Travel AdvisorTravel Advisor

Istra je šesti put za redom proglašena najboljom svjetskom regijom za maslinova ulja

Najbolja svjetska regija za ekstra djevičanska maslinova ulja

Šestu godinu zaredom Istra je proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. U dvanaestom izdanju Flos Olei 2021, među maslinarima poznatom kao biblija za ekstra djevičanska maslinova ulja, pri vrhu liste smo mi, Meneghetti maslinova ulja. Svaka nagrada je svojevrsno priznanje gdje se vrednuje naš izniman trud i vrhunski proizvodi kojima uvelike promoviramo hrvatsku i istarsku gastronomiju na svjetskoj sceni.

Tekuće zlato iz Istre

„Olea prima omnium arborum est“ (Columnella 4.-70. n.e.)

Simbol snage, mira, odanosti i vjernosti. Oduvijek je maslina bila u centru pažnje zbog svoje važnosti te se prema njoj odnosilo s velikim poštovanjem. Nebrojene su legende, priče i anegdote vezane uz kraljicu Mediterana. U Bibliji se redovito spominje. Pobjednici na Olimpijskim igrama nosili su maslinove vijence na glavi. Nalazi na zastavi Ujedinjenih naroda. Zahvaljujući Grčkim kolonijama i Rimskome carstvu, maslina je našla svoje mjesto i u Istri. Od vremena antičke Istre, maslinovo ulje iz tzv. „Zlatnog trokuta“ se smatralo među najkvalitenijim i najboljim na cijelome Mediteranu i kao takvo je bilo uvelike namijenjeno Rimskome carskome dvoru. Takva privilegija je dala dodatni elan stanovnicima Istre da svoju strast i znanje prema proizvodnji maslinova ulja prenesu svojim budućim naraštajima.

Naša priča

Naša je priča nastavila posao g. Meneghettija koji je još od sredine 19. st. svojim uljem i vinom oduševljavao časnike i vojnike Austro-Ugarske kraljevske i carske mornarice. Bez obzira što je prvi mraz 2001. veliki trud gotovo u potpunosti unšitio, naša ljubav prema maslinama je prevladala. Zahvaljujući mrazu, dodatno smo naučili kako se odnositi prema ovoj plahoj i divnoj biljci. Obnovili smo postojeća stabla, podigli smo nove nasade i dodatno je zaštitili od mogućih vremenskih neprilika. Zbog toga nam se masline svake godine zahvaljuju bogatim i kvalitetnim prinosom, a od nas su samo tražile da uz carski tretman pretvorimo njihove plodove u dragocjen gurmanski užitak.

Sorte Meneghetti maslinovih ulja

Kao jedna od najraširenijih sorti u svijetu, talijanski leccino izvrsno se prilagodio istarskom podneblju te je na Stanciji Meneghetti dodatno oplemenjen kakvoćom, svježinom te posebnošću svojih svojstava. Ulje je tamno zelene boje, punog okusa, blage gorčine i pikantnosti. Ovisno o vremenu berbe, leccino može biti izrazito svježeg, voćnog mirisa, ali i blagog okusa, slatko zaokruženo, bez jače izražene arome. Izvrsno se sljubljuje sa svim laganijim jelima.

Rosulja ili rošinjola domaća je sorta koja je u južnoj Istri prepoznata kao izvrsna uljarica intenzivnog mirisa s notama srednje zrele rajčice, artičoka, zelene salate i suhog voća. Karakteristika ovog ulja je izrazita, ali i odmjerena pikantnost te gorčina. Fini i snažni okus rosulje obogaćen je naglašenim primjesama ljekovitog bilja. Ulje je bistro, intenzivno zlatno žute boje sa zelenim tonovima. Najbolje se slaže sa tunom, mesom i jelima od divljači.

Istarsku bjelicu kao autohtonu sortu u Istri i na Kvarneru odlikuje naglašena pikantnost i gorčina. Ulje je zlatnozelene boje, miris podsjeća na pokošenu travu, dok okus varira između ploda masline, badema te divlje šparoge i radiča. Zbog svog karaterističnog okusa, najbolje joj prijaju jela od crvenog mesa i tvrdi zreli sirevi.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje „Izbor“ proizvodi se od autohtone istarske buže, najrasprostranjenije sorte u Istri. Ovisno o roku berbe, buža može biti srednjeg do jakog voćnog okusa. Ulje je bistro, intenzivno zlatnožute boje zelena odsjaja, a odlikuje ga uravnoteženost gorčine, pikantnosti te dugotrajnost mirisa i okusa. Svoje će mjesto naći u svim jelima.

Berba maslina 2020.

Početkom listopada s velikim oduševljenjem smo krenuli u naš maslinik kako bismo pretvorili  plodove u dragocjenu tekućinu. Naše kolege, kao savršeno uvježban orkestar, vrijedno i marljivo su brali i odvozili masline u obližnju uljaru gdje su se u nekoliko sati pretvorile u vrhunsku deliciju. Prema incijalnoj procjeni, ove godine ulja bi kvalitetom trebala nadmašiti prethodne. Ako se samo prisjetimo da smo ne tako davno dobili nagradu „L’Extravergine“ za najbolje ulje na svijetu u kategoriji „Maslinovo ulje intenzivno voćne arome“, ove godine ćemo još dodatno podignuti tu ljestvicu. Nova ulja donose i nove izazove našim profesionalnim kuharima. Bez obzira da li ste na ručku u našem ugodnome restoranu na otvorenom, Oliveto Restaurant & Lounge bar, na večeri u fine dining restoranu Meneghetti s Michelinovom preporukom ili pak želite objed u vlastitoj rezidenciji ili vili s voljenom osobom, naša će vas maslinova ulja pratiti u stopu, jer vrhunsku uslugu nadopunjuje vrhunski proizvod.

Meneghetti Wine Hotel & Winery i za sljedeću godinu priprema brojne poslastice za vas!

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Travel Advisor – Hrvatska

Previous articleLes deux Alpes
Next articleObertauern