Travel AdvisorTravel Advisor

Jeftini letovi iz Zagreba? Ima li nade za to?

Jeftini letovi iz Zagreba

Portal Ex Yu Aviation prenosi vijest da bi se mogli vratiti jeftini letovi iz Zagreba.

Zračna luka Zagreb uključena je u pregovore o pokretanju dodatnih niskotarifnih letova kako bi se potaknuo rast prometa jer pandemija i dalje utječe na avio industriju. Zračna luka, koju niskotarifni avio prijevoznici smatraju skupom, pokrenula je novu shemu subvencija kako bi potaknula dolazak novih zrakoplovnih kompanija i pokretanje novih ruta. Da bi se kvalificirali za popuste, što uključuje 80% smanjenja naknade za putničke usluge koja iznosi 17,5 eura, zrakoplovna tvrtka mora pokrenuti usluge iz glavnog grada Hrvatske do odredišta koja prethodno nisu bila povezana zadnje dvije godine. Prijevoznik mora održavati linije tijekom cijele godine.

Postoji li interes?

Vjeruje se da je nova politika izazvala interes među glavnim europskim niskotarifnim zrakoplovnim kompanijama koje nemaju probleme. Zračnom lukom Zagreb dominiraju prijevoznici s punom uslugom, a Eurowings je jedini niskotarifni prijevoznik koji opslužuje Zagreb. Na temelju postojećeg rasporeda ljetne sezone, samo 3,6% svih letova iz Zagreba obavljat će neovisne zrakoplovne kompanije, a sve Eurowings. Zna se da su tarife zagrebačke zračne luke “znatno veće od većine glavnih europskih zračnih luka, što ga čini manje privlačnim za niskotarifne prijevoznike”. Hrvatska najprometnija zračna luka povećala je naknadu za usluge putnika nakon otvaranja novog putničkog terminala 2017. godine za dva eura po svakom međunarodnom putniku.

Što čeka Ryanair?

Europska najveća niskotarifna zrakoplovna kompanija Ryanair održala je razgovore s hrvatskim ministarstvom turizma u 2018. godini o potencijalnom uvođenju letova za Zagreb. Komentirajući njegovu odsutnost u glavnom gradu Hrvatske, izvršni direktor Wizz Aira Jozsef Varadi prethodno je rekao, “Riječ je o skupocjenom aerodromskom okruženju s oscilirajućom potražnjom. Ako troškovi padnu, mislim da bi nas privukli”. Zračnu luku Zagreb ranije su opsluživali Wizz Air, easyJet i Norwegian Air Shuttle, međutim svi su prekinuli svoje poslovanje iz glavnog grada Hrvatske, ali i dalje održavaju zapaženu prisutnost na obali gdje su naknade niže.

Travel AdvisorHrvatska

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleIz ove četiri županije se može putovati u Njemačku bez karantene
Next articleBez ovih izuma bi današnja putovanja bila nezamisliva