Travel AdvisorTravel Advisor

Najavljen je IATA Travel Pass od ožujka 2021.

Što je IATA Travel Pass

IATA Travel Pass mobilna je aplikacija u razvoju koja putnicima omogućuje pohranu i upravljanje certifikatima za COVID-19 testove ili cjepiva. Aplikacija bi trebala biti dostupna za iOS i Android aparate od ožujka 2021. godine.

Informacije pružene putem IATA aplikacije mogu koristiti vlade koje zahtijevaju dokaze o testiranju ili cijepljenju kao uvjet međunarodnog putovanja tijekom i nakon pandemije COVID-19. Kritični aspekt je činjenica da su dostavljeni podaci provjereni. To je sigurno sredstvo za upravljanje zdravstvenim zahtjevima, mnogo učinkovitije od papirnih postupaka.

Ovom aplikacijom IATA također želi pružiti vladama sigurnosnu provjeru kako bi ponovno otvorili granice bez nametanja karantena putnicima u dolasku.

Kako funkcionira IATA Travel Pass

Photo by Skyler Smith on Unsplash

IATA Travel Pass pomoći će ljudima da putuju lagodno ispunjavajući vladine zahtjeve za COVID-19 testove ili cjepiva. Obuhvatit će:

Globalni registar zdravstvenih mjera – kako bi se pronašle točne informacije o putovanjima, uvjetima i potrebama cjepiva za putovanja.
Globalni registar centara za testiranje / cijepljenje – kako bi se identificirali centri za testiranje i laboratoriji na mjestu polaska koji ispunjavaju standarde za odredište za potrebe testiranja i cijepljenja.
Aplikacija laboratorija – da biste pronašli ovlaštene laboratorije i ispitne centre za sigurno izdavanje potvrda o testiranju i cijepljenju.
Modul digitalne putovnice – kako bi se putnicima omogućilo stvaranje ‘digitalne putovnice’, primanje potvrda o ispitivanju i cijepljenju te potvrda koje su potrebne za njihov put te pokazivanje potvrda o testiranju ili cijepljenju zračnim prijevoznicima i vlastima radi olakšavanja putovanja. Ovu aplikaciju putnici mogu koristiti i za digitalno i neometano upravljanje putnom dokumentacijom tijekom cijelog putovanja, poboljšavajući putničko iskustvo.

Vlade donose propise

Photo by Neil Martin on Unsplash

Vlade, a ne zrakoplovne tvrtke i ne IATA, donose pravila o uvjetima ulaska u pojedine zemlje. Zrakoplovne tvrtke i putnici moraju ispuniti zahtjeve. Vlade će također odlučiti hoće li cijepljenje biti obvezno ili dobrovoljno za njihovu populaciju. Ako vlade postave cijepljenje kao uvjetom za putovanja, zrakoplovne tvrtke će tako postupiti, a IATA Travel Pass će im pomoći.
Aplikacija IATA Travel Pass će biti besplatna za skidanje i korištenje. Za ljude koji nemaju mobitele postojat će alternative na papiru. A za obitelji koje možda nemaju po jedan pametni telefon za svaku osobu ćemo naći rješenje.
Ova će modernizacija biti presudna jer se očekuje da će se zahtjevi za ulazak u pojedine zemlje razvijati s epidemiološkom situacijom. Elektronički postupak bolje će upravljati količinama podataka koji će vjerojatno biti potrebni, a putnicima će pomoći da se lakše prilagode svim promjenama u vladinim zahtjevima.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleHrvatska skijališta: kakva im je budućnost?
Next article10 besplatnih atrakcija u Washingtonu