Travel AdvisorTravel Advisor

Je li došao kraj preskupom internetu u avionima?

Saznajte je li došao kraj preskupom internetu u avionima

Kako bih vam olakšala odgovor na pitanje „Je li došao kraj preskupom internetu u avionima?“ odlučila sam vam otkriti kakve se inovacije pripremaju u ovom području.

Internet u avionima je poprilično skup, a uz to je i nevjerojatno spor. Znate li o kojem se iznosu uopće radi? Iznos je jednak iznosu koji biste platili za večeru za dvoje od tri slijeda u dobrom restoranu u Zagrebu. I da nadodam, to je iznos koji biste morali izdvojiti za samo sat vremena interneta.

Dosadašnja rješenja za internet u avionima vrlo su nepovoljna i spora. Upravo zato tim iza SpaceX-ovog sustava za satelitski internet Starlink pregovara s nekoliko zrakoplovnih kompanija. Pregovori se tiču uvođenja njihovog internetskog rješenja u avione. To znači da bi Starlink u bliskoj budućnosti mogao ponuditi internet putnicima u zrakoplovu. Ono što je najbitnije, cijena i brzina interneta bile bi razumne.

© Discover Savsat

“Trenutno smo u fazi finaliziranja proizvoda”

Potpredsjednik prodaje Starlinka, Jonathan Hofeller, izjavio je na panel raspravi u sklopu Connected Aviation Intelligence Summita kako su u pregovoru s nekoliko kompanija. Također je rekao da razvijaju vlastiti proizvod za zrakoplovnu industriju te da su do sada izvršili nekoliko demonstracija. Nadodao je da su trenutno u fazi finaliziranja proizvoda, a u veoma bliskoj budućnosti moći će ih ugrađivati u avione.

SpaceX od 2018. godine lansira satelite za Starlink mrežu u svemir. Do sada su lansirali gotovo 1.800 satelita, a kako bi mogli pružiti globalnu pokrivenost satelitskim internetom, moraju stvoriti mrežu od bar 4.400 satelita. Mreža će prvenstveno služiti za pružanje brzog i stabilnog interneta ruralnim područjima. Kompanija je još uvijek u fazi beta testiranja, pa ljudima za sada nudi brzine od 100Mbps u downloadu te 20Mbps u uploadu. Trenutno imaju desetke tisuće korisnika i većina ih već sada plaća 99 dolara mjesečno za beta testiranja. Za satelitski tanjur i router platili su 499 dolara.

SpaceX je već odradio testiranje Starlink interneta u zrakoplovu

Ugradili su ga na pet Gulfstream mlažnjaka. Još jedan korak napravili su u ožujku kada su od Federalne komisije za komunikacije (FFC) zatražili dozvolu za ugradnju prijemnika za satelitski internet u pokretnine.

Po toj temi se oglasio i Elon Musk. Napisao je na Twitteru da se to ne odnosi na traženje dozvole za ugradnju Starlinka u Teslu i to zbog toga što je prijemnik za njihov sustav prevelik za automobil. Rekao je kako traže dozvolu za ugradnju u veće pokretnine, primjerice brodove, velike kamione, zrakoplove i kamp kućice.

© Stefan Fluck

SpaceX je nedavno od FFC-a zatražio još jednu dozvolu za testiranje nove antene kvadratnog oblika. Ona bi bila pogodna za ugradnju u avione jer odgovara obliku uobičajenih zrakoplovnih antena. Međutim, još nije poznato kada bi se te antene trebale ugraditi u zrakoplove. Nije poznata ni cijena po kojoj će se nuditi internetski pristup Starlinkom putnicima u zrakoplovu.

Starlink će na ovom području imati konkurenciju

Jeff Bezos također radi na sličnom sustavu. Amazonova konstelacija trebala bi imati oko 3.000 satelita koji će se lansirati raketama njihove raketne kompanije Blue Origin. Tu je i britanski OneWeb koji je do sada lansirao 182 satelita od planiranih 640.

Konkurencija bi mogli biti i Intelsat te ViaSat koji već imaju mrežu geostacioniranih satelita za internetski pristup. Oni su nedavno najavili da će lansirati sljedeću generaciju satelita u svemir koji bi trebali osigurati internet za putnike Deltinih zrakoplova. ViaSat ima u planu lansirati 300 takvih satelita i to od početka sljedeće godine.

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous article3 nevjerojatne safari lokacije u Tanzaniji
Next articleOdržan Pjenušavi zagorski doručak na Hršak Bregu