Travel AdvisorTravel Advisor

 “Graševina a Cappella” u Slavonskom Brodu zadivila posjetitelje

Pjesmu i graševine na originalan način spojili su Marija Vukelić i “Davoraši” – Dalibor Velički  i Dino Klem

U četvrtak, 8. rujna 2022. Slavonski Brod ostao je “bez teksta”, ali ne i bez pjesme i božanske kapljice. U Kapelanovu stanu kraj Tvrđave održano je dosada najoriginalnije predstavljanje graševine uz pjesmu “a cappella” poznatog Hrvatskog pjevačkog društva “Davor”. Na događaju su se, u opuštenoj atmosferi, predstavile graševine pet slavonskih vinogorja uz domaće zagrize lokalnih proizvođača, uz vodstvo idejne začetnice projekta, prof. Marije Vukelić i učitelja, pjevača, ali i budućih sommeliera Dalibora Veličkoga i Dina Klema, iz HPD-a “Davor”. Oni su, sa svojim muškim dijelom zbora, otpjevali nekoliko pjesama, uvježbanih za ovu posebnu prigodu. Događaju su nazočili i gradski oci, te predstavnici županija i turističkih zajednica grada i županije koji su događaj prepoznali i podržali.  

© Tomislav Margeta

Gradonačelnik Slavonskoga Broda g. Mirko Duspara cijeni dobru kapljicu, a osobito graševinu kao domaću važnu sortu. “Podsjećam da u novoobnovljenoj Kući Brlić na brodskom Korzu upravo za ovakve i slične prigode postoji vinski podrum, te se nadam da će se ondje ubuduće održavati slične prezentacije”, – istaknuo je.

Gospodin Željko Burazović (pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije) rekao je da je “graševina a cappella” odlična prigoda da upoznamo domaće vinare i njihove proizvode te im na taj način pružimo podršku i motivaciju u daljnjoj proizvodnji. Upravo se njegov odjel bavi poticanjem proizvodnje domaćih poljoprivrednika i ovakvi događaji pomažu uvelike u toj zadaći.

Gospodin Robert Wachtler, predsjednik HPD-a “Davor”, pozdravio je sve nazočne u ime najstarijeg građanskog društva osnovanog još davne 1871. godine. Istovremeno se radi i o jednom od pet najstarijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, koji trenutno broji 30-ak aktivnih članica i članova. Svim sudionicima događaja “Graševina A Cappella” poželio je ugodnu večer u kojoj će se za osjetila vida, mirisa i okusa pobrinuti vino graševina, a za osjetilo sluha sedmeročlani muški komorni sastav HPD-a “Davor” predvođen dirigentom Karlom Đurićem.

Svoja vina predstavilo je šest vinarija

© Tomislav Margeta

Iako je vrijeme berbe iznimno delikatan dio godine za vinare, od šest vina, predstavnici triju vinarija su i nazočili ovome događaju – Stanić, Krauthaker i Josipović, dok su vina poslali iz vinarija Antunović, Buhač i Josić. Degustaciju je koncipirala prof. Marija Vukelić, a vina su, u pauzi između pjesama, stručno točili budući sommelieri, vinski entuzijasti Hrvatskog pjevačkog društva “Davor” – Dalibor i Dino. Tijekom vinskoga kušanja i glazbenog guštanja uvodno je predstavljena sorta i pokazan grozd koji ima bobice slične grašku (zato i jest nazvana – graševina), a degustacija je podijeljena na četiri dijela, odnosno četiri kategorije: pjenušave graševine, mlade mirne, mirne odležane i desertne.  

© Tomislav Margeta

Otkrijte koja su se vina posluživala

© Tomislav Margeta

Na samom početku poslužen je pjenušac Josipović kutjevačkog vinogorja (prigodnoga) “glazbenoga naziva” – Jazz. Odličan spoj (cuvée) graševine i rajnskog rizlinga, šampion nedavnoga natjecenja u Kutjevu, u kategoriji pjenušavih vina. Gospodin Goran Josipović ukratko je opisao svoju vezu s graševinom i pjenušcima te je naglasio važnost sorte. Jazz je pratila skladba Dobra večer, uzorita kojom su Davoraši pozdravili sudionike događaja.

© Tomislav Margeta

Prva se s mirnim vinima predstavila “domaća” brodska vinarija Stanić, s graševinom Klassik (2021) naglašenih svježih herbalnih i voćnih aroma. O obiteljskoj vinariji govorili su otac Milan i sin Josip. Vinogradi Stanić nalaze se na južnim obroncima Dilj gore, u blizini rijeke Save, na 210 metara nadmorske visine. Južna i jugoistočna orijentacija vinograda grožđu daje puno sunca pa je graševina izražene aromatike i dobroga tijela.

Srijemsko vinogorje predstavila je graševina Liska (2021), mladoga iločkoga vinara Domagoja Buhača, puna, intenzivna, mineralna, medna. Uz mlade graševine posluženi su lokalni sirevi, a glazbena pratnja bila je pjesma Slavonijo, mili zavičaju.

© Tomislav Margeta

U kategoriji odležanih graševina gostovale su iznimne predstavnice kutjevačkoga i erdutskog vinogorja – Graševina Mitrovac 2017. Krauthaker i Graševina Tradition Antunović 2017. Ista sorta, isto godište, različita vinogorja, različita vinifikacija i različit pogled na vino. Graševina Mitrovac velikana hrvatskoga vinarstva, g. Vlade Krauthakera, iako već u 5. godini života sačuvala je svježinu. Bila je voćna, puna, moćna – pokazala je potpuni izraz posebnoga položaja (terroira) Mitrovac čiji nosi naziv. Graševina Tradition 2017 (nasljednica Graševine Premium 2013, Decanterove platinaste graševine!), prve vinske dame Slavonije, Jasne Antunović iz Dalja, bila je puna elegancije, kremoznosti, ženstvenosti, mednih nota zrele kruške i dunje, slasna i trajna – mineralna, obljubljena Dunavom.

© Tomislav Margeta

Bilo je teško odlučiti se za favorita, ali – mora se priznati – da su dame prepoznale “ženski dodir i toplinu” u Graševini Tradition, koja im je izmamila uzdahe! Obje su graševine dobro spojene uz kulen i druge domaće nareske te uz skladbu Ne dirajte mi ravnicu.

I za kraj još malo graševine

Šećer na kraju, dvije poluslatke dame, graševina “Dulcis 2021” vinarije Stanić i baranjska  “Graševina Terra Pannonium 2021” poznate vinarije Josić, slatko su začinile ovu večer uživanja u svim čulima, uz domaću orahnjaču i makovnjaču s pjesmom U ranu zoru.

© Tomislav Margeta

Ideja sljubljivanja odabranih pjesama Davoraša i graševina različitih slavonskih vinogorja pokazala se “dobitnom kombinacijom” za ponovno oživljavanje kulturnog života Slavonskog Broda. Istodobno je to bila dodatna popularizacija najvažnije hrvatske bijele sorte – graševine, vina i vinara Slavonije i Podunavlja koji je vole, cijene i s njom žive.

Spoj vina i pjesme

Podsjetimo se da su u jednom trenutku spojena dva velika i važna protagonista kulturnog i vinskoga života Slavonije i Hrvatske – KPZ Davor, promicatelj kulturnih događanja Slavonskoga Broda i graševina, naša najrasprostranjenija sorta (njome je posađena ¼ ukupnih površina vinograda u Hrvatskoj). Također, ovaj koncept događaja dosada nije viđen: vođeno kušanje vina uz pjevanje „a cappella“. Ushićenje publike, potaknulo je organizatore na razmišljanje kada i gdje ponoviti ovaj uspješan spoj pjesme i vina. Nazire se mogućnost skore reprize u Zagrebu, a manifestacija u Slavonskom Brodu svakako želi postati “tradicionalna”, a možda se i proširi izvan lokalnih okvira. Malim, ali sigurnim koracima, Davoraši ponovno pokreću kotač kulturnih zbivanja u svome gradu, stoga – poželimo im sreću! 

Autor naslovne fotografije: © Tomislav Margeta

Obrada: Foto Foodie

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleItalija će ljudima plaćati kako bi se preselili na Sardiniju
Next articleZnate li kada je najbolja sezona za posjetiti Dubai?