Istražite čari Svijeta graševine – vinogradi koji pričaju priče

Autor članka:
Podijeli:

Dobrodošli u Svijet graševine

Svijet graševine je jedinstveno mjesto koje vas vodi na putovanje kroz ljepotu vinograda i vina te otkriva izvanredno kulturno nasljeđe regije Zlatne Slavonije. Vinogradarstvo i vinarstvo nisu samo gospodarska djelatnost, već čuvari tradicije, života i kulture već generacijama. U srcu ovog iskustva stoji graševina, sorta koja je postala simbol regije i čini neraskidivu vezu s načinom života i identitetom regije.

Vinograd
© TZ PSZ Borna Subota

Graševina ima dugu povijest u Hrvatskoj i smatra se autohtonom sortom u Zlatnoj Slavoniji. Njeno postojanje već stoljećima svjedoči o vinogradarskoj tradiciji koja je sastavni dio identiteta ovog kraja. Graševina je pravo blago, jer donosi ne samo izvanredne okuse, već i prenosi duh Zlatne Slavonije i njene bogate tradicije vinogradarstva. To je vino koje priča priču o ljubavi prema zemlji, vinogradima i vinu, o pažnji i stručnosti vinara koji njeguju ovu autohtonu sortu s posebnom pažnjom.

Tradicija
© D. Fabijanić

Svijet graševine okuplja tri prekrasna vinogorja: Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica te Vinogorje Pakrac

Pruža vam jedinstvenu priliku da uronite u svijet vina i upoznate predivnu kulturnu baštinu Zlatne Slavonije. Ovaj izvanredan projekt, Svijet graševine, uključuje Muzej bećarca u Pleternici koji je otvoren ove godine te Spahijski podrum u Pakracu i Kuću graševine u Kutjevu koji su u nastajanju, a koji zajedno čine srce i dušu regije.

Grožđe
© TZ PSZ Borna Subota

Kako biste što bolje razumjeli važnost graševine, bitno je upoznati njezine karakteristike i razlikovati je od drugih sorti vina. Graševina je sinonim za vrhunsku kvalitetu i prepoznatljivost na svjetskoj razini. Zlatna boja nježno igra po stijenkama čaše, a miris zrelih i sočnih aroma, s notama jabuka i u kasnijim berbama i dunja, širi se oko nas. Ponekad nas očara cvjetnim notama ili nježnim mednim nijansama. Baš kao da zapjeva i potvrdi svoju slast, pozivajući nas da okusimo ovu nevjerojatnu ravnotežu okusa.

Tradicija vinarstva i vinogradarstva

Graševina nudi raznolike stilove i okuse, od suhih i pjenušavih do slatkih i kasnih berbi

Graševina se  ističe u kombinaciji s različitim jelima. Možete ju upariti sa slavonskim specijalitetima poput aromatičnih kobasica, pikantnog kulena i kulenovih seka. Za one koji uživaju u jelima od riječne ribe, graševina će sjajno nadopuniti okus pastrve, a preporučuje se i uz perkelt od soma ili bogati fiš paprikaš.

Druženje
© TZ PSZ Borna Subota

Uđite u Svijet graševine i otkrijte tajne ovog blaga Zlatne Slavonije, istražite njenu izuzetnost i raznolikost okusa te se prepustite čaroliji ovog vrhunskog vina. Uz graševinu, Zlatna Slavonija će zasigurno osvojiti vaša srca i stvoriti nezaboravne trenutke uživanja u ovom prekrasnom kutku svijeta vina.

Mladi Slavonci osvojili nagradu za jednominutni film koji promovira njihovu ljubav prema Zlatnoj Slavoniji

Paraglajding s motorom iznad Slavonije

 


Izvor: Zlatna Slavonija

Autor naslovne fotografije: © TZ PSZ Borna Subota

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištimaSavjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave