Travel AdvisorTravel Advisor

Vratite se u prošlost šetnjom po čarobnim Balama

Zanimljiv projekt odvija se u Istri, točnije u Balama – „Šetnja čarobnim Balama“. Tijekom kolovoza održati će se tri interpretativne šetnje. Prva se održala u utorak, 04. kolovoza i, unatoč lošoj prognozi, interesa nije manjkalo, a reakcije prisutnih su i više nego pozitivne.

by Robert Marić

Šetnja Balama kakve su bile u 15. stoljeću

by Robert Marić

Šetnja je osmišljena na način da vodi šetače kroz vrijeme na zabavan i edukativan način. Tura započinje na Trgu Tomaso Bembo i vraća vas u Bale kakve su bile u 15. stoljeću. Upoznajte glavne protagoniste tadašnjeg doba, kao što su Alvise Bembo i Veronica Soardo. Pod vodstvom duhovitog gendarme-a istražiti ćete uske uličice Bala. Inače, za one koji ne znaju, gendarme se, između ostaloga, brinuo o tome da pravila Statuta koji je bio na snazi u 15. stoljeću budu ispoštovana te da na ulicama vlada red i mir.

Što ćete doživjeti?

Istra je nadaleko poznata po bogatoj tradiciji vinogradarstva i uljarstva. Osim toga, možda malo manje poznato, na ovom području pronađeni su ostaci dinosaura. Poznata je Istra i po leptirima i to po vrlo rijetkim vrstama leptira. Sve to doživjeti ćete kroz ovu interpretativnu šetnju i to kroz glumu, glazbu i puno smijeha. Redateljica ove interpretativne šetnje Balama,  Petra B. Blašković, ništa nije prepustila slučaju pa je i sama odglumila jednu ulogu. Osim nje izvođači su bili Frano Novljan, Sedina Cerovac, Šandor Slacki i Ivona Bulešić. Dojam su pojačali autentični povijesni kostimi iz mletačkog razdoblja.

by Robert Marić

Iduće izvedbe

by Robert Marić

Ako imate priliku posjetiti Bale pokušajte svoj dolazak organizirati 18. ili 25. kolovoza kada će se u 20,00 sati održati sljedeće interpretativne šetnje. I 11. kolovoza na Trgu Tomaso Bembo u Balama održati će se zanimljiv doživljaj „Rogovi ili volovi?/ Questioni di corna?“ s početkom u 21,00 sat.

Izvedbe organizira Istra Inspirit, projekt kulturno doživljajnog turizma. Sve spomenute izvedbe su potpuno besplatne za posjetitelje, ali zbog ograničenog broja posjetitelja na interpretativnim šetnjama obvezne su prethodne rezervacije na info@bale-valle.hr.

by Robert Marić

Zanima li vas više informacija o projektu Istra Inspirit pronađite ih na web stranici projekta: http://www.istrainspirit.hr/

Previous articleKrstarenje iz snova
Next articlePutovanje vlakom koji povezuje tri europske metropole