Impozantni gradovi Irana: Yazd, Shiraz i Esfahan

Autor članka:
Podijeli:

Yazd

Yazd je jedan od najstarijih gradova na svijetu. Smješten između dvije pustinje, s pravom nosi titulu najljepšeg pustinjskog grada. Naziva se još i gradom “hvatača vjetrova” koji dominiraju panoramom grada. Hvatači vjetrova su najstariji klima uređaji koji su još i danas u funkciji, a noću, onako osvijetljeni gradu daju poseban šarm.

Yazd, Iran

Predvečer šećemo labirintskim uličicama stare gradske jezgre koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Nezaobilazan je i posjet bazaru te Amir Chakhmaq Complexu. Večer provodimo u ugodnom razgovoru na jednom od brojnih terasa kafića i kavana s kojih puca čaroban pogled na osvijetljene tirkizne kupole, minarete i hvatače vjetrova. Terase su ispunjene iranskom mladeži i obiteljima koje uživaju u zajedničkom druženju. Noćna panorama grada je toliko bajkovita da sam imala osjećaj kao da nas je netko ubacio usred scene iz crtića “Aladin”. Poželjela sam da vrijeme stane i da ova čarolija potraje.

Impozantni gradovi Yazd, Iran

Dovoljno je bilo samo par sati šetnje ovim gradom, koji izgleda kao jedan veliki muzej na otvorenom, da nas oduševi apsolutno svime: svojom arhitekturom, čistoćom, ljubaznim ljudima i energijom. Čak je i tradicionalni hotel u kojem smo bili smješteni izazvao WOW efekt. Tradicionalni hoteli, kao i kuće, u Iranu su opasani zidinama koje izvana znaju izgledati vrlo neugledno, no kada kročite kroz vrata u dvorište slika je sasvim drugačija. Dvorište, nalik atriju, ukrašeno je cvijećem, a u središtu se nalazi fontana ili bazenčić s ribicama, sobe u prizemlju i na katu su uređene u tradicionalnom, orijentalnom stilu.

Impozantni gradovi Irana

Iran, osim islama, priznaje još tri religije: zoroastrizam, kršćanstvo i judaizam

Yazd je središte staroperzijske religije zoroastrizma pa smo jutro započeli posjetom kuli tišine”, brdu na čijem su vrhu zoroastrijanci polagali tijela svojih pokojnika za tzv. nebesku sahranu. Pokapanje pokojnika u zemlju, baš kao i kremiranje, zoroastrijancma nije dolazilo u obzir jer prvi način sahrane zagađuje zemlju, a drugi vatru – svete elemente. Jedino što je preostalo je da se tijelo pokojnika položi na vrh, za to previđenih, kula i prepusti pticama lešinarkama. Danas je taj oblik sahrane zabranjen u Iranu. Priču o zoroastrizmu nastavljamo u muzeju i hramu “vječne vatre”.

Impozantni gradovi Irana

Vrt Dolatabad je još jedan perzijski vrt koji posjećujemo, a poznat je i po tome što se u njemu nalazi najviši svjetski “hvatač vjetrova”.

Predvečer ponovno šećemo labirintom uličica u staroj jezgri grada koje nas vode do prelijepe imamzade džamije i Jameh džamije koja oduševljava svojim bojama i visokim minaretima obloženim blistavim pločicama koji spadaju u najviše minarete na svijetu. Smatra se jednom od najljepših remek-djela islamske arhitekture.

Impozantni gradovi Irana

Dvodnevni obilazak Yazda završavamo na terasi kavane, gdje uz mojito i posljednje poglede na grad, pokušavamo sabrati dojmove o ovom pustinjskom biseru.

Na putu za Shiraz radimo pauzu u malom gradiću Abakru, poznatom po čempresu starom preko 4000 godina i “pustinjskom frižideru” –  čudom perzijskih inženjera koji su do 400 g. pr. Kr. ovladali tehnikom skladištenja leda usred ljeta u pustinji. Led je dovožen tijekom zime s obližnjih planina u velikim količinama i pohranjivan u strukturu stepenaste kupole koja se iznad zemlje sastoji od velike kupole od blatne opeke, a ispod zemlje je veliki podzemni skladišni prostor u koji se spremao led i hrana tijekom vrućih i suhih ljeta.

Impozantni gradovi Irana

Shiraz

U Shirazu nas dočekuje prizor koji me asocira na scenu iz serije Fauda samo što ne ulijeva strah već nekakvu vrstu strahopoštovanja. Naime, jednom od glavnih ulica Shiraza prolazila je povorka muškaraca odjevenih u crno, od glave do pete. Povorku je predvodila grupica, pretpostavljam, vjerskih vođa. Ulicom je odjekivala molitva i neka vrsta pjesme u kojoj se veličao imam Ali. U jednom trenutku, povorka se zaustavlja, a muškarci različite dobi, bilo je tu i malih dječaka, počinju se udarati po leđima svežnjevima lanaca (više je sličilo simulaciji nego stvarnom samoranjavanju). Saznajemo da se u gradu održava procesija povodom obljetnice smrti imama Alija, zeta proroka Muhameda. Nismo sigurni je li dopušteno snimanje, ali ne možemo odoljeti da takav prizor, koji djeluje totalno filmski, ne snimimo iz blizine. Nitko nas nije krivo ni pogledao, a kamoli prigovorio pa smo zaključili da ne činimo ništa pogrešno.

Shiraz je glavni grad pokrajine Fars

U 18. st jedno vrijeme je bio i glavni grad Irana. Naziva ga se gradom ljubavi i poezije jer je rodno mjesto čak dvojice poznatih perzijskih pjesnika, Hafeza i Saadija. Poznat je i po proizvodnji i izvozu visokokvalitetnog vina. Međutim, nakon iranske revolucije, zbog islamskih propisa o alkoholu, proizvodnja vina sada je i zakonom zabranjena. Iranci su istinski hedonisti koji znaju uživati u hrani, druženjima i poeziji, što smo doživjeli iz prve ruke posjetivši Hafezov mauzolej, okružen mirisnim vrtovima. Mjesto je to gdje se predvečer okupljaju brojni Iranci, ljubitelji njegove poezije. Iako ne razumijemo perzijski, nevjerojatno je kako slušanje nepoznatih ljudi koji na glas čitaju i recitiraju Hafezove pjesme, može izazvati emocije i kod usputnih posjetitelja poput nas.

Shiraz

Shiraz izgleda vrlo moderno. Ulice su izrazito čiste i uredne, a trg Vakil navečer krase kafići koji vrve mladima i starima te trgom dominira opuštena i vrlo ugodna atmosfera.

U ranijim jutarnjim satima posjećujemo Nasir-ol Molk džamiju, jednu od najstarijih džamija u Shirazu i nesumnjivo jednu od najljepših džamija u Iranu, poznatu još i pod nazivom Pink ili Ružičasta džamija. Jutro je najbolje vrijeme za obilazak, dok zrake sunca upadaju kroz mozaik prozore bojeći zidove, stupove i tepihe cijelom paletom boja. Nažalost, nemamo sreće s vremenom jer je jutro oblačno, no nedostatak sunčevih zraka nije umanjio ljepotu ove “ružičaste ljepotice”.

Shiraz

Ivan nam je rekao da se Iranke vole fotografirati usklađujući boje i dezene hidžaba s uzorcima ornamenata na zidovima i kupolama džamija pa smo i mi (kćer i ja) pokušale isto. Ivan nam je pomogao u tome, informirajući nas prije ulaska u džamiju o uzorcima zidova kako bi nabavile maramu s istim uzorkom. Rezultat su bile prelijepe kolorističke fotografije.

Impozantni gradovi Irana

Shiraz je grad bogat zelenilom, pun prekrasnih vrtova i zelenih površina

Posjetili smo tradicionalnu i povijesnu kuću i vrt Narenjestan-e Ghavam izgrađenu u 19. stoljeću te botanički vrt Eram.

Vrt Eram je jedan od najspektakularnijih Shirazkih vrtova. Dio je botaničkog vrta i smatra se da je sagrađen u 13. stoljeću. Velik je i bogat raznolikim drvećem, cvijećem i ostalim vrstama bilja koje je bilo u punom cvatu. U središtu vrta smješten je paviljon sagrađen u 19. stoljeću. Vrt krasi i nekoliko fontana te umjetno jezero.

Shiraz

U Shirazu smo još posjetili i bazar, džamiju i trg Vakil.

gradovi Irana

Vakil bazar je jedan od najšarmantnijih u Iranu. Tematski je podijeljen (bazar bakra, tepiha, začina i sl.), ima četiri ulaza te prekrasan bazarski saraj Moshir. Kao svaki veći bazar u Iranu i ovaj u neposrednoj blizini ima džamiju čija glavna svrha je da bude mjesto molitve za brojne trgovce i njihove kupce. Cijeli kompleks Vakil je toliko lijep da smo, šećući ulicama bazara i predivnom džamijom potpuno izgubili pojam o vremenu.

Shiraz je prepoznatljiv po trgu na kojem dominira odlično očuvana tvrđava Karim-han. Noću je osvijetljena svjetlima koja periodično mijenjaju boju.

Shiraz

Perzopolis

Na putu prema Esfahanu, zadnjem gradu kojeg posjećujemo na našem putovanju, zaustavljamo smo se u Perzepolisu, ceremonijalnoj prijestolnici slavnog ahemenidskog carstva. Perzepolis je započeo graditi car Darije Veliki. Gradio se 200 godina, a 330. g. pr. Kr spalio ga je Aleksandar Veliki. Ostaci Perzepolisa i dan danas daju naslutiti o kakvom se veličanstvenom i raskošnom gradu radilo. Kako bi si posjetitelji mogli uistinu dočarati sve to blještavilo i veličanstvenost grada, posjetiteljima na raspolaganju stoje 3D naočale za rekonstrukciju kroz koje se prikazuje grad kako je izgledao na samom vrhuncu svoje slave.

Perzopolis

Nedaleko Perzepolisa posjetili smo Naqsh-e Rostam, grobnice ahemenidskih kraljeva. Ovo mjesto je nešto poput perzijske Doline kraljeva. Četiri su grobnice uklesane u stijenu, a diviti im se može samo izvana.

Impozantni gradovi Irana

Izadhast

Impozantni gradovi Irana

Prije dolaska u Esfahan, zaustavljamo se u Izadhastu, napuštenom selu i utvrdi, staroj preko 1.500 godina iz razdoblja dinastije Sasanida. Nalazi se na litici s koje se pruža prekrasan pogled na dolinu u kojoj se nalazi dobro očuvani karavansaraj. Još uvijek pruža prenoćište i okrjepu umornim putnicima. Nažalost, nismo mogli ručati u njemu jer je zbog Ramazana bio zatvoren. Šetajući Izadhastom, dobili smo puno zanimljivih informacija o životu u neka davna vremena kada su prolazile karavane na Putu svile.

Impozantni gradovi Irana

Esfahan

Slavni grad dinastije Safavid iz 16. i 17. stoljeća bio je jedan od najvećih gradova na svijetu i govorilo se da je Esfahan pola svijeta. Bio je jedan od najvažnijih gradova na Putu svile te središte perzijskog obrtništva. U njega stižemo u kasnijim večernjim satima te obilazimo dva od 11 esfahanskih mostova.

Esfahan

Si-o-se-pol, najveći most na rijeci Zayanderud, izgrađen je u 17. stoljeću kako bi služio i kao most i kao brana i ubraja se u najljepše mostove na svijetu. Dugačak je gotovo 300 metara, sastoji se od 33 luka i ima dvije razine. Ispod mosta teče rijeka Zayanderud koju vlasti periodično puštaju. Nažalost, nas je dočekalo suho korito rijeke, a nekoliko lokvica dalo je naslutiti da je još nedavno ovdje ipak tekla rijeka. Most je središte gradskog noćnog života gdje se okupljaju kako Iranci tako i turisti. S obzirom na to da je bilo vrijeme Ramazana, brojne obitelji okupile su se u donjoj razini mosta gdje su zajedno večerale uz druženje i pjesmu. Nesvakidašnji prizor ugodan oku i uhu s obzirom na to da je, zbog lukova mosta, akustika bila odlična. Rado su nas ponudili hranom i pozvali da im se pridružimo znatiželjno ispitujući od kuda dolazimo te se fotografirali s nama.

Impozantni gradovi Irana

Zadnji dan putovanja, teška srca se rastajemo s Ivanom koji nam je u ovih 12 dana ispričao toliko zanimljivih priča i činjenica i upoznao nas, na tako interesantan način, s poviješću, kulturom, tradicijom i običajima Iranaca. Tijekom cijelog puta uvažavao je naše želje, bio strpljiv s našim klincima, spreman na improvizaciju i sve to s uvijek prisutnim osmjehom na licu. No, spremio nam je divno iznenađenje. Cjelodnevni razgled Esfahana nastavljamo s njegovom suprugom Faribom, rođenom Irankom koja nas s istom predanošću, kao i Ivan, nastavlja upoznavati s ljepotama Esfahana.

Esfahan ima puno sadržaja za ponuditi turistima. Od zelenih parkova, krasnih vrtova, raskošnih palača, džamija, muzeja do bogate ponude velikog bazara koji okružuje drugi najveći trg na svijetu. Fariba se uistinu potrudila da maksimalno iskoristimo dan i vidimo i doživimo što više esfahanskih ljepota.

Esfahan

Obišli smo arhitektonski i povijesno najznačajniju iransku džamiju Atik i Shah, palaču i vrt Chehel Sotoon u kojem nam je dobrodošlicu zaželio simpatični mladi vojnik. Čuvši da smo iz Hrvatske oduševljeno je uzviknuo ime Kolinde Grabar-Kitarović objasnivši nam kako je ona san svakog iranskog muškarca starijeg od 15 godina. Nasmijao nas je do suza jer smo očekivali da će mu, poput većini Iranaca, na spomen Hrvatske prva asocijacija biti nogometni trener Branko Ivanković.

Prošetali smo četvrti Džolfa koju u 16. stoljeću naseljavaju Armenci i koja se danas odlikuje brojnim crkvama, drugačijom arhitekturom i luksuznim trgovinama. Posjetili smo katedralu Vank te se uputili u raskošnu kuću Mollabashi koja poput ostalih tradicionalnih kuća u Iranu, ne oduševljava svojom vanjštinom, no zato fascinira unutarnjom arhitekturom i uređenjem. Svaki pokušaj opisivanja njene raskošne unutrašnjosti bio bi uzaludan.

Esfahan

Najljepši trg na svijetu

Navečer šećemo trgom Naqsh-e Jahan, drugim najvećim trgom na svijetu, po meni zasigurno najljepšim i najimpozantnijim kojeg sam do tada vidjela. Kvadratičnog je oblika, okružen palačom, džamijama te ulazom u jedan od najvećih i najbogatijih bazara. Nekada se na trgu igrao polo. Posebno je lijep noću kada su građevine koje ga okružuju i velika fontana osvjetljene.

Esfahan

Iransku čaroliju završavamo šopingom na impresivnom esfahanskom bazaru na kojem se može pronaći apsolutno sve što vam srce poželi. Ugodno su me iznenadili iranski trgovci koji nisu nimalo naporni u namjeri da vam prodaju svoj proizvod, već su vrlo uslužni, ljubazni i nenametljivi.

Impozantni gradovi Irana


Travel Advisor – Hrvatska

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Zapratite moj Fb s live objavama iz svih krajeva svijeta Vlado Šestan

Nove objave