Travel AdvisorTravel Advisor

Koji je grad najbolji za život?

Koji je grad najbolji za život? Izbor 2022

Grad koji je najbolji za život može biti izabran po raznim kriterijima te organizaciji koja ga rangira. Međutim, prema Globalnom indeksu kvalitete života za 2022. kojeg je izradio Economist Intelligence Unit (EIU), prvih pet gradova u svijetu u kojima je najprikladnije za život su:

Beč, Austrija
Kopenhagen, Danska
Zürich, Švicarska
Calgary, Kanada
Vancouver, Kanada
Ženeva, Švicarska

Prema kriterijima EIU

Photo by adrian susec on Unsplash

Economist Intelligence Unit (EIU), istraživački i analitički ogranak Economist Groupa, rangirao je od 173 grada diljem svijeta prema kriterijima pogodnosti za život. Za određivanje poretka koristi se više faktora, a ovih pet su najznačajniji:

1. Zdravstvena skrb (20%)
2. Okoliš i kultura (25%)
3. Stabilnost (25%)
4. Obrazovanje (10%)
5. Infrastruktura (20%)

Kako tumačiti izbor

Definicija pogodnosti za život je jednostavna: ona određuje koje regije svijeta nude najbolje ili najgore uvjete za život. Postoji širok raspon aplikacija za procjenu pogodnosti za život, od mjerenja razine razvoja do dodjele naknade za poteškoće kao dijela paketa za useljenike. Ova ocjena pogodnosti za život procjenjuje potencijalne prepreke nečijem načinu života na bilo kojem određenom mjestu i omogućuje izravne usporedbe između gradova.
Za više od 30 kvalitativnih i kvantitativnih karakteristika u pet glavnih kategorija — stabilnost, zdravstvena skrb, kultura i okoliš, obrazovanje i infrastruktura — svaki grad dobiva ocjenu relativne situacije. Karakteristike grada klasificiraju se kao prihvatljive, podnošljive, neugodne, neželjene ili nepodnošljive.

Beč ponovo najbolji

S nevjerojatnom ocjenom od 99,1, Beč je ponovno na vrhu Globalnog indeksa pogodnosti za život.
Glavni grad Austrije ponovno je na vrhu liste zahvaljujući snažnoj infrastrukturi, pristupu visokokvalitetnoj zdravstvenoj skrbi i širokom spektru kulturnih i rekreacijskih mogućnosti.
Vrijedno je napomenuti da se ova rangiranja mogu mijenjati iz godine u godinu na temelju specifičnih kriterija i ponderiranja korištenih u anketi. Osim toga, važno je napomenuti da ono što grad čini pogodnim za život može uvelike varirati ovisno o pojedincu, a ono što može biti savršen grad za jednu osobu ne mora biti prikladno za drugu.

Koji su gradovi najlošiji?

Photo by Levi Meir Clancy on Unsplash

Glavni grad Sirije, Damask, na posljednjem je mjestu jer društveni nemiri, terorizam i rat ograničavaju pristup zdravstvenoj skrbi i obrazovanju. Lagos, koji je na pretposljednjem mjestu, izjednačuje se s Damaskom po stabilnosti, ali lošije stoji po pitanju zdravstva i obrazovanja.
Najnižih pet gradova su Tripoli u Libiji, Alžir u Alžiru i Karači u Pakistanu. Papua Nova Gvineja, Bangladeš, Zimbabve, Kamerun i Iran imaju gradove koji se nalaze među zadnjih 10 na ljestvici.
Deset najniže rangiranih gradova – od kojih je sedam na Bliskom istoku i u Africi – najviše su pogođeni ratovima, krizama i terorizmom.

A gdje su naši?

Prema listi u najboljih 100 gradova za život su ušli Ljubljana je na 74.mjestu koje dijeli sa Dubaijem. Glavni i najveći grad Slovenije je najpogodniji za život u zemlji jer ima vrlo mirnu atmosferu i dobru infrastrukturu.

Zagreb je 98. Mjesto dijeli s Victoriom glavnim gradom Sejšela. Navedeno je: Zagrebačko gospodarstvo je raznoliko i stabilno, što privlači iseljenike koji žele raditi i ulagati u Jugoistočnoj Europi.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

 

 

 

Previous articleZašto je dobro putovati tijekom mladosti?
Next articleZima u Nacionalnom parku Plitvička jezera