Travel AdvisorTravel Advisor

Najstarija rent a car kuća prijavila bankrot

Hertz rent a car brend je poznat svim putnicima koji unajmljuju automobile.

Najstarija rent a car kuća prijavila bankrot

Davne 1918. je osnovana Rent-a Car kompanija u Chicagu koja je iznajmljivala 12 automobila Fordovog modela T. Ubrzo je narasla na 600 automobila i tada je preuzima John Hertz i daje novo ime. Otvara se prva poslovnica na aerodromu i tao započinje priča o ekspanziji diljem svijeta. Kroz povijest poslovanja preživjeli su krizu koja je počela 1929., Drugi svjetski rat te još nekoliko kriza cijena nafte, no nisu i Korona virus. 22.5.2020. su prijavili bankrot s obrazloženjem o drastičnom i iznenadnom padu prometa te nepostojanju tržišta rabljenih automobila.

2018.kompanija je imala 38.000 zaposlenika u više od 10.000 poslovnica u više od 150 zemalja. Osnovali su još dva brenda koja su također jaka u industriji iznajmljivanja automobila, a to su Dollar i Thrifty. 2009 su osnovali i kompaniju Advantage gdje se prilikom preuzimanja moglo na kiosku birati željeni model automobila. Fordu je bio kupac za oko 10% njegove proizvodnje. Posjedovali su blizu milijun vozila.
Prihod te godine je bio 9,5 milijardi Dolara. Jedan od mojih prvih poslova preko studentskog servisa u bivšoj državi je bio u ovoj legendarnoj kompaniji. Vozili smo prazne aute ljeti prema Jadranu, a u jesen prema Zagrebu i Ljubljani gdje je bila centrala. Vozili smo turiste i holivudske glumce kada su snimali filmove u koprodukciji s Jadran filmom u Zagrebu i okolici. Bio nam je to prvi kontakt s korporativnim svijetom, strancima i životno iskustvo za balavce od 21 godinu koji nisu imali svoj auto.

Amerika je najveće tržište

Najveće tržište za iznajmljivanje vozila je Amerika. Način života, pogotovo poslovnih putnika, je bio smjer avion – najam automobila – hotel. U američkim gradovima je javni prijevoz uglavnom vrlo slab pa je plodno tlo za business rent a car firmi. Hertz je uvijek bio u prvih pet kompanija po svim kriterijima od kvalitete do usluga i lokacija poslovnica. Najveći konkurent je Avis, zatim Alamo, National, Budget i Sixt. Hertz nikad nije bio najpovoljniji, no većina klijenata je bila iz korporativnog miljea kompanija s kojima su imali globalni ugovor.

Travel Advisor – putovanja

Pratite naš YouTube kanal

Previous articleKada aviokompanije planiraju letove iz regije?
Next articleHidžab: kultura obavijena velom