Travel AdvisorTravel Advisor

Iz Slavonije i Podravine smo izvukli tri od milijun razloga za posjetu

Tri razloga iz Slavonije i Podravine zbog kojih treba odmah krenuti na put

Nekada su je voljeli plemići, danas u njoj uživaju ljubitelji prirode, rekreativci i strastveni gurmani. Vrijeme je da otkrijete Virovitičko-podravsku županiju

Neočekivano je blizu, ali i neočekivano lijepa! Bezbroj je razloga zbog kojih trebate posjetiti Virovitičko-podravsku županiju, a mi vam donosimo tri – Zelenu, Plemićku i Sakralnu rutu. Isprepleću se i nadopunjuju, a koju god odaberete, sigurno ćete uživati!

Zeleno je in

Matija Turkalj – Papuk

Promatranje ptica, vožnja biciklom, šetnja, planinarenje lov i ribolov, jahanje, ali i sjajna gastronomija te bogata kulturna baština, sastavni su dio Zelene rute. Najbolji način da se oslobodite stresa i napunite baterije.

Zeleno putovanje Podravinom i Slavonijom započnite na poučnoj stazi koja prolazi uz devet virovitičkih ribnjaka. U itinerer svakako uvrstite i Slatinski mamutovac, divovsku sekvoju u središtu grada visoku čak 62,1 metar i Park šumu Jankovac, najljepšu gorsku dolinu u Parku prirode i UNESCO geoparku Papuk. Na Papuku posjetite Rupnicu, jedinstveni geološki spomenik vulkanskog podrijetla i arboretum Lisičine nedaleko od Voćina.

Matija Turkalj – Drava

Na području općine Pitomača smjestio se Zaštićeni krajolik Križnica, jedini prekodravski teritorij i skriveni egzotični otok do kojeg možete jedino skelom ili visećim pješačkim mostom, a u Noskovcima prošećite šetnicom kroz krošnje ili poučnom stazom „Dravi u zagrljaj“ na kojoj se nalazi i promatračnica za ptice.

Plemićki odmor za pamćenje

Dravska priča – Matija Turkalj

U Noskovcima razgledajte Posjetiteljski centar i hostel „Dravska priča.“, sjajan izbor za obiteljska putovanja s djecom. Svijet sova, bogata flora, kutak leptira, svijet riba, vodozemaca i gmazova, ptičja pjevaonica, dravske šume vila i vilenjaka… – tek su mali dio onog što vas tamo očekuje. Ovo mjesto sastavni je dio Zelene, ali i Plemićke rute. Tu je nekada odmarao grof Drašković.

Matija Turkalj – Dvorac Janković Suhopolje

Volite li ladanje u plemićkom stilu Slavonija i Podravina vaše su odredište. U obnovljenom prekrasnom dvorcu Janković u Suhopolju danas je Centar za posjetitelje s 15 kraljevskih soba, 5D kinom, multimedijalnom dvoranom i restoranom. Spoj plemićkog luksuza, suvremenog komfora i bogate tradicije očekuje vas i u Kuriji Janković, heritage hotelu u Kapela Dvoru. Svakako posjetite i Dvorac Pejačević u srcu Virovitice u kojem je Gradski muzej, a u Grabrovnici Interpretacijski centar u rodnoj kući Petra Preradovića.

Matija Turkalj – Dvorac Pejačević Virovitica

U potrazi za mirom

Pravo otkriće za moderne putnike. Sakralna ruta osvaja ljepotom tradicijske arhitekture, bogatstvom umjetnosti, lijepim interijerima i neobičnim pričama. Tako ćete u Suhopolju doznati kako je klasicistička župna crkva svjedočanstvo jedne ljubavi. Početkom 19. stoljeća sagradio je grof Ivan Janković Nepomuk i u čast voljenoj supruzi posvetio je njezinoj imenjakinji Tereziji Avilskoj.

Crkva Sv. Terezije Avilske, Suhopolje – autor Luka Sabo

U Voćinu je crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije, jedan od najljepših gotičkih sakralnih spomenika s djelima poznatih suvremenih hrvatskih umjetnika. Šetnja njezinim raskošnim perivojem koji okružuje crkvu, s biljkama koje su u ovo malo mjesto na padinama Papuka stigle s čak pet kontinenata, kontemplativno je iskustvo.

Matija Turkalj – manastir sv. Nikole

U Sladojevcima posjetite crkvu sv. Barbare s freskama ruskih crkvenih ikonopisaca koji su tu pronašli utočište bježeći pred progonom nove ruske vlasti nakon Listopadske revolucije 1917. Vrijedne freske čuva i manastir sv. Nikole na padinama Krndije u blizini Orahovice. Tamo ne dolaze samo vjernici nego i ljubitelji mira i netaknute prirode.

Crkva Sv. Roka, Virovitica – autor Matija Turkalj

Ne propustite baroknu crkvu sv. Vida u Pitomači i Franjevački samostan i baroknu crkvu sv. Roka u središtu Virovitice.

Ovo je tek mali dio onog što vas očekuje na Sakralnoj ruti Podravine i Slavonije. Iz ovih divnih predjela Slavonije i Podravine se vračamo bogatiji za iskustvo života u prirodi okruženi dvorcima i sakralnim objektima u savršenom skladu.

Koji su Najljepši muzeji

Travel Advisor – Hrvatska

Posjetite naš YouTube i Tik Tok.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Ski & Outdoor Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

Previous article10 najviših zgrada na svijetu
Next articleČarobna polja lavande u Istri koja će vas ostaviti bez riječi