Travel AdvisorTravel Advisor

I Hrvatska uvodi COVID putovnice!

Hrvatska uvodi COVID putovnice: Saznajte što sve treba znati o njima

Kao i neke druge europske zemlje, i Hrvatska uvodi COVID putovnice bez kojih će biti nemoguće ući u Lijepu našu ili neku drugu članicu EU.

Ministar Božinović navodi kako to nisu COVID putovnice, već digitalne zelene potvrde koje se odnose na slobodu kretanja za državljane EU. Hrvatska s primjenom ovog dokumenta želi krenuti već 1. lipnja. U njemu će se nalaziti informacije je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela koronu. Detalje je u četvrtak na sjednici saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije predstavila državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras.

Želi se ubrzati uvođenje ovog dokumenta

Digitalne zelene potvrde su dokument bez kojeg se više neće moći ući u Hrvatsku ili neku drugu članicu Europske unije. S primjenom ovog dokumenta želi se početi što prije i to naravno zbog turističke sezone jer bi se tako trebao omogućiti što lakši dolazak stranih gostiju u Hrvatsku.

Gospođa Gras izjavila je da je ideja da se iskaznice očitavaju na graničnim prijelazima. Također, rekla je da je Vlada još 8. travnja donijela odluku o osnivanju radne skupine za izradu tehničkog rješenja za digitalne zelene potvrde. Zaključen je i sporazum s tvrtkom AKD koja trenutno radi na tehničkom rješenju. Hrvatska pilotira ovaj projekt, imajući u vidu važnost predstojeće turističke sezone za naše gospodarstvo”, izjavila je državna tajnica Gras.

© Maria Butyrina

Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova, navodi kako Hrvatska jako dobro odrađuje svoj dio posla oko uvođenja digitalnih zelenih certifikata.  Trenutno se nalazi među državama koje su najdalje stigle u pripremi. Nadodala je i kako se uvođenjem ovog dokumenta ne ide na sužavanje prava građana, već se za ljude stvara nova, dodatna mogućnost za lakša putovanja.

Još uvijek se intenzivno raspravlja o tehničkim rješenjima

Osim o samim tehničkim rješenjima, na razini EU se raspravlja i o interoperabilnosti ovog dokumenta. U trenutnoj radnoj verziji radi se o dokumentu u kojem bi se nalazile informacije o tome je li ta osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela koronu. Na certifikatu bi se nalazio i QR kod kojeg bi na granici policijski službenik putem skenera mogao očitati.

Državna tajnica je još u srijedu otkrila kako je Hrvatska nabavila 250 skenera. Sustav COVID putovnica mogao bi biti operabilan i sa sustavima drugih zemalja, a ne samo sa sustavima zemalja koje su dio Europske unije. Radi se o zemljama kao što su primjerice Japan, Izrael, Sjeverna Makedonija, Srbija, BiH itd.

Dokument će se moći koristiti u digitalnom ili papirnatom obliku

Digitalna zelena potvrda moći će se preuzeti preko sustava e-građanin i trebat će ju imati svi hrvatski državljani koji od sljedećeg mjeseca planiraju putovati u druge zemlje Europske unije. Bit će u PDF formatu i moći će se spremiti u mobitel kao digitalni dokument ili se može isprintati i predočiti u papirnatom obliku. To bi značilo da do sljedećeg mjeseca moraju biti sređene sve datoteke i ažurirani svi podaci o osobama koje su do tog trenutka cijepljene ili su preboljele COVID jer ih se treba unijeti u sustav e-građanin.

Koliko dugo će dokument vrijediti?

Dokument bi za osobe koje su cijepljene s dvije doze trebao vrijediti 180 dana, a za osobe koje samo imaju negativan PCR test, 48 sati. Još je uvijek nepoznato koliko će vrijediti dokument za osobe koje su preboljele koronu.

Državna tajnica Gras izjavila je da ako osoba izgubi potvrdu, može zatražiti novu. Također je spomenula kako se posebno vodi briga o zaštiti podataka te će zbog toga digitalni zeleni certifikat sadržavati samo najnužnije informacije. Rekla je i kako ovaj certifikat nikako nije zamjena za putovnicu ili neki drugi identifikacijski dokument.

Strani državljanin koji nema digitalni zeleni certifikat za ulazak u Hrvatsku, morat će imati neki drugi dokument koji je priznat od strane Europske unije. Naravno, to podrazumijeva da taj dokument sadrži podatke o tome je li osoba cijepljena, ima li negativan PCR test ili je preboljela koronu.

© Markus Winkler

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleSretan nam međunarodni Sauvignon Blanc day!
Next articleKako će nam ljetna putovanja napuniti baterije na 100%