Istanbul: grad prepun mana koje mu baš sve oprostite zbog duše koju ima

Autor članka:
Podijeli:

Istanbul, neusporediv, poseban i prekrasan.

Grad prepun mana koje mu baš svi oproste zbog duše koju ima; koja se vidi i osjeti baš posvuda.

Posebnost Istanbula je teško opisati. Prema riječima našeg vodiča na krstarenju do Crnog mora grad Istanbul neslužbeno ima oko 20 milijuna stanovnika. 20 milijuna, prenapučen, a opet nevjerojatno topao i blizak. Te osobine su gotovo nespojive i možda baš tu leži temelj neopisive ljepote Istanbula. Grad često najmanje čine građevine. Kamen stoji gdje stoji i cigla ne govori mnogo osim vizualne prezentacije i prodiranja u prostor. Ono što ostane u nama nakon posjeta nekom mjestu je osjećaj koji ponesemo sa sobom. Sjećanje koje je intimno i ”naše”.
Mi smo iz Istanbula ponijeli ljubav, toplinu, ljepotu, malo čaja i dva mačeta.

Istanbul grad

Noćni let

U Istanbul smo sletjeli u ponoć letom sa Edremit aerodroma i ostali zatečeni aktivnošću, količinom ljudi, automobila, žamora, buke s obzirom na doba dana ili noći, kako vam drago. Istanbul nas je dočekao sa srcem na rukavu, baš onakav kakav je – košnica u kojoj se svi slažu, postoje u kaotičnoj harmoniji i poštovanju uzajamnog postojanja. U životu nismo brže izašli s aerodroma, nije bilo nikakvog čekanja prtljage i izlaz je bio vrlo blizu. Transfer nas je dočekao kako smo i planirali i odvezao nas do našeg Air bnb-a koji smo izabrali i zbog pogodne lokacije u četvrti Fatih, na 15 minuta hoda do Aje Sofije. Vlasnik Air bnb-a nam je pomogao rezervirati transfer 1€ jeftiniji od onoga što smo sami gledali na internetu. Povratni transfer nas je koštao 70€ za nemalih 87 km vožnje (oba smjera).

istanbul grad
Ujutro smo se spustili na doručak u obližnji Lale sultan restoran koji se tek kasnije pokazao kao 9. od gotovo 9800 recenziranih restorana u Istanbulu. Obilan doručak koji je bio više nego dovoljan za nas 3 je koštao 500 TRY (cca 16.6€) i držao nas sitima do kasnog poslijepodneva. Već prvi dan je s nama doručkovalo umiljato mače.

Kapali čaršija je drugi svijet

bazaar

Nakon doručka smo prošetale do slavnog Bazaara i kupile marame koje će nam poslužiti za ulazak u džamije i kasnije ostati za uspomenu. Kapali čaršija je nepojmljivo velika s ogromnim izborom trgovina gdje čovjek ulaskom ne mijenja samo okruženje, već i mirisi i svjetlost i ugodna temperatura ga čine potpuno drugačijim od „vanjskog svijeta“. Neki trgovci će vam pokušati privući pažnju nudeći svoje proizvode, ali neće biti jako nametljivi. Dovoljno je da zahvalite i produžite. Ne poznajemo umjetnost cjenjkanja i to smo propustili isprobati u Turskoj, ali nismo niti primijetili da se trgovci ljute, kao što ih bije glas, ako jednostavno prihvatite cijenu.

Na putu od Bazaara do Basilike Cisterne smo zastali u jednoj od Hafiz Mustafa slastičarnica gdje smo popili tursku kavu, probali čokoladnu tortu i jednu od njihovih slavnih baklava. Bilo je jako ugodno i ukusno tako da svakako možemo preporučiti kušanje.

Basilica Cisterna

istanbul grad

Karte za Basilica Cistern ili Yerebatan Sarnıcı kako ju Turci nazivaju smo kupili na licu mjesta jer nismo na internetu mogli naći karte bez vodiča. Red je bio dugačak, ali je kupovina išla relativno brzo. Karta je iznosila 350 TRY (cca 11.6€) po osobi. Basilica Cisterna je najveća cisterna od nekoliko stotina izgrađenih za prikupljanje vode, a danas se održava uz minimalan vodostaj tako da je dnevno mogu posjetiti tisuće zadivljenih turista. Baziliku Cisternu je u 6. stoljeću sagradio rimski imperator Justinijan Veliki.
U cisterni su danas postavljene skulpture, a koristi se i za koncerte i evente. Njezini graditelji zasigurno nisu mogli ni zamisliti da će cisterna jednom imati takvu namjenu.
Obožavatelji Dana Browna i Jamesa Bonda zasigurno će prepoznati neke lokacije.
Nikada nismo vidjeli ništa slično. Doista vrijedi posjetiti.

Aja Sofija

Aya sofija

Po savjetima članova Travel advisor grupe smo se nakon posjeta ovom iznimnom mjestu uputile preko puta u Aju Sofiju. Točno ste nas posavjetovali da je u poslijepodnevnim satima manja gužva. Red je bio vrlo dugačak, ali smo svi ušli istodobno jer je ubrzo počinjala molitva. Kao i obično otkrivena ramena i koljena su zabranjena i muškarcima i prekratke hlače ćete morati prekriti jednokratnim ogrtačima. Žene moraju pokriti kosu i ne mogu se poput muškaraca i djece približiti mihrabu, te klanjaju u zasebnom dijelu džamije. Morati ćete se izuti, pa pripazite da imate cijele čarape.
Po odjeći koju je jedna od posjetiteljica imala vjerujem da dolazi iz jedne od arapskih zemalja. Njezina želja da bude uz svog malog sina i ukaže mu na važnost i grandioznost mjesta na kojem se nalaze je za mene bila srcedrapajuća. Toliko se trudila da bude uz njega i da podjeli trenutak i iskustvo s njime istovremeno stojeći iza užeta koje će ih nastaviti razdvajati i tijekom čitavog života.

Kristina
Posjet je i za mene imao poseban i vrlo emotivan značaj. Stajala sam na mjestu koji je moja pokojna majka imala želju posjetiti. Želju koju nije doživjela. Pokušala sam bez obzira na emocije doživjeti Aju Sofiju objektivno. Naravno da je bilo interesantno prisustvovati molitvi, ali smatram da je svijet, povijest, kultura, pa i sama Aja Sofija izgubila puno s gubitkom statusa muzeja. Dio freski je prekriven, pod je prekriven zelenim tepihom, a taj unikatni trenutak susreta kultura i religija gdje su one ne samo koegzistirale, već nadogradile i obogatile jedna drugu koji je u Aja Sofiji ostao zamrznut u vremenu je gotovo nevidljiv. To ne znači da Aja Sofija nije vrijedna posjeta, dapače, ako imate priliku posjetite je.

Istanbul gastro meka na Bosporu

Kako i gdje po Istanbulu

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima,  Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Nove objave