Iločki podrumi su simbol ovog gradića kao stvorenog za odmor i užitak

Autor članka:
Podijeli:

Ilok je odredište za hedonizam

Za posjetiti Ilok ne treba neki poseban razlog jer ih je mnogo. Ipak, ovog puta sam imao poseban razlog zbog kojeg sam s veseljem krenuo na ne tako dalek put. Naime do Iloka treba nekih tri sata vožnje po cestama na kojima nema gužve.

žuto more suncokreta

Onog momenta kad smo se skinuli s autoceste uplovili smo u žuto more suncokreta i žita. Priroda u svom šarolikom okruženju te obrađena polja nikako ne daju dojam o nekoj „siromašnoj“ Slavoniji u kojoj se teško živi. Upravo obrnuto. Znamo da je danas hrana novac. Ovaj dio Slavonije je lijepo uređen i doima se bogatim.

Ilok

Kako smo se približavali Iloku „kotrljajuća brdašca“ su zamijenila ravnicu, a vinogradi žito. Ilok je najistočniji gradić u Hrvatskoj. Smješten na brdu iznad Dunava nadgleda Vojvodinu i obronke Fruške gore. U Iloku se susreću različite kulture koje su u Srijemu nalazile svoj dom kroz stoljeća. Najbolje je posjetiti Dvorac Odescalchi u kojem se nalazi lijepo uređen Muzej grada Iloka.

Ilok

Još od rimskog doba, ovdje na zapadnim obroncima Fruške Gore, se sade vinogradi. Kroz tisućljeća je vinogradarstvo i vinarstvo bilo jedna od glavnih gospodarskih grana ovog kraja.

Pjenušavi doručak

Razumljivo je bilo da ovaj kraj bude domaćin trećeg Pjenušavog doručka. Događaj koji slavi pjenušava vina lokalne proizvodnje se odvio u sjeni velikog hrasta među vinogradima Papak u selu Radoš.

pjenušavi doručak

Mladen Papak je naglasio kako je to najistočniji vinograd u Hrvatskoj i idealna lokacija za proizvodnju vina. Obiteljska vinarija koju vodi Mladen s dugogodišnjim iskustvom enologa i direktora iločkih podruma posjeduje 13 hektara na položaju Radoško brdo. Sorte su: graševina, traminac, rajnski rizling i chardonnay te cabernet sauvignon i cabernet franc.

pjenušavi doručak

Pjenušavi doručak je bio odličan događaj na kojem su se mogla kušati razna vina i pjenušci. Potporu događanju je dala TZ Vukovarsko srijemske županije, koja je srijemskim doručkom već promovirala destinacije diljem Hrvatske. Hranu je pripremio hotel Dunav i odlično je odgovarala vrstama vina. Svoja najbolja vina su predstavili Iločki podrumi, Papak, Zelenika, Čobanković i Buhač svoja mirna vina.

Ilok

Spavali smo u hotelu Dunav u Iloku koji je zasigurno na jednoj od najljepših lokacija u kontinentalnoj Hrvatskoj. Na samoj obali moćne rijeke s terasom iz koje puca pogled na sve strane. Lijepo uređen vrt je dobro mjesto za doručak. Ilok inače ima dobru ponudu smještaja. Uz Dunav dobre sobe imaju i Iločki podrumi, a vrhunski smještaj je na ladanjskom imanju Principovac.

Principovac

Iločki podrumi nude mogućnost razgleda jedne od najstarijih vinarija na ovim prostorima koja kontinuirano radi. Proizvode do pet milijuna litara vina i imaju se s čime pohvaliti. Ove godine su jedino hrvatsko vino koje je dobilo zlatnu medalju na izložbi u Londonu i 95 bodova po Decanteru. Boca ove graševine se može kupiti za 55 kn što je odlična cijena za takvo vino.

Iločki podrumi

Zanimljiva priča je ona koju stvara OPG Izvori Života. Vlasnica Mirjana Zelenika nam je ispričala i pokazala sustav od nekoliko starih kuća u kojima se nalaze apartmani za najam. Malo je reći da izgledaju kao iz bajke o Ivici i Marici. Kućice u cvijeću obogaćene autohtonim namještajem i ukrasima usred zelenila.

kučica u cvijeću Ilok

Blizu su obale Dunava na brdašcu tako da su sigurni od poplava. Vidim se kako jedan vikend lješkarim u ovoj seoskoj idili. Pjenušci Zelenika su posebna priča i najbolje pogledati njihovu stranicu.

Ilok nam je ponudio samo dio svoje najbolje ponude. treba doći ponovo. Što prije.

Jasna Artuković Turk

Na povratku prema Zagrebu išli smo dužim putem s namjerom da posjetimo mjesto Dalj. Razlog je bila Jasna Antunović Turk. Organizatorica ovog putovanja Marija Vukelić nam je omogućila savršen kraj savršenog vikenda. Antunović graševina Premium 2013 je osvojila 95 bodova i platinasti Decanter 2017.godine te proglašeno najboljim hrvatskim vinom. Jasna želi biti butik vinarija s vrhunskom ponudom.

Jasna Artuković Turk

Mi smo probali arhivsko vino Jubilea Reserva grand selection i što reći nego da je bilo savršeno. Ne sumnjam da će Jasna i mladi Branimir uspjeti u svojoj misiji. Kušaona je smještena u idiličnom vrtu u kojem je gušt boraviti i pijuckati vrhunska vina.

Erdutski kraj će biti naša nova destinacija koju treba pažljivije proći. Jesen je pravo doba za to.

Travel Advisor – Wine and gastro

Preplatite se na naš YouTube

Savjetnik za putovanja na FB i IG

Nove objave