Travel AdvisorTravel Advisor

Izlet u Koprivnicu

„Hometown“ velikih uskršnjih jaja

Oslikavanje jaja u vrijeme Uskrsa tradicionalni je hrvatski običaj. Izlet u Koprivnicu je bio tematski. I ove godine diljem hrvatske i svijeta izložena su velika Uskrsna jaja kojima se divimo i s kojima se svi rado fotografiramo, no što zaista znamo o njima ili/i o kraju u kojem su nastala?
Proljeće je, a sunčanog vremena nema previše, pa hvatamo svaki trenutak za boravak na otvorenom. Uskrsne praznike nekako svi povezujemo s prirodom i odlični su za vikend-izlete, pa smo ove godine obišli dom velikih Uskrsnih jaja koji se nalazi na oko 1,5 sat vožnje od Zagreba-grad Koprivnicu i selo Hlebine.
Koprivnica


Put nas prvo vodi do Koprivnice, središta Koprivničko-Križevačke županije i srca Podravine. Osim gospodarske važnosti kojom se ponosi ovaj kraj, posjeduje i brojne kulturne sadržaje kroz koje se može upoznati povijesna i umjetnička strana grada. Tijekom godine u Koprivnici se organiziraju brojna događanja od kojih je najpoznatiji Renesansni festival.

Velika Uskrsna jaja


U samom središtu grada, na Zrinskom trgu postavljena su velika Uskrsnih jaja, a od najmlađih do najstarijih posjetioca svi se dive i uživaju u njihovoj ljepoti i atraktivnosti. Velika Uskrsna jaja od 2008. godine imaju status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra. Na njima su prikazani motivi iz svakodnevnog života podravskog kraja, a tko malo bolje pogleda naiđe i na poneku svjetsku znamenitost poput Eiffelovog tornja.
Koprivnički kraj poznat je po poljoprivredi i razvijenoj prehrambenoj industriji, pa ovdje nitko neće ostati gladan. Na središnjem gradskom trgu, u baroknoj zgradi s arkadama nalazi se restoran i pivnica, a svaki puta nas oduševi i restoran u prelijepoj tradicionalnoj kući sa slamnatim krovom u Podravskom rekreacijskom centru nedaleko od centra grada. Hrana je domaća, a cijene su više nego pristupačne. Svatko tko dođe u ovaj kraj obavezno mora probati slana i slatka jela od koprive kao i Prgice-za ovaj kraj karakteristični suhi sir stožastog oblika od kravljeg mlijeka s raznim začinima.

Svuda na biciklu


Koprivnica nije velik grad, ovdje sve nalazi nadohvat ruke, a glavno prijevozno sredstvo je bicikl. Zbog ekološke osviještenosti i želje za većom kvalitetom života, biciklizam je ovdje jako razvijen i popularan. U gradu su brojne biciklističke staze. Poznate su  Drava Route i Bilogorska ruta. Vožnja ovim biciklističkim stazama vodi nas kroz očaravajuću prirodu, šume, polja, rijeku Dravu, njene rukavce, jezera, pustinju,… Taman u vrijeme našeg posjeta vršile su se zadnje pripreme za biciklistički maraton Tour of Croatia. Koprivnica je i jedini grad u Hrvatskoj koji ima spomenik biciklu i to u samom središtu grada.
Tragajući dalje za Uskrsnim pisanicama, kroz žuta polja uljane repice put nas vodi u selo Hlebine.
Hlebine


Izlet u Koprivnicu nebi bio potpun bez Hlebina. Obližnje selo Hlebine je središte hrvatskog naivnog slikarstva. U centru sela nalazi se Galerija naivne umjetnosti Hlebine s vrijednim djelima naših najpoznatijih slikara naive, a ispred nje je Park skulptura Galerije Hlebine. Ispred galerije susrećemo poznatog slikara naive, Branka Matinu, koji nas je ugostio u svom ateljeu, pokazao nam svoja lijepa umjetnička djela i ispričao nam ponešto o velikim Uskrsnim pisanicama. Gospodin Matina je član Udruge Hlebinskih Slikara i Kipara koji su prvi počeli s oslikavanjem Uskršnjih pisanica.

Prve pisanice izrađene su od drveta, no kasnije se počeo koristiti poliester zbog lakše obrade materijala. Gigantske pisanice su promjera 5 metara, a visoke su 2.05 metra. Za oslikati tako veliko Uskrsno jaje potrebno je 3 dana, a u maniri hrvatske naive oslikavaju ga četiri slikara. Do sada je oslikan velik broj pisanica koje su bile postavljene na trgovima velikih gradova kao što su Madrid, Bruxelles, Berlin, Milano, Pariz, Prag, Beč, New York, Los Angeles,…
Nedaleko od Galerije nalazi se gospodarstvo obitelji Generalić, gdje se nalaze najveća djela Ivana i Josipa Generalića. U sklopu gospodarstva nalazi se Stara kuća Ivana Generalića, doajena naivnog slikarstva i jednog od najvećih svjetskih umjetnika 20-og stoljeća. Osim Stare kuće Ivana Generalić još se mogu razgledati Galerija i atelje Josipa Generalića i Etno kuća u kojoj se nalazi zbirka raznih tradicionalnih predmeta koji su se koristili u svakodnevnom životu hlebinčana.


Sigetec
Na povratku prema Koprivnici prolazimo kroz selo Sigetec, pa ne možemo odoljeti a da ne zavirimo i u ovaj kutak lijepe naše. Ovdje je zadnje godine svoga života proveo Ivan Generalić, a seoskom groblju je i njegovo posljednje počivalište. Osim toga ovo selo ima još jednu zanimljivost, a ta je da se ovdje snimala jedna od naših najpopularnijih TV-serija Gruntovčani. Ushićeno smo krenuli prema kućama glavnih junaka Dudeka i Regice, Cinobera, Presvetlog i ostalih, no od svih kuća u koliko-toliko izvornom obliku ostala je samo kuća Cinobera koja je u privatnom vlasništvu. Nažalost kuće su pale u zaborav i prava je šteta što nitko nije našao interesa da ih se sačuva jer ipak imaju svoju zabavnu, povijesnu i turističku vrijednost.

Izlet u Koprivnicu i okolicu u proljeće je odlična ideja.

Travel AdvisorHrvatska

Pratite naš YouTube kanal.

Istraživanje hrvatske motorom

Lika – škrinja s blagom

Paklenica-kada poželim pobjeći iz grada i osjetiti miris divljine

 

Previous articlePovijest kupaćih kostima
Next articleŠto Supetar čini vrijednim posjeta?