Travel AdvisorTravel Advisor

Gdje putovati, a da nije prezahtjevno?

Gdje putovati u doba korone

Putovanja nisu niti prestala niti nestala. Gdje putovati nije lako odabrati, pogotovo sada. Manje se putuje, sve je nekako kompliciranije te treba voditi računa o mnogim detaljima o kojima prije nismo. Ipak, putuje se i dalje. Sve je više letova u ponudi. Putnici su se prilagodili novoj situaciji i krenuli iako mnoge zemlje upozoravaju da se ne putuje ako nije neophodno.

Neke su zemlje otvorenije za turiste od drugih.

Maldivi

Photo by Tanja Cotoaga on Unsplash

Na ulazu je potrebno prikazati negativan PCR test ne stariji od 96 sati. Smještaj se bira ne nekom od atola/otoka/hotela. Privatne vile na obali su prilično sigurne. Nije potrebno dolaziti u kontakt s drugim ljudima. To je jedan od magneta koji privlači turiste na lijepe plaže od bijelog pijeska ovjenčane palmama. Kombinacija je plavo – bijelo – zelena. Idealno za kupanje i ljenčarenje na plaži. Drugo i tako nema ništa. Preporuka je izbjegavati glavni otok i grad Male.

Dubai

Photo by Valeria andersson on Unsplash

Dubai je jedini od Emirata u koji je dozvoljen ulazak turista. Naravno, negativan PCR test je obavezan, no može se testirati i na aerodromu Dubai. U gadu je sve otvoreno. Šoping, hoteli, restorani, plaže te ostale atrakcije. Klima je sad ugodna s temperaturama oko 25 C. U druge Emirate se ne smije bez ponovnog PCR testa. Nude se jeftine avio karte s polaskom iz Zagreba, Beograda i Sarajeva.

Kuba

Photo by Dorothea OLDANI on Unsplash

MVEP navodi: Od 1. siječnja 2021. svi putnici koji dolaze iz inozemstva moraju po dolasku predočiti negativni PCR test, izdan od strane certificiranog laboratorija, ne stariji od 72 sata. Ograničenja kretanja unutar Kube se također postupno ukidaju, no uz obvezu nošenja maski i pridržavanja epidemioloških mjera. Počelo je i postupno otvaranje turističkih objekata.
Havana je otvorena za turiste i ponuda je svakim danom sve bogatija. Ova siromašna i zapuštena zemlja kreće krupnim koracima u razvoj poduzetništva pa je zadnje vrijeme otvorena hrpa novih hostela i kuća za odmor u kojima se može upoznati lokalni način života, a da ipak bude komforno.

Meksiko

daniel-silva-gaxiola-N5-umejp_tI-unsplash

Meni je jedna od najdražih zemalja za putovanje. Ima sve što me zanima: zanimljivu povijest i arheologiju, dobre plaže, ukusnu hranu, zavodljivu muziku i vrlo međunarodni karakter u okolici turističkih mjesta.
Na stranicama MVEP piše: Zbog COVIDA-19 potrebno je slijediti savjete lokalnih vlasti. Pojedine savezne države u Meksiku nameću dodatne mjere i ograničenja. Gdje putovati po Meksiku treba ispanirati prema epidemiloškim mjerama.
Hrvatskim državljanima nije potrebna viza za ulazak u Meksiko. Međutim, prilikom dolaska u Zračnu luku potrebno je ispuniti obrazac za imigraciju, koji je također potrebno predočiti i prilikom odlaska iz Meksika. U slučaju gubitka imigracijskog obrasca, isti se može zamijeniti u Imigracijskom uredu bilo koje međunarodne zračne luke u Meksiku. Trošak zamjene obrasca iznosi 500,00 meksičkih pesosa, uplata se vrši u banci.

Egipat

Photo by Pushpinder Bindra on Unsplash

Momentalno je najpopularnija zemlja za putovanja s južne strane Mediterana. Na ulazu treba predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Treba biti oprezan i imati na umu: Broj osoba koje obolijevaju od zaraze virusom COVID-19 je u značajnom porastu. Stopa testiranja je niska. Egipatski javni zdravstveni sustav je skromnih mogućnosti te prilično opterećen uslijed čega razina usluge nije visoka. Od 3. siječnja 2021. na snazi je obavezno nošenje maski. Za kršenje ove mjere predviđena je novčana kazna.

Turska

Photo by Randy Tarampi on Unsplash

MVEP navodi: Od 30. prosinca 2020. na snazi su nove vladine mjere prema kojima putnici (uključujući hrvatske državljane) koji ulaze u Republiku Tursku preko zračnih luka, morskim i kopnenim putem, moraju predočiti negativni nalaz PRC testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 72 sata (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz). Putnicima koji ne pruže uvid u negativni PCR test na koronavirus neće biti dopušteno ukrcavanje na let za Republiku Tursku. Izuzetak su putnici mlađi od šest godina te putnici u tranzitu/transferu preko te zemlje za koje nije obavezan PCR test. Odluka je na snazi do 1.3.2021.

Gdje putovati je uvijek aktualno pitanje, a pogotovo sada kad je izbor skučen.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleKoferi ili ručna prtljaga pitanje je sad
Next articlePostaje li Egipat zimska top destinacija?