Travel AdvisorTravel Advisor

Aktualne informacije gdje smijemo putovati i tko može u Hrvatsku

Gdje smijemo putovati, a gdje ne

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je, statistički gledano, među lošijima u Europi. Broj zaraženih u Hrvatskoj nije toliko visok, no prema broju slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom 14-dnevnog razdoblja je. To je razlog zbog kojeg nam je onemogućen ulazak u neke zemlje u koje ne smijemo putovati.

U isto vrijeme u Hrvatsku mogu svi iz 26 članica EU te drugih zemalja poput Islanda, Norveške, Švicarske, Velike Britanije i USA. Svi strani državljani koji imaju prebivalište u tim zemljama mogu također doći u Hrvatsku. Primjerice Iranac koji živi u Velikoj Britaniji ili Indijac iz Amerike mogu slobodno ući u Hrvatsku. Kroz Hrvatsku je svima dozvoljen tranzit.
Države u kojima je situacija gora nego u Hrvatskoj su: Luksemburg, Andora, Bugarska, Rumunjska, Portugal, Španjolska i Švedska

U Hrvatsku mogu svi, a građani Hrvatske mogu u 20 zemalja EU

Cipar, Finska, Irska, Island, Latvija, Litva, Nizozemska i Slovenija ne dozvoljavaju ulaz Hrvatima. Za sve zemlje ne važe ista pravila. U nekima je obavezna karantena za putnike iz Hrvatske, u nekima je potreban test na COVID-19, a neke dozvoljavaju putovanje iz poslovnih razloga.

Cipar – potrebno testiranje
Finska – samo poslovna putovanja
Irska – 14 dana karantene
Island – potrebna dva testiranja
Latvija – 14 dana karantene
Litva – 14 dana karantene
Nizozemska – preporučuje se 14 dana samoizolacije
Norveška – 10 dana karantene
Slovenija – 14 dana karantene

Europske države u koje iz Hrvatske možemo putovati bez ograničenja:

Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Malta, Mađarska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Švedska, Švicarska

Valja napomenuti da se na graničnim prijelazima ne provode uvijek i svuda kontrole jednakog intenziteta. Lako je moguće doći autom do Amsterdama jer nema kontrole na granicama unutar EU, isto tako proći kroz Sloveniju, no to ne znači da se tamo može ostati.
U grupi je do sada bilo više pitanja i komentara na slične teme. Ako se ulazi autom u Sloveniju, može li se ići na kupanje, u recimo Čatež i vratiti se isti dan? Odgovor je ne, ali je li to moguće to je druga stvar. Isto tako vrijedi i za druge zemlje.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo je donio odluku:


HRVATSKE MJERE U SPREČAVANJU ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Mjere za prelazak hrvatske granice definirane (produžene 1. kolovoza)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je Preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske. Treba spomenuti da je tranzit kroz Hrvatsku slobodan građanima tzv. trećih država, uz uvjet da im je slobodan ulazak u finalnu destinaciju. Također, tu su i nove mjere za turiste iz tzv. trećih država. Pročitajte…

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:

1. Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem (u Hrvatskoj) na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

2. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzev osoba iz točke 1. ne odnosi se na:

2a. Zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

2b. Prekogranične radnike

2c. Prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

2d. Diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

2e. Putnike u tranzitu

2f. Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja (obavezno pročitati i niže navedene upute)

2g. Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja:

a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g. obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

b) Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d., t: 2e. putnike u tranzitu:

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 h. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

2f. Osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja. Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:

– Tijekom prvih 14 dana od ulaska u RH izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u RH, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

– Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

– Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili pokrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

– Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

– Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

– Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja

– Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke

– Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama

– Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ako je viša od 37,2 stupnjeva, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 stupnjeva potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu

– U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

– U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.

Treće države u prijašnjim odlukama bile su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Bosna i Hercegovina te Urugvaj, odnosno Kina.

EU skida Srbiju i Crnu Goru s popisa (korona)sigurnih zemalja

Zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom Europska unija će skinuti Srbiju i Crnu Goru s popisa tzv. trećih država u koje (i iz kojih) se putuje bez ograničenja.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Travel Advisor – Europa

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Previous articlePet europskih destinacije koje se sada isplatiti posjetiti kada nema gužve
Next articleKrstarenje iz snova