Hannover

Autor članka:
Podijeli:

Hannover se nalazi na sjeveru Njemačke, na rijeci Leine

Hannover ima preko pola milijuna stanovnika. Glavni je grad pokrajine Donja Saska. Važno je trgovačko i sajamsko središte sa sveučilištem. I on ima svoju verziju Oktoberfesta. Schützenfest je najveći svjetski sajam i natjecanje u gađanju mete. Jak je kulturni centar s brojnim muzejima, galerijama i kazalištima. Zbog velikih parkova zovu ga i grad na selu. Kroz njega je prokopan kanal Mittelland, oko koga su neke od najznačajnijih turističkih atrakcija u starom gradu Altstadt.

Kropcke

Stižem vlakom na glavnu ogromnu staru željezničku stanicu ispred koje je veliki trg i mravinjak od ljudi. S njega kreće široka pješačka zona s trgovinama i robnim kućama. I to u dva nivoa s podzemnom ulicom. Stotinjak metara dalje je glavni gradski trg Kropcke, koji je i veliko prometno čvorište. Okružen je modernim zgradama. Na njemu je gradski sat, kao mjesto gdje se sastajete s prijateljima. Praktično se na trg nadovezuje drugi s neoklasicističkom zgradom Državne opere Staatsoper, podignute 1852. godine. Unutrašnjost je skoro doživjela neke promjene, pa je akustika savršena.

Herrenhausen

Herrenhausen

Odlazim tramvajem broj 4 ili 5 s podzemne stanice do glavne atrakcije na rubu grada, velike palače i vrtova Herrenhausen. Originalna palača je bila izgrađena 1640. godine, kao kraljevski ljetnikovac. Potpuno je uništena u Drugom svjetskom ratu, a obnovljena je tek 2012. U njoj je mali muzej Schloss Herrenhausen s izložbama izvornih artefakata i dokumenata iz doba baroka.

Veličanstveni kraljevski vrtovi Herrenhauser se sastoje od nekoliko dijelova: Welfengarten, Georgengarten, dva prekrasna parka u engleskom stilu te Berggarten, botanički vrt s kućicama orhideja, palmi i kaktusa. Veliki vrt iz 1666. godine s kaskadama, fontanama, oranžerijom i vrtnim kazalištem smatra se najbolje očuvanim primjerom ranobaroknog vrta u Njemačkoj. Na sjevernom kraju je kraljevski mauzolej. Tijekom ljeta se može uživati u igri svjetlosti svjetlećih vrtova. Mogu se kupiti i pustiti vlastiti papirnati lampion. U njemu se održava i natjecanje u vatrometu, kada ljudi dolaze iz cijelog svijeta. Ovo traje od svibnja do rujna.

Akvarij

Hannover

U parku je veliki akvarij SEA LIFE s 3500 vrsta iz gradske rijeke Leine do tropskih karipskih mora. Ima 37 bazena s kubanskim krokodilima, ražama, hobotnicama, morskim psima i kornjačama. Zanimljivo za djecu i odrasle. Pored je muzej Fürstenhaus Herrenhausen, smješten u zgradi iz 18. stoljeća. Poznat je po starim zbirkama umjetnina, skulptura i namještaja koga nisam posjetio.

Landesmuseum

Hannover Landesmuseum

Vraćam se tramvajem na trg Aegidientorplatz gdje se križaju dva široka bulevara i odlazim do muzeja Donje Saske (Niedersächsisches Landesmuseum Hannover) s arheološkom i etnološkom zbirkom. U njemu je Državna galerija (Landesgalerie) sa zbirkom slika srednjeg vijeka sve do 20. stoljeća. Pored njemačkih slikara tu su i djela Rembrandta i Rubensa, U modernoj zgradi nalazi se Sprengel muzej moderne umjetnosti s kolekcijama slika dvadesetog stoljeća i apstraktne umjetnosti. Zgrada je ogromna da sam se nekoliko puta izgubio u prostoru, što je očigledno bio i cilj projektanta.

Maschsee

Maschsee

To je veliko umjetno jezero smješteno u samom centru grada koje služi za razne sportske aktivnosti i rekreaciju, dovršeno 1936. godine. Dugo je 2,4 kilometra i negdje široko 530 metara. Puno je jedrilica, pedalina, kajaka, motornih čamaca, kupača ili onih željnih sunca. Oko jezera su parkovi. Tu je ljeti veliki festival glazbe, hrane i pića koji uz vatromet okupi dva milijuna posjetitelja. Pored jezera je stadion nogometnog kluba Hannover.

Neues Rathaus

Hannover

Na obližnjem manjem jezercu je veličanstvena Nova gradska vijećnica (Neues Rathaus), izgrađena 1913. godine u starinskom stilu. Izgrađena je na temeljima 6026 bukovih pilota. Visoka je 98 metara a na vrhu je kupola, na koju se možete popeti i pogledati grad odozgo. Ima i dizalo. Može se obići kroz vođene ture. Jedna od rijetkih nikada obnovljenih zgrada nakon drugog svjetskog rata je anglikanska crkva Aegidienkirche iz 1347. godine. Ostala je kao spomenik. Dodano joj je zvono iz razorene Hirošime.

Am Markte

Am Markte

Glavni trg staroga grada Altstadt je Am Markte. Na njemu je kasnogotička stara gradska vijećnica iz 15. stoljeća. U njoj su male trgovine i galerije. Oko trga su prekrasne stare zgrade. Stara gradska tržnica nalazi se u neogotičkoj elegantnoj zgradi iz 1881. godine. Nova je u obližnjoj staklenoj zgradi Markthalle. U sredini trga je crkva Marktkirche, sagrađena od opeke, s tornjem visokim 97 metara, a datira iz 14. stoljeća, Unutra je prekrasna brončana krstionica iz 15. stoljeća i drveni izrezbareni oltar iz 1480. godine. Tu je i Povijesni muzej grada Historisches Museum Hannover smješten u jednoj od najstarijih zgrada u gradu s utvrđenom kulom. Unutra su i četiri kraljevske kočije, stara odjeća i oružje. Do muzeja je kuća poznatog njemačkog filozofa Leibniza dok je sahranjen preko rijeke u crkvi Neustädter Kirche iz 17. stoljeća.

Na obali rijeke Leine nalazi se palača Leineschloss iz 17. stoljeća. Bivša kraljevska rezidencija je sada zgrada državnog parlamenta. Na možda najljepšem trgu grada Ballhofplatz je stara kuća s drvenim gredama Ballhof iz 1665. godine. U njoj je Državno kazalište Donje Saske. Koga zanimaju ovakve kuće treba otići u 40 km udaljeni gradić Celle, na obalama rijeke Aller, s više od 400 takvih kuća. Ako dolazite s djecom posjetite velik zoo vrt pored gradskog parka i kongresnog centra.


Travel Advisor putovanja

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & OutdoorSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Uživo sa putovanja reels na FB

Posjetio sam Frankfurt na Majni

Put u srednji vijek ulicama Brugesa

Nove objave