Hrvatska dobila prvi Međunarodni park neba!

Međunarodni park neba

Petrova gora postala je jedan od 16 parkova u Europi u kojima nema toliko svjetlosnog onečišćenja i koja služe za popularizaciju astronomije.

Nakon niza godina priprema i mnogih astronomskih aktivnosti koje se od 2007. godine provode na Petrovoj gori u organizaciji astronomskog društva Beskraj, Petrova gora i Biljeg 17. lipnja 2019. godine službeno su proglašeni Međunarodnim parkom tamnog neba.

Međunarodni park neba

Prema STROGIM kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo (International Dark-Sky Association), ovo je prvi i jedini parka ove vrste u Hrvatskoj.

Udruga IDA osnovana 1988. u SAD-u s ciljem promocije očuvanja noćnog neba od svjetlosnih onečišćenja kroz edukacije o važnosti zaštite noćnog neba i poticanje na odgovornu upotrebo rasvjete. Pretjerano osvjetljavanje okoliša uzrok je brojnim poremećaje ekosustava, zdravlja ljudi, te vrlo negativno utječe na klimatske promjene.

Titula međunarodnog parka tamnog neba jedinstven je način promocije zaštite noćnog neba, ali i posebno priznanje zaštićenom području koje daje posebnu vrijednost i atraktivnost turističkoj ponudi.

Međunarodni park neba

Ova oznaka se dodjeljuje područjima zaštićene prirode koja imaju posebno tamno nebos puno zvijezda. Provode se i prateći programi popularizacije astronomije, edukacija javnosti o problemima svjetlosnog onečišćenja i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće generacije.

U Europi trenutno postoji 15 međunarodnih parkova tamnog neba. Nalaze se u Mađarskoj, Engleskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Škotskoj, Danskoj, Španjolskoj, Irskoj i Walesu.

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Mislili ste da je Galešnjak jedini otok-srce? Otkrivamo sva srca Jadrana!

Zidine, more, Marco Polo, Moreška i klašuni

Dubrovnik – što, gdje i kako?