti od tog iznosa.

“Nikada nemojte putovati s nečim što ne možete zamijeniti ili bez čega ne možete živjeti ili biste bili potpuno uništeni da ga izgubite”, kaže McAlpin. “Uz jet lag, duge dane putovanja i slično, lako je nešto zaboraviti.”


Izvor: Condé Nast

Autor naslovne fotografije: © Anete Lusina from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave