Jedan naš grad nalazi se u top 10 najpovoljnijih gradova za odmor u Europi

Autor članka:
Podijeli:

Otkrijte koji je hrvatski grad zauzeo mjesto u top 10 najpovoljnijih gradova za odmor u Europi

Inflacija utječe na sve aspekte našeg života, pa tako i na putovanja. Rastu cijene karata, smještaja, hrane, no ipak se nitko ne želi odreći otkrivanja novih destinacija. Volimo putovati pa bi zato bilo dobro saznati koji se sve gradovi nalaze na popisu najpovoljnijih gradova za odmor u Europi jer se možda baš tu nalazi vaša sljedeća destinacija.

Postoji jedan besprijekoran način da odredite koje destinacije neće isprazniti vaš bankovni račun – godišnji Post Office-ov barometar gradskih troškova.

Od svojih početaka, izvješće je namijenjeno turistima koji žele odrediti koje destinacije nude najbolju vrijednost za novac. Međutim, ovogodišnji rezultati pokazuju neke iznenađujuće promjene na ljestvici.

Barometar izračunava prosječne troškove vikend boravka u 35 najpopularnijih europskih gradova na temelju vikend boravka od dvije noći u hotelu s tri zvjezdice. Cijene uključuju posjet vrhunskoj atrakciji, muzeju i galeriji, razgledavanje autobusom te pokaz za javni prijevoz koji vrijedi za vrijeme boravka. Troškovi hrane i pića uključeni u iznose kreću se od obične šalice filter kave do večernjeg obroka od tri slijeda za dvije osobe, uključujući domaće vino.

Znate li koji europski grad ovog ljeta krade svjetla pozornosti?

To je sunčana portugalska prijestolnica – Lisabon.

Lisabon
© Julian Dik from Unsplash

Post Office-ovo istraživanje pokazuje da su cijene u prosjeku porasle za samo dva posto u odnosu na prošlu godinu. To je znatno manji rast nego u drugim, slično popularnim gradovima.

Grad je mrvicu bolji od litavske prijestolnice Vilnius, dijelom zbog nižih troškova smještaja. Obrok od tri slijeda u gradu sedam brežuljaka košta samo 39,01 funtu, dok ulazak u vrhunsku umjetničku galeriju košta razumnih 4,52 funte. Boca pive od 330 ml u tradicionalnom kafiću ili baru košta samo 2,26 funti, najniže od svih ostalih gradova u top 10.

Destinacija u kojoj si dosta toga možete priuštiti zasigurno će vas privući, no Lisabon ima još mnogo toga za otkriti. Hyatt Regency Lisbon pridružio se već zvjezdanoj ponudi hotelskih opcija kada je početkom ove godine otvorio svoja vrata. U ponudi ima 204 elegantne sobe i odredišna mjesta za objedovanje, uključujući Viseversu u stilu grand caféa. Hotel Das Amoreiras trenutno je skrovište jednostavnog luksuza te je član Small Luxury Hotels of the World u kojem se nalazi intimni vrt za sunčane, mirne trenutke.

Grad obiluje ukusnim novim restoranima i otkačenim barovima koji privlače gurmane iz cijele zemlje i šire. Zamislite male tanjure u Rosetti’s-u, kreativne koktele do kasno u noć u UNI-ju ili sezonsku gozbu u Senhor Uva.

Glavni grad Portugala po prvi put je zauzeo prvo mjesto na listi i to u barometru prema kojem istočnoeuropski gradovi izvan eurozone obično zauzimaju prva mjesta. No, istok je itekako isplativ – Vilnius je drugi najpovoljniji grad, Krakow je na trećem mjestu, a Riga je peta.

U prvih 10 se nalazi i Atena (četvrta), dok Porto, Zagreb, Budimpešta, Varšava i Lille zauzimaju ostatak ljestvice. Slovačkom gradu Bratislavi je malo falilo da uđe u top 10, iako ni tamo za vikend nećete ostati bez novaca na računu (£333,51).

Zagreb je zauzeo sedmo mjesto
© Jason Blackeye from Unsplash

Britanska prijestolnica London jedno je od najskupljih mjesta za posjetiti

London se nalazi na 28. mjestu između Geneve i Belfasta, a prosječni troškovi uključuju 73,80 funti za obrok od tri slijeda i 30,40 funti za 48-satnu putnu kartu.

Amsterdam je preuzeo titulu najskupljeg grada Europe sa 727,07 funti, dok su raskoš Pariza i kultura Venecije među nekim drugim europskim gradovima koji prije posjete zahtijevaju malo više planiranja, ali i štednje.

Počevši od najjeftinijeg, prvih 10 europskih gradova gdje za najmanje novaca dobijete najveću vrijednost u 2023. godini su:

  1. Lisabon, Portugal
  2. Vilnius, Litva
  3. Krakow, Poljska
  4. Atena, Grčka
  5. Riga, Latvija
  6. Porto, Portugal
  7. Zagreb, Hrvatska
  8. Budimpešta, Mađarska
  9. Varšava, Poljska
  10. Lille, Francuska

Izvor: Condé Nast

Autor naslovne fotografije: © gemmmm from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave