Gran Canaria otok planina i plaža

Autor članka:
Podijeli:

Hola Amigos,

Još jedno u zadnji tren planirano i aktivno putovanje je iza mene. Kako se vrlo često sa svojih putovanja vraćam s upalama i neispavana, nisam naišla na razlog zašto bi ovo putovanje bilo drugačije od dosadašnjih.
Otprilike 3 tjedna prije puta shvatila sam da mi treba odmor i počela istraživati destinacije koje zadovoljavaju 3 uvjeta:
1. cijena mora biti relativno pristupačna (karte i samog odredišta)
2. mora biti toplo
3. bilo bi idealno da je uz more i dodatni plus bi bio da se mogu brčnuti
Kad nisi ziher, pitaj Google. Svi postovi i članci na koje sam naišla navodili su kao najtopliju destinaciju u siječnju u Europi – Kanarske otoke.

Gran Canaria otok planina i plaža

Sljedeći korak je bio izabrati jedan od 7 otoka. Vrlo brzo sam suzila izbor na 2 otoka, ali se do 10 ak dana prije puta nisam mogla odlučiti između La Palme i Gran Canaria. Na kraju su, iskreno, presudili samo vremenski uvjeti. Jug Gran Canarie je najsunčaniji dio Kanarskih otoka u siječnju s prosječno 3 kišna dana u mjesecu i temperaturom mora oko 20 stupnjeva, Budući da na svim svojim putovanjima maksimalno koristim vlastito gorivo (svoje noge), strateški sam se odlučila za sredinu južnog dijela otoka i Maspalomas. Iako sam čitala da je sami jug totalno turistički (i nimalo nije po mom ukusu) izabrala sam ga zbog vremena i zbog povezanosti s mjestima koje želim posjetiti. Unajmila sam junior suite u mirnom kvartu Sonnenland koji je prepun bungalova i niskih vila.

Gran Canaria otok planina i plaža

Prvi dan provela sam šetajući pješčanim dinama Maspalomas, sunčajući se i opet malo šetajući plažama od Playa del Ingles, Playa el Veril, Playa de las Burras, Playa de San Agustin do Playa el Pirata. Od Maspalomas što se ide sjevernije pijesak je tamniji. Osobno me se najviše dojmila šetnica San Agustin i Playa el Pirata koja je skroz izolirana od turista (izgleda kao privatna plaža) a pijesak je skoro crn. Dine su svijet za sebe. Satima sam se zadržala tamo, hodajući bosih nogu po pijesku, trčeći, osvajajući vrhove i propadajući kroz pijesak. Postoji mogućnost i jahanja deva koja me iskreno nije privukla jer sam htjela doslovno osjetiti na koži taj pijesak i proći što je više moguće dina pješke.

Gran Canaria otok planina i plaža

Sljedeći dan morala sam sjesti na bus, jer što god da sam ukucala u google maps nisam dobila pješačku rutu do mjesta Puerto de Mogan. Cilj je bio vidjeti jezero u mjestu Mogan koje mi se stalno pojavljivalo kad bih ga ukucala u tražilicu. Iz Puerto de Mogan pješke sam se uputila prema mjestu Mogan koje je udaljeno nekih 7 km u brdo. Mogan je malo španjolsko selo koje totalno odudara od južnog dijela otoka. Na ulasku u selo stoji tabla sa znamenitostima i mjestima koje preporučuju vidjeti. Napokon sam našla i jezero koje želim posjetiti (Presa del Mulato) – međutim, vrlo brzo sam shvatila da mi je to još dodatnih 11 km od mjesta, da bus do tamo ne vozi, a kako je već prošlo podne znala sam da se neću stići vratiti u Mogan prije mraka.

Gran Canaria otok planina i plaža

Kad ste već tamo, svakako se prošećite mjestom i posjetite Molino de Viento (vjetrenjača na samom ulasku u Mogan), Motivos de Romeria (nalaze se odmah pored vjetrenjače) Iglesia de San Antonio (crkva koja se nalazi u mjestu), Rincon de Mima (slike narodnih nošnji napravljene od keramike) i Casa del Curato (tipična kanarska kuća iz 1817. godine). Ako imate vremena prošećite do Veneguera (ruta 1 – 3,5 km preko brda Cruz de Mogan (434 m) ili se barem popnite na vrh brda). Pogled s brda na Mogan i Veneguera je stvarno predivan. Navečer sam se prošetala ribarskim mjestom Puerto de Mogan koje mi se jako svidjelo budući da najviše odstupa od ostalih obalnih mjesta na jugu otoka. Niže vile i zgrade, pune cvijeća (zbog kanala koji je pun mostova zovu ga još i mala Venecija).

Gran Canaria otok planina i plaža

Naredno jutro navinula sam alarm u 06 h i prvo što sam napravila, pogledala vremensku prognozu. Shvatila sam da je danas zadnja prilika za posjetiti dva vrha koja su mi bila na listi – Roque Nublo i Pico de las Nieves, budući da ostale dane najavljuju naoblačenje i kišu u planinama. Večer prije razradila sam taktiku. Busom br.18 koji vozi za Tejeda idem do mjesta Ayacata. Od Ayacate pješačim prvo do Roque Nublo, zatim se penjem na Pico de las Nieves i spuštam do prvog malo većeg mjesta (što je na karti bilo La Pasadilla) od kuda hvatam bus za doma. Početak nije bio kako sam planirala, jer iako sam došla 15 min ranije, poslije se ispostavilo da mi je bus pobjegao. Nadobudno sam ga čekala oko 40 min, a onda odlučila da je krajnje vrijeme za pozvati taxi. Ova vožnja me je umjesto 5eur, koliko bih platila bus, koštala 45 eur, ali kasnije mi, iskreno, nije bilo žao ni jednog centa koji sam potrošila. Simpatično mi je kako taksistica koja me vozila ne priča engleski, ali smo se odlično sporazumjele i popričale. Ona na španjolskom, ja na engleskom, malo rukama, malo mog lošeg španjolskog naučenog iz sapunica iz mladosti (hvala HTV-u na Marisol i sličnim serijama). Nakon malo manje od sat vremena vožnje do mjesta Ayacata izlazim iz taxija i prvo što vidim je plavi Global bus koji mi je pobjegao. Opalim si šamar, dva da ne razmišljam o dodatnom trošku i krećem put Roque Nublo.

Gran Canaria otok planina i plaža
Roque Noble

Većina turista dolazi autom na malo parkiralište koje se nalazi iznad mjesta Ayacata. S tog parkirališta do Roque Nublo postoji staza (cca 2 km) koja nije toliko zahtjevna. Roque Nublo je vulkanski kamen visine 67 m, čiji vrh se nalazi na 1813 m. Pogled na sami kamen, okolne planine, Pico de las Nieves, more i Teide (vulkanska planina na otoku Tenerife visine 3718 m) je veličanstven. Na drugu stranu, s istog parkirališta, ruta je od cca 7 km do Pico de las Nieves što je drugi najviši vrh Gran Canaria – 1949 m. Nema slika i riječi kojima bih opisala dijelove puta. Od toga da sam na nekim mjestima doslovno hodala četveronoške i spuštala se po guzi, penjala na stijenu visine cca 10 m (jer sam malo fulala put) sve do pogleda na krajolik koji na momente stvarno ostavlja bez daha.

Gran Canaria otok planina i plaža

Staza je na početku od Roque Nublo prema Pico de las Nieves dosta loše označena. Markacije su rukom poslagani kameni, jedan na drugi i lako se zabuniti i kao ja u par navrata skrenuti sa staze. Za one koji idu na Sljeme, zadnji dio uspona Bikčevićeve staze je beba naspram nekih dijela staze koje sam ovdje prošla. S Pico de las Nieves, ako je lijepo vrijeme, možete u jednom kadru uhvatiti Roque Nublo i Teide.

Nakon jučerašnjih prepješačenih 35 km od čega je pola bilo uz planinu, a pola niz, odlučila sam da je danas zasluženi rest day. Busom sam otišla do plaže Amadores. Izabrala sam tu plažu samo zato što su me boje mora nevjerojatno podsjetile na naše more (50 nijansi plavih). Definitivno na prvu nije tip plaža koje volim (ljubitelj sam osamljenih plaža. što dalje od gradske vreve i hrpe turista), ali se ispostavilo na kraju kao dobar izbor (iako se ne može ni blizu usporediti, po mom mišljenju, s Jadranom i našim otocima koji su mi još uvijek na uvjerljivom prvom mjestu što se tiče plaža).

Gran Canaria otok planina i plaža

More je bilo temp. oko 20 stupnjeva i dosta hladno (ipak je ocean u pitanju), ali sam se ipak odlučila brčnuti. Istina je da sam ulazila mic po mic čekajući da mi udrveni dio tijela koji je u moru, i kada bih propala kroz pijesak (plaža je umjetna), brzinom munje bih se iskobeljala u rikverc da mi more ne prelazi dio tijela koji je već odrvenio. Međutim, već drugi ulazak u more je bio topliji i elegantniji za gledati. Nakon reda sunčanja i kupanja, odlučila sam se na šetnju do mjesta Puerto Rico. Šetnica od Amadores plaže do Puerto Rica je stvarno predivna. Puerto Rico me se nije nimalo dojmio, jer je doslovno hotel na hotelu, ali večer je svakako uljepšao predivan zalazak sunca.

Gran Canaria otok planina i plaža

Sljedeće jutro, priznajem, jedva sam se digla iz kreveta. Kombinacija umora i upale mišića nikako nije bila dobitna kombinacija za motivaciju. U zadnji tren sam odlučila što istražujem danas i koja će biti ruta pješačenja, a koja vožnje. Busom sam otišla do mjesta Carrizal, a odatle pješke do Aguimesa koji me je oduševio. Jedan od ljepših manjih gradića koje sam posjetila na otoku. Njegov šarm nesumnjivo leži u njegovom nepretencioznom tradicionalizmu – uske ulice prepune tradicionalnih kuća, daleko od buke i kaosa.

Gran Canaria otok planina i plaža

Od Aguimesa sam nastavila pješačiti do kanjona Barranco de las Vacas. Taman mi se, malo prije spuštanja u kanjon, izgubio signal, a navigacija podivljala i ne bih ga našla da nisam naletjela na dvije mlade španjolske (koje začudo opet nisu znale engleski), ali su me ljubazno uputile gdje se trebam spustiti i u kojem smjeru ići da bih došla do željenog kanjona. Za kanjon se silazi skoro na samom zavoju (nekih 4 km od Aguimesa).

Gran Canaria otok planina i plaža

Kada vidite na google maps da je kanjon ispred vas na samom zavoju, s desne strane prije zavoja imate malo ugibalište gdje se ekipa sparkira. Nekih 20 ak metara dalje morate prijeći ogradu (vidjet ćete gdje su posloženi kameni) i spustiti se prema tunelu. Nakon par minuta pješačenja dolazite do mjesta koje stvarno ostavlja bez daha. Povratak je bio pješačenje do mjesta Vecindario preko mjesta Cruce de Arinaga (koje je totalno drugačije od dosadašnjih mjesta u unutrašnjosti). Simpatično mjesto puno modernih šarenih kućica u nizu.

Gran Canaria otok planina i plaža

Zadnji cijeli dan sam iskoristila za posjet glavnom gradu. Ne mogu reći da me Las Palmas oduševio. Rekla bih da je tipičan grad pun kaosa i gužve. Prošetala sam se preko luke do poznate plaže de Las Canteras koja me se i nije baš dojmila (možda zato što je dan bio poluoblačan, s jakim vjetrom i velikim valovima). Poslije sam nastavila put starog dijela grada do katedrale Santa Ana iz 16 stoljeća. Glavna ulica koja vodi do katedrale – Calle de Triana je spoj trgovina i kafića u sklopu šarenih niskih zgrada i taj dio grada mi se malo više svidio. Kada sam već došla do katedrale, popela sam se na toranj s kojeg pogled seže na lijepu panoramu grada.

Gran Canaria otok planina i plaža

Dan odlaska, nažalost, nije ispao po planu. Želja mi je bila ostaviti stvari na aerodromu i uputiti se put Cuatro Puertas (4 vrata pećine). Međutim, prvo se hostu pokvario auto nasred autoceste, onda je počela padati kišica, a i check in nije bio moguć do 2 sata prije leta (a nisam bila u formi vući kofer sa sobom, što btw., često i znam napraviti na putovanjima).

Gran Canaria je svakako otok koji me je oduševio i koji ću sigurno posjetiti još koji put. Ukupno sam u 6 punih dana propješačila više od 140 km. Ako mene pitate, tjedan dana je definitivno premalo ako želite upoznati otok (bilo s autom, bilo pješke i javnim prijevozom). Drago mi je da sam se na kraju odlučila za kombinaciju upoznavanja manje razvikanih mjesta i onih razvikanijih. Jug otoka definitivno ima svoju klimu. Čim kreneš na sjever, već oko aerodroma, kreću oblaci i često ćete naići na blagu kišu nošenu vjetrom, a i sama temperatura je za par stupnjeva niža. Domaći ljudi (pogotovo oni malo stariji) ne govore engleski, ali su svi jako susretljivi i uvijek s osmijehom na licu.

Gran Canaria otok planina i plaža

Tips & Tricks
• javni prijevoz im je odličan. Poznatija i veća mjesta su povezana busevima koji voze svakih 20 ak min, dok u ona manje poznata i manja mjesta busevi voze svakih sat, sat i pol.
• iako vam google pokazuje vrijeme dolaska busa na stanicu koja vam je najbliža, busevi često, u jutarnjim i večernjim satima kada nema gužve, dolaze ranije jer ne staju na sve stanice. Tijekom dana, kada su gužve, znaju kasniti
• obavezno mahnite vozaču busa (koji vam treba), jer u suprotnom zna ne stati na stanici
• autobusne karte su od 1 – 6,15 eura (barem su mene toliko koštale)

Gran Canaria otok planina i plaža
• ako imate bolest putovanja ili samo pomislite da bi vam moglo biti zlo, obavezno ponesite Dramine (ili nešto tog tipa). Mene su iskreno spasile. Sirota taksistica je pred Ayacatom bila zelena i žalila se da joj je muka, ne znam kako joj je izgledao povratak. Ceste su im pune zavoja.
• na uskim cestama vozači prije ulaska u zavoj trube kako bi obavijestili one iz suprotnog smjera
• u unutrašnjosti otoka i među planinama uz obalu se često gubi signal
• cijena za posjet tornja u katedrali je 1,5 eur
• cijene u samoposlugama su slične kao kod nas, neke stvari su im čak i jeftinije, neke malo skuplje (imate Spar, Super Dino, Mercadona)

Gran Canaria otok planina i plaža
• taxi Aerodrom – Sonnenland je oko 40 eur (cca 30 km udaljenost)
• wc na većim plažama se plaća i iznosi oko 0,5-0,6 eur
• iako za vodu kažu da nije pitka, ja sam ju pila par puta kada mi je nestalo flaširane i preživjela bez ikakvih želučanih ili probavnih smetnji (malo je čudnog okusa)
• jedini restoran koji me je oduševio je onaj u Las Palmasu, a zove se Los 5 Sentidos i nalazi se blizu katedrale. Španjolski specijalitet – goveđi obrazi s pire krumpirom, čaša odličnog crnog vina i čokoladni mousse (plus dobila sam za predjelo topli kruh i namaz koji je po teksturi sličan našem maslacu, okusa kao marmelada) koštalo me 25 eura.

Gran Canaria otok planina i plaža
• jako malo ima pješačkih staza pa sam najčešće od mjesta do mjesta pješačila po cestama. I super su mi Španjolci koji su mi se još zahvaljivali iz auta kada bih zastala i sklonila se uz ogradu da oni nesmetano prođu.
• ako želite pješačiti potez Roque Nublo – Pico de las Nieves moj savjet vam je da idete obrnutim smjerom od mojeg, odnosno od višeg vrha ka nižem. A ako birate samo jedan vrh za posjetu, mene osobno je više oduševio Roque Nublo

Gran Canaria otok planina i plaža

Troškovi puta
Avionsku kartu sam platila oko 180 eur (iz Beča). Inače je karta koštala oko 115 eur, ali sam dodatno platila 1 kofer do 20 kg i nešto više me je izašlo jer sam ciljala da mi povratak bude u što kasnijim satima. 7 noćenja sam platila oko 3.000 kn, dok me flix bus povratna karta za Beč koštala oko 220 kn.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Koji otok odabrati na Kanarima?

 

Tenerife – sve što treba znati na jednom mjestu

Pet najboljih knjiga za preživjeti zimu

 

Nove objave