Travel AdvisorTravel Advisor

Gorska jesen ili Kad Slavonci odluče kisnuti tri dana

Autor: Anita Plišo Vidaković

Jeste li  kada putovali u jesen? Mi baš i ne.

Mi smo trojac, moja kći 12 godina, njen tata i ja. Prvi put smo otišli na jesensko putovanje 2020. kad je dio školskih praznika raspoređen u studenom. Bila su to 4 sunčana dana u Istri. Pa smo pošli ponoviti divnu jesen i u 2021. Ovaj put idemo u brda. Gorski kotar eto nas!

Obožavam pratiti Fb grupe o putovanjima. Tamo uvijek uberem jako dobrih ideja. Tako je bilo i ovaj put.

Prvi dan 

Krećemo iz Osijeka i većinu puta nas prati kiša. Neumoljiva je i kad smo stigli na odredište – Nacionalni park Risnjak. Zbog magle planinarski dom na vrhu je zatvoren, pogleda nema i mi razočarani shvatimo ako ne ide – ne ide. Penjat ćemo se drugi put, a sad daj šta daš. Na ulazu u park je početak poučne staze Leska. Kiša nas pere, a mi smo sami u šumi. Glasni smo kako bi nas životinje čule, da smo im u gostima. Tako su nas savjetovali. Staza je lagana i mislim da je prilagođena za većinu. Proveli smo u šetnji dva, tri sata i mokri k’o miševi idemo u naš smještaj.

U brdo, visoko gore, u Planinarski centar Petehovac. Na više od 1.000 metara nadmorske visine. Prvi put smo tamo i svidjelo nam se. Sobe su pristojne, posteljina čista, toplo je, kupaona prostrana, pogled na šumu. Sami smo. Sve je naše. Konobari ljubazni, klopa ukusna. Možete se dogovarati, pregovarati, kombinirati vrijeme jela.

Uzeli smo tri polupansiona i imali smo jedan vanredni ručak, plus pića i kave. Za nas troje nešto malo preko 3.000 kuna. Ako boravite preko tri dana polupansion je 297 kuna po osobi. Dijete je imalo popust 30%. Ljubimci su dobro došli uz malu nadoplatu.

Doručak vam posluži sam vlasnik, a tu je i njegov sin. Nedavno je kod njih bio i Ribafish i čitam da se i njemu svidjelo. Da, naše preporuke idu za Planinarski centar Petehovac.

Drugi dan

Opet penjanje, ovaj put na Vražji prolaz i Zeleni Vir. Neplanski smo napravili 14 kilometara umjesto planiranih 2-3. Radovi su u Skradu i auto ne može dalje zbog rupe u cesti. Prolazimo pješke cijeli taj put od Skrada do Vražjeg prolaza. Koliko je tamo lijepo, kakve kadrove snimamo po putu. Naravno, kiša je i ovaj put suputnik, ali mi smo odlične volje i ništa nam ne može pokvariti raspoloženje.

Vražji prolaz je jedno od najljepših mjesta koja sam vidjela u Hrvatskoj, sve je puno malih daždevnjaka. Popeli smo se skroz gore do špilje, neopisivo uživali. Treba se sada spustiti pa opet popeti na Zeleni Vir. Nije sezona pa restoran na ulazu ne radi. Nema veze, mi nismo gladni jer smo uzbuđeni i stalno jedno drugome dobacujemo: ej gle ovo, ej, a vidi ovo, daj mobitel, snimi ovo…

Trajalo je to hodanje i penjane nazad satima. Skršeni se vraćamo oko 17 sati na Petehovac i naručujemo onaj vanredni ručak. Ne idemo nigdje više. Treba posušiti kabanice i cipele za hodanje.

Treći dan

A sad – pravac izvor Kupe. Trebali smo ići iz sela Hrvatsko, ali smo iz nekog razloga išli iz mjesta Razloge. Razlika između te dvije staze je što iz Hrvatskog cijelim putem hodate uz Kupu prije nego dođete do izvora, a mi iz Razloga smo išli cijelim putem kroz šumu i tek kad dođete pred izvor ugledate prekrasnu, tirkiznu Kupu. Ovaj put je malo zahtjevniji pa ga ne bih preporučila svima. Muž je pao dva puta, jednom je slomio štap. Kći je stalno čula šuškanje i tvrdila da vidi srne. Ja sam samo jurila ravno i nizbrdo u strahu da ne sretnem medvjeda. Kakvo ludo iskustvo! Jesam rekla da nas prati kiša? E da! Ali mi se ne damo.

Po povratku jurimo u Fužine i špilju Vrelo. Slučajno su je pronašli 1950. godine, a starost joj se procjenjuje između 3,5-4 milijuna godina. Dugačka je oko 300 metara, ali nije sve uređeno. Ulaz je svakih pola sata, cijena je 30 kuna, za djecu 25. Nama se još šeta oko jezera i po Fužinama, ali kiša nas je ovaj put čak potjerala u auto. Zato nastavljamo put. Ravno za Ogulin, u Ivaninu kuću bajke. A tamo pljusak! Šta nas briga mi smo sada mitska bića. Muž je Regoč, ja sam Kosjenka, a naše dijete je šegrt Hlapić. Divan interaktivni muzej za cijelu obitelj, čak i za veću djecu. Ulaznica za nas 30 kuna, za djecu 20.

Koliko traje ovaj dan? Već je kasno. Treba se vratit na Petehovac. Kiša? Pa ona pada, nema sumnje.

Sutra ujutro put Osijeka. Škola nas zove. Bilo je ovo divan produženi vikend. Uz puno kiše, još više smijeha, malo bolova u mišićima.

Gorski kotar je divan. Njegove planine, šume. Pun je špilja, divnih staza za hodanje, muzeja. S popisa nam je ostalo: Muzej velik zvijeri i dvorac u Sušici te kanjon Kamačnik. I sad se moramo vratiti i to jedva čekamo.

Šaljemo pozdrav do slijedećeg puta!

P.S. Kad krenemo kući, šta mislite što nas prati. Pa kiša!

Fotografije: Anita Plišo Vidaković

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleLežerna tura u srce Španjolske
Next articleOtkrijte kako bi povijesne ličnosti izgledale danas