Gurmanski izlet u Brodsko posavsku županiju

Autor članka:
Podijeli:

Gurmanski izlet u južnu Slavoniju

Izlet bogat okusima i doživljajima smo počeli rano krenuvši iz Zagreba. Očekivali smo dan u kojem ćemo iskusiti mnogo toga dobroga i to se ostvarilo u svakom pogledu. Otkrili smo joj jedan zanimljiv i ukusan dio naše lijepe Hrvatske. Gurmanski izlet je ono što volim.

Gurmanski vikend

Brodsko posavska županija možda nije toliko poznata turistima, no ima što za pokazati, osjetiti i okusiti pa krenimo redom.

Seljačko domaćinstvo Opođe

Gurmanski vikend

vlasnika Stanka Lozića je bila prva postaja. Nakon što smo sišli s autoceste pored Nove Gradiške uputili smo se prema Cerniku i dalje zavojitim putem kroz vinograde do velebnog imanja. Nalazi se na lijepom položaju s kojeg puca pogled na brdoviti dio Slavonije. Bazen, sportski tereni te dobro uređene sobe i prostran podrum za fešte sigurno garantira idealno mjesto za fešte i zabave te ugodan vikend u prirodi.

Slavonski dućan

Gurmanski vikend Slavonski dućan

U samom gradu Nova Gradiška smo posjetili Slavonski dućan. Konačno je netko u Hrvatskoj napravio ono o čemu pričam duže vrijeme. Dućan u kojem se mogu kupiti lokalni proizvodi od vina i sireva do ukrasa i suvenira. Tako nešto bi trebalo biti u svakom gradu I regiji u Hrvatskoj. Dućan ima široku paletu proizvoda i stvarno svatko može nešto izabrati za sebe ili za poklon. Kušali smo kvalitetna vina Kraljić iz obližnjeg sela Rešetari.

Vidikovac Vučković

Vidikovac Vučković

Na putu prema ručku smo skrenuli i posjetili još jednu divnu lokaciju. Vidikovac obitelji Vučković je zasigurno jedno od najljepših mjesta u županiji. Pogled da dolinu rijeke Save i dalje na brda u Bosni je ono za što se kaže u Americi “Million dollar view”. Usred vinograda smo kušali vina Vučković iz Oriovca.

Hotel Stupnički dvori

Hotel Stupnički dvori

Nakon toliko kušanja vina I domaćih proizvoda je došlo vrijeme za nešto konkretnije. Ručak je bio u hotelu Stupnički dvori. Ovaj objekt je bio možda prvi vinski hotel u Hrvatskoj, nekad poznat pod imenom Zdjelarević. Restoran je nositelj standarda “Okusi hrvatske tradicije”. Kušali smo specijalitete ovog graničarskog kraja i uživali u vinima Galić. Čuli smo uzbudljive planove koje novi vlasnik – Galić ima za ovaj hotel i vinograde. Veselimo se ponovo posjetiti ga kad zasja u novom ruhu i s novom ponudom.

Ranč Ramarin

 

Popodne smo proveli na ranču Ramarin koji se nalazi u selu Garčin na istoku županije. Priznajem da sam ostao vrlo ugodno iznenađen ovim mjestom. Odlična organizacija poslovanja, ponuda te uređenje okoliša su postali razumljivi kada sam upoznao dvije sestre Reu Lipovac i Anju Galović koje s obitelji vode posao.

Salaš Ramarin u selu Garčin ima jahanje

Ramarin je jedno od najpopularnijih mjesta za izlete svima u županiji, ali I šire. Vjerujem da će nakon našeg posjeta i mnogi drugi poželjeti provesti vikend na ranču. Od brojne ponude treba izdvojiti jahanje i boravak u zgodnim bungalovima oko jezerca.

Salaš Savus

Gurmanski vikend

Večer je, kako dolikuje, završila na salašu. U selu Bukovje se nalazi salaš Savus, još jedno od sjajnih mjesta koje smo posjetili. Okružen sumom oko glavne zgrade se nalaze sportski tereni te veliki bazen. Uskoro se dovršava object sa sobama pa će biti ugodno provesti par dana okružen prirodom. Restoran je također nositelj standarda ”Okusi hrvatske tradicije”. Odlični tamburaši Evergreen su nas ispratili put Zagreba.

Gurmanski vikend

U svakom smo slučaju ostali ugodno iznenađeni ponudom i obećali smo si da se ponovo vraćamo kako bi otkrili još ljepota Brodsko posavske županije. Zahvaljujem direktorici TZBPŽ Ružici Vidaković na odličnoj organizaciji. Gurmanski izlet je bio san za sladokusce.

Direktorica TZ BP županije, Ružica Vidaković ističe da je jedna od prednosti i geografski položaj županije: „Posebnost naše Brodsko – posavske županije jest da se cijelom svojom dužinom nalazi na rijeci Savi i proteže auto-cestom A3, na pravcu Zagreb – Lipovac.  Sigurna smo i brzo dostupna županija. Županija nam je zelena, ekološki čista, turistički nepotrošena.  Tijekom cijele godine nudimo mnoštvo kulturnih, tradicijskih, ali i urbanih manifestacija. Premreženi smo čak s 31 biciklističkom stazom. Neke od njih vode do prirodne atrakcije – 300 godina starog hrasta lužnjaka u rezervatu šumske vegetacije Prašnik. 

Travel Advisor – putovanja

Posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Nove objave