Travel AdvisorTravel Advisor

Izgubljeni grad Petra – jedno svjetskih čuda

Jordan je drevna šarmantna zemlja nevjerovatne povijesti. Puna je legendi i tradicija, bogatog kulturnog naslijeđa , arhitektonskih atrakcija, predivnih plaža na Crvenom moru i ljekovitih voda Mrtvog mora. 

Aqaba u Jordanu je sama po sebi odredište za odmor, a znamenitosti su negdje drugdje. Najljepši dio posjeta Jordanu je izgubljeni grad Petra – jedno svjetskih čuda.

Petra otvara svoja vrata u 6 sati ujutro i najbolje je biti među prvima koji stignu tamo. Karte možete kupiti pri dolasku, nema potrebe unaprijed rezervirati ili bilo što drugo, a ako ste ovdje dulje od jednog dana, ima smisla kupiti višestruku ulaznicu.

Čim stignete u Petru, odmah ćete ugledati prilično impresivne građevine. U Petri je toliko puno impresivnih stvari da nećete znati što prije pogledati.

Riznica i samostan možda su najpoznatiji, ali ima i nekih drugih zaista lijepih mjesta.

Cijela šetnja od ulaza do riznice može potrajati između 20 – 30 minuta, a savjet je da usporite i uživate. Impresivno je i apsolutno vrijedno svake minute i svakog pogleda.

Najbolji dio ipak je to kada dođete do riznice. Nakon dugačkog puta koji vijuga planinama ugledati ćete prizor iz snova.

To je jedno od onih mjesta koje toliko dugo gledate na fotografijama, knjigama, na TV-u da se gotovo čini kao da ni nije stvarno mjesto. Kako nešto tako veličanstveno (i pomalo tajanstveno) može biti stvarno, ali jest. Ovo je jedno od onih mjesta koje zaista ispunjava očekivanja.

Nakon bezbroj napravljenih fotografija i upijanja prizore pogledom isrtažite što dalje Petra nudi.

Već po samom odlasku iz riznice počinjete vidjeti druge impresivne građevine, neke od njih skrivenije od drugih, ali sve su apsolutno impresivne.

Zalazak sunca pored kazališta Nabatean transformira boje Petre, i posebno je lijep doživljaj.

Prije nego što se uputite u Kraljevske grobnice, odvojite trenutak i popnite se na stijene u blizini tržnice i pogledajte ih odatle. Perspektiva je nevjerojatna – ne samo nad grobnicama, već i nad ostatkom Petre.

Glasine da je potrebnom nekoliko dana da se Petra lijepo istraži su istinite.

Nevjerojatno je pomisliti da su prije toliko godina ljudi izgradili ovo nevjerojatno mjesto (bez ikakvog alata ili tehnologije kakvu danas imamo) i da je nekada ovo bio užurban grad.

Ne možete a da se ne pitate kako je to tada moralo izgledati.

Najbolji dio ovog područja je, naravno, činjenica da možete ući u gotovo bilo koju zgradu, tako da imate priliku sve istražiti i izvana i iznutra.

Odlučite li otputovati u Jordan, morate znati  što tamo želite vidjeti. Sadržaja koje Jordan nudi je jako puno, a vremena uvijek premalo.

Posjetite naš YouTube kanal.

Travel Advisor – Wine and Gastro

Kako provesti osam dana u Jordanu ?

jordan

Obiteljska turneja kroz Jordan

Previous articleProvjerite ima li u vašoj hotelskoj sobi neželjenih gostiju!
Next articleDjeca i mladi Hrvatske za djecu i mlade Madagaskara