Mnogi gradovi u svijetu suočeni su sa prekomjernim brojem turista

Autor članka:
Podijeli:
Prema svjetskom turističkom barometru broj međunarodnih turističkih posjeta u 2017. narastao je 7 %, i tako dosegao broj od 1,322 milijuna. Prema podacima prikupljenim iz turističkih destinacija širom svijeta, procijenjeno je da je rast turističkih dolazaka na svjetskoj razini narastao za oko 7%.

Mnogi gradovi u svijetu suočeni su sa prekomjernim brojem turista. Neki su već uveli a neki razmatraju uvođenje naplate turističkih taksa. Gradske vlasti u Rimu planiraju uvesti vrijeme dozvoljenih posjeta okolici Koloseuma, potaknutim nekolicinom incidenata uzrokovanih neprimjerenim ponašanjem turista.

Venecija, Barcelona, San Sebastian i Mallorca već su prosvjedima pokazali što misle o prekomjernom broju posjetitelja i kruzera u svojim lukama.

gradovi u svijetu suočeni su sa prekomjernim brojem turista

Turizam  je u proteklom desetljeću doživio nagli rast porastom broja pripadnika srednje klase koji sve više putuju svijetom. Najviše je turista iz ekonomski rastuće Kine. Putovanja su postala jeftinija i pristupačnija.

Turistički sektor najprofitabilniji na nekoilko ključnih mjesta. Goste najviše privlače zemlje zapada uz nekoiko azijskih nezbježnih destinacija poput Japana, Tajlanda i Macaa u Kini. Ističu se i Australija i Novi Zeland, međutim radi se o razvijenim zemljama engleskog govornog područja.

gradovi u svijetu suočeni su sa prekomjernim brojem turista

 

Gradovi najizloženiji prekomjernim gužvama pokušavaju izaći na kraj sa brojem gostiju. Venecija i Dubrovnik odlučili su ograničiti broj kruzera koji dolaze u ove gradove u zaista prevelikom broju. Ti brodovi gradovi u lukama malih gradića ponekad izgledaju veće od samih gradova i kao da će ih kad dotaknu obalu srušiti.

U Rimu je turistima zabranjeno odmarati  i jesti na gradskim fontanama, konzumirati alkohol noću na javnim površinama i razmislja se o ograničenju broju posjetitelja Fontani Di Trevi.

gradovi u svijetu suočeni su sa prekomjernim brojem turista

Procjenjuje se da su već 22 zemlje uvele neki oblik turističkih taksi. Povijesna Aleksandrija je taksu je uvela u obliku povećanja računa u restoranima za 1 %. Međutim postoji način za smanjiti gužve, a ne uvoditi takse.

Ograničenje broja turista ili aktivnosti vezanih uz turizam pomoći će, ali ne i riješiti problem u korijenu. Gledajući iz perpektive turističkog sektora, broj poslova i zarada koju turizam donosi vrlo su bitni za život i gospodarstvo gradova koji su domaćini.

Travel Advisorbusiness

Posjetite naš YouTube kanal.

Što je Freelancer?

https://www.travel-advisor.eu/influenceri-nova-snaga-hotelskog-marketinga/

Kako rezervirati najpovoljniji hotel ?

Nove objave