Travel AdvisorTravel Advisor

Je li Slovenija pobijedila epidemiju?

Je li Slovenija pobijedila epidemiju?

Marketinški trik ili zbilja?

Protest na biciklima koji se desio u Ljubljani prošli tjedan je svakako pomogao da slovenska vlada krene prema normalizaciji života. Slovenija ima najbolju epidemiološku sliku u Europi te se iz tog razloga ukidaju mnoge mjere predostrožnosti.
Slovenija je prva zemlja u Europi koja je proglasila kraj epidemije nakon dramatičnog pada oboljelih. Iako, epidemija nije opozvana od strane medicinskih stručnjaka, pa se misli da je to politička odluka. Do sada nijedna druga zemlja u Europi nije proglasila kraj epidemije. Najavljivano je bilo da će se takva odluka donese krajem mjeseca.
Svi indikatori pokazuju da je usporeno širenje virusa. Reprodukcijski indeks “R” je pao ispod 1. To znači da zaražena osoba ne prenosi virus na više od jedne osobe. U Sloveniji je 1.465 slučajeva zaraze corona virusom od početka izvještavanja 4.3.2020. Umrlih je 103 osobe.

Smijemo li na put u Sloveniju?

Za građane Europe je ukinuta karantena od 7 dana prilikom ulaska u zemlju uz izjavu da u periodu od dva tjedna nisu napuštali Europsku Uniju.
U izjavi se navodi: “…osobama koje ulaze u Sloveniju te su njeni rezidenti ili imaju stalno ili privremeno prebivalište u nekoj od država EU-a, a nisu napustile prostor EU-a za više od 14 dana, na granici se samo uruče upozorenja o epidemiološkim mjerama protiv širenja koronavirusa, osim ako same izjave da imaju Covid-19 ili pokazuju izrazite simptome te bolesti.”

Neke mjere ostaju

Neke mjere socijalnog distanciranja ostaju do daljega. Nošenje maski na javnim mjestima I zatvorenim prostorima je I dalje preporučeno. Testiranja će se nastaviti, a javna okupljanja su I dalje zabranjena do kraja mjeseca svibnja.
Premijer Janša je između ostalog izjavio: “ U ovoj fazi budućnost upravljanja rizikom više nije u rukama vlade nego u na svakom pojedincu! ” Neki misle da je razlog za takvu odluku datum iza kojeg bi se automatski produžio interventni zakon o subvencijama što bi zahtijevalo dodatnu financijsku pomoć privredi i građanima u iznosu od nekoliko milijardi eura. Na ovaj način je to izbjegnuto.

Travel Advisor – putovanja

Pretplatite se na naš YouTube kanal

Savjetnik za putovanja na FB i IG

 

 

Previous articleGdje su vinske ceste Zagrebačke županije?
Next articleKako će se ovog ljeta putovati Europom?