Search
Close this search box.

Goran Jović savjetuje kako uslikati fotografiju punu boja

Autor članka:
Podijeli:

Goran Jović savjetuje kako uslikati fotografiju punu boja

 

Boje nas okružuju i uljepšavaju svijet oko nas, a ponekad želimo da trenutak u kojem se nalazimo potraje zauvijek. Goran Jović je svjetski poznati fotograf čije radovi ostavljaju bez daha. Neumorni avanturist, koji već više od deset godina fotografira najljepše dijelove Afrike i Južne Amerike, vlasnik je i 30 međunarodnih priznanja za svoj rad. Za snimanje očaravajućih fotografija, Goran posljednjih tjedana koristi Huawei nova 9 pametni telefon. Za razliku od glomaznog profesionalnog fotoaparata i teške opreme koja je obavezna uz njega, Huawei nova 9 pametni telefon idealno je rješenje za Gorana. Svojim sustavom Ultra Vision kamere, fotografije su besprijekorne, a dodatna prednost je što zahvaljujući svom ultra tankom dizajnu i težini od tek 175 grama, Huawei nova 9 stane u svaki džep.

Goran Jović je i član ovogodišnjeg Huawei Next Image Awards natjecanja u mobilnoj fotografiji. Zadatak natjecatelja je da kroz 10 različitih kategorija, na svoj način dočaraju ljepotu života. Boja, kao jedna od kategorija, potiče natjecatelje da upare svoje fotografije s raznim bojama kako bi interpretirali svoju jedinstvenu percepciju i ekspresiju svijeta koji ih okružuje. Goran nam je otkrio kako najbolje iskoristiti značajke kamere Huawei nova 9 pametnog telefona, te na koji način prilikom svakog fotografiranja zabilježiti raskoš boja iz okoline.

Huawei nova 9 s 50MP kamerom

„Danas, uz pametne telefone, imamo privilegiju da u svakom trenutku zabilježimo ono što nas je očaralo, bez obzira na vrijeme ili mjesto. Huawei nova 9 s 50MP kamerom, postao je vrhunski uređaj koji s velikim senzorom i XD Fusion Engine sustavom, prikazuje svu šarolikost boja i nevjerojatnu količinu detalja. Senzor glavne kamere koristi 40% više svjetlosti te omogućuje stvaranje živopisnih i šarenih fotografija čak i u mraku, a XD Fusion Engine sustav dodatno obrađuje svaki detalj.

Boja kao tema fotografiranja

Boja, kao tema fotografiranja, može biti kombinacija kontrastnih i komplementarnih boja, ili se može istaknuti jedna žarka boja, kao centralni subjekt fotografiranja. Kontrastne boje je najjednostavnije prikazati fotografiranjem jednog crvenog cvijeta u sceni punoj zelenog lišća, ili fotografiranjem modela u plavoj haljini, ispred zida žute boje. Na taj način, kreira se kadar s različitim oblicima i bojama u prednjem planu, što stvara poseban ugođaj dubine na fotografiji.

S druge stane, ako se radi o sceni ujednačenih tonova, potrebno je naglasiti tamnije tonove u obradi, kako bi se postigla dramatičnost scene. To znači da ćemo prilikom fotografiranja oblaka ili ledenjaka, u postavkama više naglasiti tamnije tonove, kako bismo dobili lijepu fotografiju s istaknutim detaljima.

Odabir kuta fotografiranja, u odnosu na smjer sunčevih zraka, ključan je za prikaz scene u punoj raskoši svih boja. Ovisno o efektu koji se želi postići, važno je znati izabrati idealno doba dana za fotografiranje. Sunčani dani su idealni za atraktivne fotografije toplih nijansi, a najbolje fotografije mora ili rijeke, nastaju kada se sunce nalazi visoko na nebu, te se zahvaljujući tome postiže efekt izražene plave boje. Trenutno nam puteljke i ceste krasi šareno, otpalo lišće. Najbolji način za fotografiranje razigranih jesenskih boja, je korištenjem filtera „karamela“, koji naglašava tople boje. Ljubitelji tamnih boja, za postizanje idealne fotografije, koristit će filter „hladno“. Savršenu fotografiju pružiti će i moj osobni favorit, filter „nježno“, kojeg volim koristiti jer daje mekani ugođaj fotografiji.

HDR opcija

Huawei nova 9 s 50MP kamerom

Dodatno, korištenjem HDR opcije, prilagođava se ekspozicija, što znači da filter automatski pročišćava šum koji stvaraju magla, dim, ili prašina, te korisniku Huawei nova 9 pametnog telefona, pruža oštru i čistu sliku. Bilo da se radi o profesionalnom fotografu, ili o zaljubljeniku amaterske fotografije, sveobuhvatna kamera Huawei nova 9 pametnog telefona korisniku će omogućiti stvaranje šarenih i jasnih fotografija, koje će biti prikazane na ekranu visoke razlučivosti u čak 1,07 milijardi boja“, otkrio nam je Goran Jović.

Huawei nova 9 dostupan je kod prodajnih partnera, a ako se i vi želite okušati u mobilnoj fotografiji, prijavite se na Huawei Next Image Awards 2021. Pokažite svoje najbolje fotografije iz 10 različitih kategorija i pokušajte osvojiti glavnu nagradu – Huawei nova 9 pametni telefon.

Travel AdvisorFotografija

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

Nove objave