Travel AdvisorTravel Advisor

Ideja za izlet: slovensko Pomurje

Gdje je Pomurje, a Jeruzalem?

Jeruzalem je relativno mali dio u regiji Pomurje u slovenskoj Štajerskoj. Bogat je vinogradima i povijesnim zdanjima. Svi se pitaju od kuda ime Jeruzalem usred Slovenije?

Legenda kaže da su vitezovi, vraćajući se iz križarskih ratova u Palestini, ostali u ovom kraju. U trinaestom stoljeću im je Frederik Ptujski podario ovu zemlju kao nagradu za borbu protiv Ugara. Sagradili su crkvu Žalostne Marije božje u kojoj se nalazi kopija slike iz Jeruzalema. Park i crkva se nalaze na vrhu brežuljka s kojeg se pruža pogled na vinograde.

Zidanica Malek

Kad je već riječ o vinu, najbolje posjetiti neku kušaonicu kojih ima nekoliko. Mi smo odabrali Zidanicu Malek. Jedna od najpoznatijih vinarija ovog kraja ima u ponudi razna svoja vina i pjenušce. Mogu se i kupiti po povoljnim cijenama, što smo i učinili.
Nakon jutarnje kapljice smo ostavili auto i dalje nastavili s domaćinima. Milan nas je preuzeo i proveo kroz Pomurje.

Murska Sobota je najsjevernije mjesto u Sloveniji i najveće Pomurju. Lijepi gradić uređenog središta s pješačkom zonom te velikim parkom. Pored parka se nalazi evangelistička crkva s jedne strane, a s druge veliki dvorac Murska Sobota iz druge polovice šesnaestog stoljeća.

U parku je zanimljiv spomenik pobjede od bijelog mramora u slavu ruske i partizanske vojske. Djelo je ruskog arhitekta Arončika.
U pješačkoj zoni u najljepšoj secesijskoj zgradi se nalazi TIC – Turistički informativni centar u kojem se mogu naći sve informacije, mape i brošure o gradu i regiji. U dijelu je i trgovina s lokalnim proizvodima pa smo kupili vina, pekmeze, namaz od bučinih sjemenki i vino.

Najveća turistička atrakcija je svakako Expano Centar. Slovenski paviljon na EXPO izložbi u Milanu je preseljen na lijepu lokaciju, malo van grada, pored jezera. Zanimljiv interaktivni muzej pokazuje prošlost regije, let balonom i kako se kontrolom uma podiže voda.

Expano centar

U prednjem dijelu je i odličan restoran koji nudi izvrsne lokalne specijalitete i , naravno, prekomursku gibanicu. Kolač je toliko kaloričan, ali i tako dobar da se ne može odbiti.

Mjesto poznato po bogatoj ponudi hotela i bazena s termalnom vodom Moravske Toplice. Ponuda smještaja je od apartmana, kuća za odmor do hotela s četiri i pet zvjezdica. Hoteli imaju svoje bazene. Termalna voda koja izvije ima temperaturu of 72 C pa se hladi na 36 do 28 C kako bi bila ugodna za kupanje. Negdašnje selo se transformiralo u vodeću turistički centar ovog dijela Slovenije.

Dobar primjer za to je Passero. Mala proizvodnja čokolade je nastala u seoskom gospodarstvu koje je započeto proizvodnjom suhomesnatih proizvoda. Vrlo ukusne čokolade i praline različitog sastava su bile odlične za početak dana. Proizvodnja se vidi kroz prozor u prostoru u kojem je trgovina.

Još jedno templarsko zdanje je Rotunda. Okrugla crkvica na brežuljku usred livade je spomenik nekim davnim vremeni kada u tim krajem jahali vitezovi Templari koji sagradiše crkvicu na svom putu iz Svete Zemlje.

Na obližnjem brežuljku smo posjetili domaću proizvodnju medenjaka i licitarskih srca. Obiteljsko poduzetništvo je rašireno u ovom dijelu Slovenije. Dvije generacije zajedno rade i stvaraju dodatnu vrijednost. Treće, najmlađa generacije također na putu da nastavi poslovanje. Medenjaci su bili ukusni i dobro su se parili uz medovaču.

Došlo je vrijeme ručku pa smo krenuli prema Lendavi, mjestu koje nalazi blizu tromeđe Mađarske, Hrvatske i Slovenije te je najistočnije u Sloveniji. Restoran Lovski dom je uređen u fine dinning stilu te j ei kuhinja u tom smjeru ponude. Maštovito servirana i kreativna jela je za svakog sladokusca.

Borgač

Ovdje su vina nešto drugačija nego u Jeruzalemu i dobro prate hranu. Glavno jelo je bio Borgač – lendavska varijanta gulaša koje se servira u malim loncima.

Lendava ima svoj turistički magnet i to je Vinarium. Visok 53 metara toranj je jedno od jedinstvenih mjesta u Europi. Naime iz njega se vide četiri zemlje: Austrija, Hrvatska, Mađarska i Slovenija. Toranj se nalazi na vrhu lendavskih gorica.

Okružen je vinogradima i kletima. Od otvorenja 2015. privlači brojne turiste. Godišnje ga posjeti više od 100.000 posjetioca. Ima lift i stepenice.

Proizvodnja orhideja i paradajza

Događajima i mjestima bogati izlet u Pomurje smo završili s dva mala tehnološka čuda koji su me ugodno iznenadila. Pored malog mjesta Dobrovnik se nalaze dvije ozbiljne proizvodnje koje lokaciju mogu zahvaliti termalnim vodama.

Ocean Orchids je proizvodnja orhideja. Kako kažu sve lončanice koje vidite u supermarketima i tržnim centrima dolaze od njih. Oko tri milijuna orhideja u velikom stakleniku polako raste i sprema se za svoj put do nekog ugodnog doma. Kao dio ponude za posjetioce je trgovina, bar i zanimljiv tropski vrt u kojem raste više od 900 egzotičnih vrsta biljaka. Mjesto vrijedno posjeta u kupovine cvijeća

Zadnji, no meni posebno zanimljiv je bio Lušt Paradajzi. Staklenička proizvodnja kvalitetnih paradajza različitih sorti.Našao sam one koje posebno volim: ljubičaste i žute te volovsko srce. Obožavam razne vrste paradajza pa sam naravno da sam kupio par kila „za po putu“ do dalekog Zagreba.

Autom iz Zagreba treba manje od dva sata preko Varaždina. Pomurje je odlična ideja za nešto drugačiji vikend. Sve je relativno blizu pa se u maloj regiji mogu obići razne atrakcije. Red povijesti, red gastronomije i vina, red kupanja i pomalo šopinga kao šlag na ovu ukusnu slasticu. Baš kao što je prekomurska gibanica.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Previous articleVogel
Next articleKairo