Travel AdvisorTravel Advisor

Aktualne informacije gdje smijemo putovati na dan 26.10.2020.

Gdje smijemo putovati, a gdje ne – stanje na dan 26.10.2020

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je, statistički gledano, među lošijima u Europi.

Crna Gora – Smijemo putovati. Slobodno.

Bosna i Hercegovina – Hrvatski državljani koji putuju u BiH to mogu učiniti bez ograničenja.

Francuska – nema restrikcija. SMijemo putovati.

Slovenija – Od danas se samoizolacija primjenjuje na putnike koji dolaze iz zemalja na crvenoj listi.

Njemačka – Obavezna samoizolacija primjenjuje se na putnike koji dolaze iz rizičnih područja i zemalja. U Hrvatskoj su to županije: Grad Zagreb te Dubrovačko-neretvanska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Bjelovarsko-bilogorska, Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka i Osječko-baranjska. Ne odnosi se na osobe u tranzitu.

Srbija – Hrvatski državljani mogu ući u Srbiju ako imaju negativan test koji nije stariji od 48 sati. Određene skupine ljudi su izuzete od te obveze, kao i oni koji su u maksimalno 12 satnom tranzitu.

Austrija – Od 17. listopada putnici iz Hrvatske mogu ući u Austriju samo ako predoče negativan PCR test, i to ne stariji od 72 sata. Ako dolaze iz Brodsko-posavske, Istarske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Varaždinske i Zadarske županije mogu slobodno. Ako ne putuju iz tih županija te ne mogu predočiti negativan test, upućuje ih se u karantenu te se moraju testirati u roku od 48 sati. Putnici koji u Austriju dolaze bez testa, na granici će morati potpisati izjavu o samoizolaciji. Iznimke vrijede, uz odgovarajuću dokumentaciju, u slučaju primjerice obiteljskih situacija (posjet djetetu, sahrana…)

Mađarska – Do  kraja listopada ulazak u Mađarsku zabranjuje se svim stranim državljanima koji nemaju stalni ili privremeni boravak u toj zemlji. Oni koji imaju regulirani boravak se, nakon povratka u Mađarsku, moraju samoizolirati na 14 dana. Obveza o izolaciji se ukida u slučaju dva negativna testa provedena u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati. Hrvatski državljani koji žive u području udaljenom maksimalno 30 kilometara od mađarske granice podliježu posebnim pravilima – mogu ulaziti u Mađarsku, jednokratno i na najduže 24 sata.

Švicarska – Hrvatski državljani prilikom ulaska u zemlju moraju u 10-dnevnu samoizolaciju.

Italija – Od 8. listopada, hrvatski državljani izuzeti su od obveze da se prilikom putovanja u tu državu, osim onih koji u Italiju ulaze iz Belgije, Francuske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Češke i Španjolske. Ta kategorija putnika treba predočiti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili pak se testirati u roku od 48 sati od ulaska u Italiju. I dalje je obavezno ispuniti obrazac, u kojem osoba izjavljuje da nije zaražena virusom te u kojem daje podatke o putovanju i kontaktima.

Ažurirani popis zemalja vana EU

Na temelju kriterija i uvjeta iz Preporuke te ažuriranog popisa koji je Vijeće objavilo 22. listopada države članice trebale bi početi ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama EU-a za osobe s boravištem u sljedećim trećim zemljama:

  • Australija
  • Japan
  • Novi Zeland
  • Ruanda
  • Singapur
  • Južna Koreja
  • Tajland
  • Urugvaj
  • Kina, pod uvjetom potvrde reciprociteta

Za potrebe preporuke osobe s dugotrajnim boravištem u Andori, Monaku, San Marinu i Vatikanu smatraju se osobama s dugotrajnim boravištem u EU-u.

Iako ograničenja neobveznih putovanja i ukidanje tih ograničenja ovise o mjestu boravišta putnika, obveza posjedovanja vize i dalje ovisi o državljanstvu. Ako putnik ima boravište u zemlji za koju su ukinuta ograničenja, ali je državljanin zemlje za koju je propisana viza, mora u svojoj zemlji boravišta podnijeti zahtjev za vizu u konzulatu države članice u koju želi putovati.

Za ostale zemlje koje nisu na tom popisu države članice i zemlje pridružene Schengenu privremeno obustavljaju sva neobvezna putovanja iz tih trećih zemalja u područje EU+, što znači da se ulazak može odobriti samo određenim kategorijama putnika. „Područje EU+” obuhvaća 30 zemalja: 26 od 27 država članica EU-a i četiri zemlje pridružene Schengenu (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska). Irska trenutačno ne primjenjuje ograničenja putovanja.

Kako se bude razvijala epidemiološka situacija u EU-u i ostatku svijeta te s postupnim ukidanjem ograničenja prelazaka vanjskih granica EU-a, ponovno će se pokrenuti izdavanje viza. Komisija je 11. lipnja 2020. objavila smjernice za postupnu i koordiniranu ponovnu uspostavu viznih postupaka.

Pravila za podnošenje zahtjeva za vizu za kratkotrajni boravak ostaju nepromijenjena. Međutim, konzulati država članica i vanjski pružatelji usluga prilagodili su praktične aspekte organizacije dolazaka, higijenskih mjera, metoda plaćanja itd. Podnositeljima zahtjeva trebaju se dati odgovarajuće informacije o postupku podnošenja zahtjeva.

Informacije o aktualnim ograničenjima putovanja trebale bi biti navedene na internetskim stranicama nadležnih nacionalnih tijela (npr. ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstvo vanjskih poslova). Dnevni sažetak ograničenja za letove i putnike dostupan je na stranici Eurocontrola pod naslovom „COVID NOTAM (notice to airmen) summary”.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – Europa

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articleMegeve
Next articleNova najveća fontana na svijetu