Travel AdvisorTravel Advisor

Hoće li potencijalni putnici putovati u odredišta koja zahtijevaju potvrdu o cijepljenju?

Potencijalni putnici: gotovo tri četvrtine planira se cijepiti ili je već cijepljeno

Predmet istraživanja nove studije The Points Guy-a bili su potencijalni putnici i njihovo razmišljanje o cjepivu. Prema studiji, 76% potencijalnih putnika putovalo bi u destinacije ili kod pružatelja usluga koji zahtijevaju dokaz o cijepljenju protiv COVID-19. To uključuje gotovo polovicu (49%) kod kojih je veća vjerojatnost (31% je još veća vjerojatnost) da će otputovati na odredište ili kod pružatelja usluga koji zahtijevaju dokaz o cijepljenju. Njih 26% tvrdi kako to ne bi imalo utjecaja na njihove planove putovanja. Uz to, gotovo će se tri četvrtine (74%) potencijalnih putnika cijepiti ili su već cijepljeni.

Dvije trećine (67%) onih koji su već cijepljeni i imaju želju putovati, kažu da je vjerojatnije da će otputovati na odredište ili kod pružatelja usluga koji zahtijevaju COVID putovnicu. To uključuje i onih 47% kod kojih je vjerojatnost veća. Od onih za koje je vrlo ili donekle vjerojatno da će dobiti cjepivo, 63% kaže da bi također vjerojatnije (39% puno vjerojatnije) putovali na odredište koje zahtijeva dokaz o cijepljenju.

© Alexandra Koch

Nešto više od jedne trećine (34%) sa željom za putovanjem kaže da je manja vjerojatnost (17% puno manja vjerojatnost) da će otputovati na odredište ili kod pružatelja usluga ako moraju imati dokaz o cijepljenju. To uključuje 42% onih koji se vjerojatno neće cijepiti i 31% koji su već cijepljeni ili će se vjerojatno cijepiti. Od onih za koje je manja vjerojatnost da će otputovati na odredište koje zahtijeva putovnicu o cijepljenju, 64% kao jedan od razloga navodi zabrinutost zbog privatnosti (tj. moje zdravlje se nikoga ne tiče). Njih 46% kao razlog navodi sigurnost/zdravlje (tj. sigurnost cjepiva ili njihovo zdravlje), dok 18% navodi neki drugi razlog.

Sveukupno, 64% odraslih osoba u SAD-u želi putovati u 2021. godini

Gotovo tri četvrtine (74%) onih koji žele putovati vjerojatno će se cijepiti ili su već cijepljeni u usporedbi s onih 64% koji uopće nemaju želju za putovanjem. Generacijski gledano, vjerojatnije je da će se boomersi (57-75 godina) i generacija X (41-56 godina) koji žele putovati cijepiti ili su već cijepljeni. To vrijedi ako ih se stavi u odnos s mlađom generacijom (79%, odnosno 75% naspram 70% mlađe generacije).

Gdje bi potencijalni putnici željeli putovati?

© Chang Duong

Potencijalni putnici koji su dobili ili će vjerojatno dobiti cjepivo protiv COVID-19 kažu da bi se osjećali sigurno putujući u sljedeća mjesta:

  • državu ili nacionalni park (70%),
  • javnu plažu (59%),
  • odmaralište (45%),
  • tematski park (32%) i
  • krstarenje (20%).

Samo 8% ne bi se osjećalo ugodno putovati u bilo koje od prethodno navedenih mjesta.

Kada ih se pitalo s kime bi putovali jednom kada se cijepe, 40% potencijalnih putnika koji će vjerojatno biti cijepljeni ili već jesu, kažu da je to supružnik ili druga bliska/voljena osoba. Ostali uobičajeni putnički partneri uključuju:

  • članove uže obitelji (30% – roditelji, braća i sestre, djeca itd.) i
  • prijatelje (13%).

Rjeđe se spominju putnički partneri poput članova šire obitelji (5%), stranci (tj. grupna putovanja – 2%) i suradnici (1%). Samo 8% se nada da će putovati sami.

„Za mnoge Amerikance cjepivo je ključ za pokretanje putovanja“

Tako govori Melanie Lieberman, viša urednica za putovanja u The Points Guy-u. „Čini se da odredišta za koje je potreban dokaz o cijepljenju te pružatelji usluga koji imaju slične zahtjeve, potencijalnim putnicima daju snažniji osjećaj sigurnosti, što će mnogim ljudima pružiti veću sigurnost prilikom rezerviranju budućih putovanja.“

Također navodi da čak i ako ste cijepljeni, prije rezervacije putovanja treba istražiti kakve zahtjeve za karantenu ima destinacija, kao i pravila oko testiranja i cijepljenja.

Sveukupno, 71% odraslih osoba u SAD-u vjerojatno će se cijepiti ili je već cijepljeno. Njih 41% će vrlo vjerojatno, 17% nešto vjerojatnije, a 13% je već primilo cjepivo. Gotovo tri od deset (29%) kažu da je malo vjerojatno ili uopće nije vjerojatno da će primiti cjepivo protiv COVID-19 nakon što im postane dostupno.

© Yousef Alfuhigi

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleVina Kvarnera su novi brand
Next articlePariz će biti zatvoren sljedećih mjesec dana