Jahtarenje po francuskim kanalima je bolje nego na moru ?

Autor članka:
Podijeli:

Kapetan možete biti i na rijekama, jezerima ili kanalima. Ne samo na moru.

Zapadna Europa, a pogotovo Francuska, je premrežena kanalima. Brodom se može doploviti iz Hamburga do Mediterana pa nazad do Nizozemske ili Belgije.

Jahtarenje po francuskim kanalima

Kanali koji spajaju rijeke i gradove su dugo bili glavni putevi za prijevoz tereta. Prije izgradnje modernih cesta i razvoja automobilske industrije, kanalima se prevozio sav teret. Primjerice, jedna crtica iz povijesti kaže da je Chardonnay postao najpopularnija sorta vina zato što je prvi stizao do žednih Parižana. Dok su iz drugih dijelova Francuske, bačve prevožene konjskim zapregama, vino je iz Burgundije stizalo kanalom koji je spajao Dijon s Parizom. Ti plovni putevi su bili mogući uz gradnju velikog broja ustava i tunela jer zemljište nije svuda bilo ravno. Na više mjesta su bila potrebna umjetna jezera kako bi bila dovoljna količina vode.

Jahtarenje po francuskim kanalima
Danas se kanali uglavnom koriste u rekreacijske svrhe. Njima plove brojni i razni brodovi. Neki su na proputovanju baš kao i par iz Hamburga kojeg smo seli u maloj marini na kanalu koji spaja rijeke Rajnu i Marnu. Ima i divnih luksuznih plovećih hotela u preuređenim brodovima koji su prevozili teret. Cijena takvih krstarenja je i po desetak tisuća eura za tjedan po osobi. Na takva dva sam bio prijašnjih godina. Lani na brodu koji je krenuo iz Venecije i završio u Mantovi.

Jahtarenje po francuskim kanalima
Ove godine sam izabrao Nicols Self-driving boating holidays. Firma Nicols iznajmljuje jahte različitih veličina. Za upravljanje takvim jahtama po kanalima nije potrebna dozvola. Ako bi prešli, recimo u Njemačku onda je, no u Francuskoj nije potrebna. Brodovi su vrlo dobro opremljeni, baš kao i oni ma moru.

Jahtarenje po francuskim kanalima

Jahta od desetak metara kakvu sam vozio ima dvije spavaće sobe, kuhinju sa svim potrebnim aparatima, velikim frižiderom i plinskim štednjakom.

Jahtarenje po francuskim kanalima

Razlika je pogonu, naime dozvoljena brzina je 8 km na sat i brod ne može ići brže. S obzirom na situaciju u prometu i širinu kanala, tunela i ustava niti ne treba brže. Plovi se sporo i uživa u prirodi. Naš je put vodio kroz šume, polja te nekoliko šarenih malih sela kakva su u pokrajini Alsace.

Jahtarenje po francuskim kanalima
Na putu je bilo više od 30 ustava pa nije bilo dosadno. Neke su automatske pa se otvaraju kako se brod približi, a neke na daljinsko upravljanje za koje smo imali senzor. Ponekad treba pričekati jer na njima semafor. Kad je crveno znači da je brod s druge strane. Slično je i s dva tunela od oko tri kilometra kroz koje je jednosmjeran promet. U ustavama se treba vezati što je lako kad se voda spušta, no malo teže kad se treba zakvačiti za obalu koja je tri metra više.

Jahtarenje po francuskim kanalima
Poseban doživljaj je bila velika uspinjača za brodove. Pored mjesta Siant Lous Arzviller je sagrađena velika uspinjača koja je riješila problem prelaska kroz planine Vosges. Negdašnjih 17 ustava na dužini od četiri kilometra je zamijenila uspinjača koja 45 metara diže ili spušta dok dug 41 m u koji stanu tri broda.

Jahtarenje po francuskim kanalima

Sve te usluge se ne plaćaju. Marine uz put se nalaze u manjim selima te su također besplatne. Jedino što se plaća je priključak na struju i vodu što iznosi 10 do 12 Eura za 24 sata. Na brodu je bilo dovoljno vode i goriva koje nismo potrošili za pet dana plovidbe. Sve uključeno u cijenu. Osim u marinama se može zaustaviti bilo gdje. Na brodu je veliki čekić i dva klina te je lako moguće stati i vezati se.

Jahtarenje po francuskim kanalima
Nicols je jedan od boljih iznajmljivača plovila u Francuskoj. Prije početka puta na brod dolazi instruktor koji objasni kako sve funkcionira i kako treba voziti kroz ustave. Nema skrivenih troškova osim čišćenja, ako sami gosti ne očiste. Može se unajmiti WiFI, ako treba za laptop i konverter koji pretvara struju za punjače mobitela. Kad je brod priključen na struju u marini onda to nije potrebno. Mogu se unajmiti i bicikli koji se ukrcaju na brod.

Jahtarenje po francuskim kanalima
U čemu je razlika od mora?
Sve je puno mirnije i finije. Nema valova ni jakih struja pa je lakše ploviti i vezati se. Priroda je potpuno drugačija. Sela pored kojih se prolazi su divna, a cijene normalne kao svaki dan. Ima odličnih malih restorana, pekarnica, voćarna, vinoteka i sve je onako kako to zna biti lijepo i ukusno u Alsaceu i Francuskoj.

Jahtarenje po francuskim kanalima

Ova ruta je dobra, meni je pasala zbog povratka iz Belgije, no ima i puno jednostavnijih i možda ljepših. Vjerujem da je na kanalima Burgundije, oko Bordeauxa ili Canal du Midi puno više sadržaja u okolici.

Jahtarenje po francuskim kanalima

Troškovi boravka najviše ovise o izlascima u restorane. U francuskim se dućanima može kupiti vrhunska lokalna hrana i vina. Ako vam se ne da izlaziti, hrana koju nabavite nije ništa manje kvalitetna. Francuzi dobro jedu i ponosni su na svoju lokalnu proizvodnju pa supermarkete treba izbjegavati.

Jahtarenje po francuskim kanalima
Doživljaj je odličan. Za četvero ljudi ili obitelj trošak nije ništa veći od spavanja u hotelima s 4*. Ovisi o sezoni, ali recimo da je prosjek cijene broda za četiri osobe oko 500 E na dan. Produkt je vrlo popularan i treba rezervirati par mjeseci u naprijed. Link na Nicols je ovdje.

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal.

Road trip Francuska 2018

https://www.travel-advisor.eu/najbolje-od-provanse/

Marseille je istinska Francuska

Nove objave