Jednodnevni izleti: Kamo za vikend, a da nije daleko?

Autor članka:
Podijeli:

Jednodnevni izlet je jedan od najboljih načina za oporavak od onog klasičnog životnog ludila.

Nekada si treba priuštiti dan-dva za opuštanje bez previše razmišljanja. Nedavno smo obradili savršene destinacije za dvodnevna putovanja, ali neki nemaju ni vremena ni novaca za to, tako da će se ovdje stavljati samo destinacije koje su maksimalno tri sata udaljene (s tim da je većina oko sat i pol). Ako se pitate kamo za vikend, bacite oko na ove jednodnevne izlete:

Bled 

Udaljenost: 2h 10m

Šetnja duga šest kilometara (malo više od sat vremena šetnje) je najbolji početak za započeti dan na Bledu. Pogled na otok i jezero se mijenja i sa svakog mjesta nudi novu čaroliju. Patke, labudovi, Karavanke u zaleđu, čamci na jezeru… izgleda poput kulise iz bajke.

jezero Bled
jaka-skrlep-URN8hRDvaCo-unsplash

 

Bledski dvorac koji potječe iz desetog stoljeća je najbolje mjesto za pogled na jezero kojeg ne treba propustiti. Vožnja brodicom koju lokalno zovu Pletna je jedan od ljepših doživljaja na jezeru, no za snažnije postoje I barke na vesla. Zak raj ono najslađe – ne zaboravite pojesti Bledske kremšnite.

Varaždin

1 h

Varaždin jednodnevni izlet

Na desnoj obali rijeke Drave smjestio se povijesni grad Varaždin. Njegova očuvana i održavana jezgra jedan je od svijetlih primjera kako se ulaganjem u povijesnu baštinu može sačuvati identitet grada. Važno je to domaćem življu, ali i turistima koji dolaze uživati u ovaj grad te naučiti nešto o povijesti naše države. Grad je u svakom pogledu središte sjeverozapadne Hrvatske. Poznat je i po odličnoj manifestaciji – Špancirfestu koja se održava svakog rujna.

Šetnja gradom je poput šetnje kroz otvoreni muzej stoga ostavite si dovoljno vremena za uživanje u ovom lijepom gradu kojeg svi volimo.

Plitvička jezera

Udaljenost: 2h

Plitvička jezera
Photo by Tim L. Productions on Unsplash

Koliko ste puta prošli pored Plitvičkih jezera u svom životu? Na desetke, ako ne i stotine puta. Ako tijekom barem jednog od tih puta niste posjetili jednu od najvećih hrvatskih atrakcija, zašto se pitate kamo za vikend? Sjedite u auto i brzo u prirodu!

Plitvička jezera su jedna od onih mjesta koja su predivna tijekom cijele godine, tako da nije bitno kada ćete ih obići. Neki kažu da je bolje zimi, a drugi kažu da je bolje u proljeće i ljeto, no to je sve stvar osobnog mišljenja.

 

Plitvička jezera su, zbog svoje slave, okružena mnogobrojnim seoskim domaćinstvima, restoranima, rančevima i drugim zanimacijama u kojima se možete opustiti nakon što ste obišli najpoznatija jezera u Hrvatskoj. Cijena karte van sezone je s popustom, što nije preskupo, ali pazite se tijekom sezone kada je puno viša i kad je puno turista!

Graz

Graz
Photo by Lazar Gugleta on Unsplash

Udaljenost: 2h 20m

Graz, predivni austrijski grad (i drugi najveći!) koji je Hrvatima i Slovencima stoljećima jedno od najbitnije kulturnih i političkih središta. Mnogi su išli tamo studirati, neki su se išli baviti umjetnošću, a neki (pogotovo danas) su tamo otišli raditi. S razlogom, Graz je pun kulture, prelijepih vidika, dvoraca i muzeja.

 

Ako nikada niste bili u Grazu, definitivno biste ga trebali odabrati za jednodnevni izlet, iako vam jedan vikend vjerojatno nije dovoljno vremena da posjetite sve znamenitosti i osjetite kako diše grad. Stari centar grada je prozvan UNESCO-ovom baštinom, gdje i je većina tih znamenitosti. No, mnogo se stvari može naći i van centra. Istražujte malo, šetajte. Možda je čak dobro i ne čitati previše o Grazu nego samo otići i prošetati se po njemu. Nećete požaliti.

Maribor 

Maribor
Image by jarko7 from Pixabay

Udaljenost: 1h 40m

Nekih sat i pol udaljen od Zagreba u ovo doba godine je prvenstveno zanimljiv skijašima. Odlična staza s vrha Pohorja do podnožja je jedna od ljepših u Sloveniji.

Brza gondola koja vodi iz podnožja (325m) na vrh (1.327m) je idilična. Od samog vrha su prema Mariboru pet dobrih staza uz koje su tri sedežnice i dvije vučnice. Lako je doći i do obližnjeg manjeg skijališta Areh. Sasvim dovoljno za jedan dan. Nakon skijanja obavezno treba otići u Gostilnu pri lipi na najbolje pohane piceke u regiji.

 

Grad je uređen 2012. kada je Maribor bio europski grad kulture i iako je uglavnom sve zatvoreno, lijepo je prošetati. Ako ste za pravu, finu večeru onda je moja preporuka Rožmarin u centru. Najbolji vinski podrum na daleko i široko i vrlo moderna i sofisticirana kuhinja. Nije loše rezervirati stol. Ovo je više skijaški izlet, ali ne mora biti. I bez toga je Maribor dobra destinacija za jednodnevni izlet.

Čakovec 

Udaljenost: 1h 20m

Također sat i nešto vožnje autocestom udaljen od Zagreba. Čakovec je zgodno, lijepo uređeno mjesto na sjeveru Hrvatske. Uređena šetnica, par zgodnih kafića i lijepi park Perivoj Zrinski. Kasnije u veljači će biti i Međimurski fašnik. Čakovec je grad Zrinskih u čiji posjed Međimurje dolazi u 16.stoljeću.

U Perivoju Zrinski se nalazi dvorac u kojem se nalazi muzej Međimurja. U samom gradu ima nekoliko restorana, no moja preporuka bi bila posjet restoranu Mala Hiža u obližnjem Mačkovcu. To je zasigurno jedan od kvalitetnijih i zanimljivijih restorana u ovom dijelu Hrvatske. Gastro jednodnevni izlet.

Sevnica

Udaljenost: 1h 20m

Sevnica

Malo je tko čuo za ovo malo mjesto na Savi prije nego što je Melanija postala Prva Dama Amerike. Danas je drugačije. Turisti, pogotovo novinarske ekipe iz svijeta okupiraju ovaj mali gradić, Od Zagreba se vozi do Krškog i dalje prema Sevnici. Recimo sat i 20 minuta ugodne vožnje. U Sevnici postoji dvorac u kojem je muzej, crkvica, slastičarna  i par kafića. Iz Sevnice se cesta nastavlja prema Zidanom Mostu i Celju.

Ogulin

1h 20m

Ogulin
Vesna Rubčić

Prema jugu sat i dvadesetak minuta vožnje do grada bajki. Grad je nastao oko utvrde koju su sagradili Frankopani. Kaštel je nastao oko 1500.godine i u njemu se nalazi muzej. U Ogulinu je rođena i Ivana Brlić-Mažuranić koja je proslavila ovaj kraj kroz Priče iz davnine. Zbog toga neki Ogulin zovu gradom bajki. Ivanina Kuća bajke je nastala inspirirana pričama poznate spisateljice te je svakako valja posjetiti s djecom.

Neki ga zovu i gradom vještica. Klečke vještice se spuštaju s planine i nerijetko zavode i gnjave stanovništvo. Legenda kaže da se za olujnih noći u ponoć na Kleku skupljaju vještice, vile i vilenjaci iz cijelog svijeta na svojevrsnom sastanku. Njihova zabava i vriskovi se dobro čuju u gradu. Glad se može utažiti u restoranu Ive na obližnjem Sabljaskom jezeru te u hotelu Frankopan i Strossu. Ako želite jednodnevni izlet sa spojem povijesti i mistike, ne tražite dalje kamo za vikend, Ogulin je za vas.

Osijek 

jednodnevni izlet

Udaljenost: 2h 45m

Grad na Dravi zaslužuje posjetu barem jednom godišnje. Uvijek nekako miran i tih, ali i divan. Na obalama rijeke uvijek nudi dobre restorane i lokale. Obližnja Baranja je veliki plus u ponudi. Kopački rit je zasigurno jedinstveni doživljaj. Vozeći se čamcem kroz neobično područje jezera i kanala moramo se diviti prirodi. Osijek je lijepo uređen grad i savršen je za jednodnevni izlet, ali ako možete izdvojiti nekoliko dana, trebali biste. Grad i okolica nude zanimljiv vikend.

Hrvatska Kostajnica

Zrinski grad u Hrvatskoj Kostajnici

Udaljenost: 1h 30 min

Na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, na obali divne rijeke Une se smjestio ovaj povijesni grad koji. Preživio je razne vlasti i vladare, a može biti ponosan na kaštel Stari grad Zrinski koji je odigrao značajnu ulogu u povijesti grada i Hrvatske. Prvi puta se spominje u zapisima vitezova Templara 1240. Kaštel se zapravo nalazi na otoku usred rijeke Une.

Ime Kostajnica ovo je mjesto dobilo po Kostanju koja je stara riječ za kesten. Najveći festival svake godine je Kestenijada u jesen.

Na rijeci Uni ima nekoliko kupališta i gradska plaža. Domaćini tvrde da je rijeka idealna ljetna osvježenja.

Spomenik Gordanu ledereru, jednodnevni izlet

 

Na brdu iznad grada na Ćukur brdu se nalazi Spomen obilježje Gordanu Ledereru kojeg mnogi smatraju najoriginalnijim i spomenikom domovinskog rada.

 

Ako niste znali kamo za vikend, nadamo se da vam je ovaj popis pomogao. Odmorite se, zaslužujete pokoji jednodnevni izlet! Happy travels! 🙂

Travel Advisor – Europa

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave