Travel AdvisorTravel Advisor

Jeli ovo najbolji sladoled koji je osvojio Svjetski kup?

Najbolji sladoled je u Italiji

San Gimignano je gradić kojeg obavezno valja posjetiti u Toscani. Raj za ljubitelje umjetnosti, ali i ove slatke slastice jer najbolji sladoled je u ovom malom mjestu.

U gradiću San Gimignano, koji se nalazi u srcu Toskane, točnije u regiji Chianti, koja je svjetski poznata po vrhunskim vinima, desetljećima se pravi najbolji sladoled na svijetu. Gelateria Dondoli poznata je po cijelom svijetu i posjećivana od velikog broja poznatih osoba. Ova je tvrdnja možda pomalo pretenciozna, ali proizvođač sladoleda Dondoli za potvrdu ima čak 7 službenih naslova koje je osvojio na festivalima sladoleda. Njegova se sladoledarnica spominje u najvažnijim svjetskim vodičima.

Gospodin Sergio Dondoli već godinama priprema vrhunski sladoled. Čovjek koji stoji iza ovog nevjerojatnog proizvoda je personificirana čista radost. Ne samo da je izvrstan proizvođač sladoleda, već je i trener talijanskog slastičarskog tima koji se natječe na međunarodnim natjecanjima.

Strast Toskane

U to je utkao sve svoje znanje i vještine, ljubav i strast Toskane, mirise i okuse kojima se svijet divi. Doista ga vrijedi kušati, bez obzira na stalni red ispred njegove sladoledarnice. Ako imate sreće, sam gospodin Dondoli poslužit će vas s izvrsnim smislom za humor. Zbog svog iskustva i sklonosti eksperimentiranju stvorio je originalne i neobične okuse. Možda će vas iznenaditi sladoledom s gorgonzolom ili s crnim maslinama, možda lješnjak s tartufom.
Trebali biste isprobati autentične – izvorne vrste koje je sam g. Dondoli dizajnirao: “Crema di Santa Fina” ( sladoled sa šafranom i pinjolima) – ovaj sladoled je dobio ime po svetoj Serafini koja je rođena u San Gimignanu i brinula njegovog specifičnog okusa je dodatak šafrana koji se stoljećima proizvodi u okolici San Gimignana (“najbolji šafran na svijetu”); preporučuje se probati sljedeće okuse, “Champelmo” (ružičasti grejp i prosecco, “Dolceamaro” (sladoled s dodatkom aromatičnog bilja) i svakako “Vernaccia Sorbet” koji se priprema od lokalnog bijelog vina.

Vrlo zdrav i ukusan sladoled je pripremljen s mlijekom, voćem, jogurtom i vrhnjem s Ekološke farme Camporbiano. Krave se na farmi hrane sijenom i liječe bez antibiotika. Čak su i šalice i žlice ekološki prihvatljive: izrađene su od biorazgradivog materijala.

Sladoled Sergija Dondolija osvojio je Svjetski kup jer i to postoji za sladolede.

Gelateria Dondoli nalazi se na središnjem gradskom trgu, Piazza della Cisterna 4.

Travel Advisor – Vodič po skijalištima

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleZnate li da i tuneli mogu biti turističke atrakcije
Next articleNarod Batak? Znaš li da su bili su ljudožderi?