Travel AdvisorTravel Advisor

Otok Hvar: Upoznajmo opaku turističku ponudu najsunčanijeg otoka u Hrvatskoj

Otok Hvar je jedan od simbola hrvatskog turizma s tradicijom dugom 150 godina. Brendiran kao otok sunca posljednjih desetak godina dobiva etiketu elitnog odredišta te neželjenu reputaciju odredišta gdje mladi anglofoni gosti neobuzdano partijaju cijele noći.

Velik broj domaćih i stranih gostiju ne zna da se sve ovo veže samo na grad Hvar, a ne na otok u cjelini. Najveći i najbolje brendirani grad na ovom jadranskom biseru gotovo je u potpunosti zasjenio ostatak otoka koji i dan danas krije dio izvornog šarma i specifične ponude koja se može naći na Hvaru.

Naime, stotinjak kilometara od Sućurja na istoku do grada Hvara nudi mnogo više nego što se može pronaći  letimičnim pogledom na turističke brošure.

Kako upoznati Hvar?

Malo o Hvaru

Otok Hvar s nešto više od 11 tisuća stanovnika u svojim skutima čuva čak tri stvari koje je UNESCO prepoznao kao dio svjetske materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Najpoznatiji UNESCO-ov lokalitet je starogradski ager ili takozvana hora. Riječ je o zaštićenom kulturnom krajoliku u kojem je antičko grčka podjela zemljišta ostala sačuvana gotovo u potpunosti. Sustav puteva i terasiranih parcela proteže se između mjesta Vrboska i Staroga Grada te pruža priliku da se biciklom ili automobilom provezete kroz najbolje sačuvani grčki katastar na Sredozemlju.

Na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine našla se i hvarska čipka od agave. Autentičan proizvod redovnica iz grada Hvara koje od ove mediteranske biljke dugotrajnim procesom stvaraju prekrasna umjetnička djela još od sredine 19. stoljeća. Svaka čipka nastaje kao izraz kreativnosti autorice i radi se bez nacrta. Najbolji primjerci izloženi su u muzeju u najvećem gradu na otoku.

Tradicije

Treba još spomenuti i najveći kulturni spektakl na Hvaru – procesiju za križem. Riječ je o tradiciji koja se njeguje već petsto godina, a jedinstvena je po svome trajanju jer se tijekom procesijske noći prijeđe 25 kilometara tijekom osam sati u noći Velikog četvrtka. Sama procesija započinje istovremeno iz šest župnih crkvi u mjestima Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrsnik i Svirče kako bi se svaka od povorki zavrtjela u tom velikom krugu i naposlijetku vratila na svoje polazište.

Grad akademika

Uz ovaj fenomen otok Hvar krije još najmanje dva neobična rekorda. Prije nekoliko dana  objavljena je vijest da je riječ o mjestu koje je dalo najveći broj akademika na svijetu u odnosu na broj stanovnika. Osim toga, malo je poznato da od kraja jematve do početka turističke sezone već 60 godina egzistira izolirana Hvarska (Forska) nogometna liga sa desetak klubova što je s obzirom na brojnost populacije također svojevrstan fenomen europskih razmjera.

Dodamo li ovim neobičnostima vrhunsku vinsku ponudu, polja lavande koja se protežu duž središnjeg dijela otoka, kvalitetnu gastronomsku ponudu i tisuće skrivenih intimnih plaža postaje jasno da je riječ o prvoklasnoj turističkoj destinaciji koja je usprkos ugledu i dalje nedovoljno temeljito istražena od strane gostiju koji se uglavnom fokusiraju na Grad Hvar te ću vas stoga povesti u kratku šetnju manje poznatim krajevima ovog jadranskog bisera.

Loše ceste i slaba povezanost van sezone

Jedan od bitnijih problema s kojima će se putnik ili turist suočiti pođe li na Hvar jest loša prometna povezanost, kako u sezoni tako još izraženije izvan nje. Glavne veze su trajekti između Splita i Staroga Grada te Drvenika i Sućurja. Osim prethodno navedenog vozi i katamaranska linija do Jelse i Hvara.

Treba voditi računa da je istok otoka izuzetno loše povezan sa zapadnim tako da se na autobuse uopće ne može osloniti jer voze svega nekoliko puta tjedno. Na zapadnom dijelu otoka međugradski autobusi vode manje-više redovito no prema istoku voze samo taksiji. Rješenje može biti i rentanje automobila.

Ukoliko rentate automobil pripremite se za vožnju vrlo lijepim krajolikom po prilično zahtjevnoj cesti.

Divlji otok i šarm prošlih vremena

Malo ću prevrnuti uhodanu strukturu priča vodiča o Hvaru i započeti pomalo zapostavljenim istokom. Sućuraj se smjestio na najistočnijem rtu, a može se pohvaliti s nekoliko desetaka uvala i plaža s obje strane otoka. Hotelskog smještaja u mjestu nema, no privatni se može naći po vrlo korektnim i pritupačnim cijenama. Osim toga četiri kilometra dalje nalazi se kamp u uvali Mlaska. U mjestu od 250 stanovnika može se naći nekoliko trgovina, pekara i pošta, a restoranska ponuda je vrlo dobra.

Dvadesetak kilometara od Sućurja prema zapadu nalazi se Bogomolje, drugo pitoreskno mjesto na ovom dijelu otoka. Samo selo ne nalazi se na moru no okruženo je impresivnim uvalama na samo nekoliko kilometara od mjesta. Uvale poput Smokvine i Bristove imaju smještajne kapacitete i fantastično su mjesto za bijeg od gradske vreve.

Najveći događaj na ovoj strani otoka je sve poznatiji i utjecajniji festival Tam Tam koji krajem srpnja i početkom kolovoza u Sućurju okuplja ljude s cijelog Balkana. Ipak na istočnom dijelu otoka ne očekujte razuzdane partije već se pripremite na uživanje u prirodi i dobroj hrani u lagano uspavanom mediteranskom ambijentu.

Mirisno srce otoka

Središnji dio otoka je nakon grada Hvara turistički najrazvijeniji. Nositelji su Stari Grad i Jelsa no i mjesta poput Vrbovske grizu svoj dio kolača. Uz gastronomsku i povijesnu baštinu koju ima ovaj dio otoka i na kojem se desetljećima temeljila ponuda sve jače se razvija biciklistički turizam.

Stari Grad je najstarije naselje na otoku i svoje korijene vuče još od antičkih vremena i grčke kolonizacije. Pravi mali otočki grad u ljetnim danima diše punim plućima, a i centar je biciklističkih tura koje povezuju cijeli središnji dio otoka. Kvalitetni hotelski smještaji privlače drugačiju klijentelu, no usprkos živahnosti još je daleko od vreve koja vlada u Hvaru.

Jelsa

Jelsa svoju ponudu temelji na sjajnim restoranima i degustacijama vina domaćih vinara čija reputacija seže daleko izvan granica samog ‘škoja’. Također sve je više gostiju sa malih kruzera koji povezuju jadranske otoke, a koji sve češće biraju Jelsu kao ulaznicu za otkrivanje jednog od najljepših dalmatinskih otoka.

Nadomak Jelse i Starog Grada smjestilo se jedno od najljepših otočkih mjesta na dalmatinskim otocima – Vrboska. Mala marina, prekrasno sređen otočić  usred mjesne luke te ambijent bajkovite uvale u kojem se mjesto sakrilo može biti fantastična destinacija kako za avanturiste tako i za obitelji s djecom.

Dol i Vrbanj

Na ovaj kraj se u turističkom pogledu naslanjaju i mjesta iz unutrašnjosti poput Dola i Vrbanja. Ne nalaze se na moru,no s obzirom da nisu daleko od istog, a cijene su znatno niže no u Jelsi i Starom Gradu turisti željni mira i uživanja u prirodi uživat će i u ovim mjestima.

Interesantan je event Puhijada koja se od 2006. godine održava u mjestu Dol. Ako niste gadljivi može se probati specijalitet od ovih malenih glodavaca koji su glavne zvijezde spomenute manifestacije.

Dodatni šarm centralnom dijelu otoka daje i njegov sjeverni dio gdje se nakon izlaska iz malog vojnog tunela pruža prekrasan pogled na otok Šćedro te nepregledne vinograde koji se niz hvarske padine spuštaju prema idiličnim mjestima poput Zavale i Ivan Dolca. Ovaj kraj idelan je za obitelji s djecom i parove koji traže mir, dobru hranu i kristalno čisto more.

Za one sklone avanturizmu treba spomenuti da postoje izleti u Grapčevu špilju, jedan od bitnijih prapovjesnih lokaliteta u Dalmaciji, dva puta tjedno iz mjesta Humac.

Hvar pod naletom elitizma i partijanera

Naposljetku ostaje mi predstaviti zapadnu stranu otoka za čiji ćete posjet platiti luksuznu cijenu. Hvar koji ove godine slavi 150 godina turizma suočava se s brojnim pitanjima, a u prvom redu s krizom turističkog identiteta. S jedne strane dugogodišnja klijentela koja ne pita za cijenu željna mira, kvalitetne kulturne ponude i uživanja u elitnoj gastronomskoj ponudi, a s druge nadirući partijanerski turizam od Hvara čine svojevrsnog turističkog Frankesteina.

Što se još treba znati

Prekrasna utvrda iznad grada i impozantna Pjaca (površinski najveći dalmatinski trg) te arsenal i kazalište stvaraju bajkovitu kulisu koju bi svatko poželio imati na svome ljetovanju. Prije nego što se odlučite izabrati Hvar kao svoju destinaciju razmislite i o astronomskim cijenama s kojima ćete se morati nositi tijekom ljetovanja.

Ukoliko putujete vlastitim automobilom dobar izbor su i manja mjesta u neposrednoj blizini glavnog otočkog grada.

Naposljetku valja zaključiti da otok Hvar ima ponudu za klijentelu različite platežne moći i interesa, no ukoliko od Otoka Sunca želite dobiti maksimum morate dobro odvagnuti koji dio otoka će najlakše zadovoljiti vaše afinitete. Otok je jedan, a mogućnosti su beskonačne.

Pretplatite se na naš YoutTube kanal.

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Previous articleNismo ih se ni sjetili više od 40 godina, no krvopije iz prošlosti ponovo osvajaju svijet
Next articleBalkanska odiseja