Godišnji na Zlatnim pjascima i Varni? Može!

Autor članka:
Podijeli:

Godišnji na Zlatnim pjascima i Varni?

Može!

Pripreme za godišnji odmor su u punom jeku. Oni koji vole predsezonu već su odradili svoje ture.
No, mnogi još uvijek dvoje – kamo poći?!
Svatko ima neku svoju vlastitu ideju kako treba izgledati idealan godišnji odmor i nastoji je odraditi po svom guštu.
Neki će ostati tu negdje u “susjedstvu” – na moru, jezeru , rijeci, planini….neki ce krenuti na daleke pute i egzotične destinacije, a neki ce odlučiti isprobati neku od onih destinacija za koje smo čuli , ali nismo ih isprobali , jer tko zna kako je to ljetovati , recimo u Bugarskoj?!
Nije zima, ne idemo u Bansko, a ipak idemo u Bugarsku?!

Idemo u Varnu , na Zlatne pjaske!

Ovo je jedno od najpoznatijih bugarskih turističkih odredišta. Odlikuje se lijepom prirodom bujnih šuma, lijepih plaža i čistog mora.
Putujući od Sofije do Velikog Tarnova i Varne otkrivala sam očekivane ali i neočekivane dijelove ove zemlje. Prvi susret sa Zlatnim pjascima bio je onaj neočekivani dio.
Zlatni pijesak ili Zlatna plaža nalaze se 15-ak kilometara od Varne i ruši predrasude o Bugarskoj kao zemlji čiji turizam još nije uzeo zamah.

Varna je ljetni centar Bugarske , treći grad po veličini u zemlji i najveći na bugarskom dijelu Crnog mora.
Grad je specifičan jer se nalazi na obalama Beloslavskog i Varnenskog jezera koja su kanalima povezani s Crnim morem.
Dio koji se naziva gradskim središtem , proteže se oko dvadesetak kilometara uz obalu i obilježen je ne samo kao nastavak povijesne jezgre , nego i kao rekreacijska zona koja završava u turističkom naselju Zlatni pjasci.

U Varni ćete se osjećati sjajno, iako su neki dijelovi pomalo oronuli , a i neki od komunističkih ostataka u gradu nisu bas najljepše sto ćete u životu vidjeti. No istovremeno, grad je oaza zelenila i lijepih popločanih ulica. Zaljev Varna je turistička zona iz koje su u potpunosti uklonjena industrijska postrojenja i popratni sadržaji. Ljudi su srdačni i simpatični, rado će vam dati informacije, govore engleski iako je i bugarski nama prilično razumljiv. Ako poželite možete u kazalište, neki od muzeja, na koncerte , sportski centar ili u gradski park koji se proteze uz samo crno more i najljepši je dio Varne. U Bugarskoj je hrana ukusna i nama poznata kao i rakija prije nje i solidnim vina poslije. Sve navedeno je cjenovno vise nego pristupačno.

A sada na plažu!

Dio Crnog mora sjeverno od Varne, važi za jedan od dva turistički najposjećenija dijela obale. Od predgrađa, pa duž sljedećih petnaestak kilometara, na obali su nikli turistički centri: Sveti Konstantin i Helena, Kabakum, Čajka i na kraju, najveći i najrazvijeniji od svih – Zlatni pjasci (Златни пясъци).
Kaže priča , da je prije Velikog potopa Crno more bilo slatkovodno jezero. Kada je potop podigao nivo Sredozemnog mora, slana morska voda prodrla je ka “Crnom jezeru”, formirajući moreuze Dardaneli i Bosfor, i podižući nivo Crnog jezera- prodor slane vode je bio taman toliki koliko je bilo potrebno da danas Crno more bude slano. A nije preslano.

Odmah vam napominjem da idete u susret masovnom turizmu.

Ne očekujte skrivene uvalica bez ljudi, nego turistički centar koji nudi sve sto vam tijekom godišnjeg može pasti na pamet – od lijenog jutra uz bazen, preko kupanja u moru, do adrenalinskih aqua parkova ( nigdje ih nisam vidjela toliko) do noćnih provoda.
Čak i oni koji nisu ljubitelji ovakvog masovnog turizma, morat će priznati da su sami Zlatni pjasci prilično lijepo uređeni. Većina hotelskih i apartmanskih objekata (a ima ih na stotine) nisu stariji od desetak godina i opremljeni su onako kako biste očekivali u bilo kojem dijelu turistički razvijene Europe. To se odnosi i na duge, pješčane plaže, koje se redovno čiste i na kojima se možete baviti svim očekivanim aktivnostima od ispijanja koktela, ležanja ispod suncobrana, ili bavljenja svim mogućim viđenim vodenim sportovima. Svuda su prisutni već spomenuti aquagani , vodeni dvorci i slični sadržaji , a u dijelu mjesta iznad hotelskih kompleksa, nalazi se Aquapolis, ogroman aquapark, u kojem ako želite, možete sami ili s klincima provesti veći dio dana. Večer je stvorena za ljubitelje klubova, diskoteka i cjelonoćnog provoda, kojeg na Zlatnim pjascima ne manjka.
Zabave na pretek i za velike i za male.


Znaci na odredištu ste i sve imate. Bilo da organizirate sami ili preko agencije-dobro se provedite! Ah da – nemate baš palme – uz šetnicu rastu bjelogorična stabla – većinom hrast.

Baš kao da su Zlatni pjasci pokraj Orahovice!!

 

Nove objave